Egipčanska večerja v Bruslju. Foto: Reuters
Egipčanska večerja v Bruslju. Foto: Reuters
Največja prednost takih večerij je spoznavanje novih ljudi in kultur. Foto: Reuters
Na spletni strani lahko izbereš lokacijo in vrsto obeda. Foto: Reuters

Stvar se je razvila v svetovno spletno stran in danes BookaLokal deluje v 47 državah in več kot sto mestih po vsem svetu.

Samo klik z miško je potreben in že si prijavljen na skupinsko preizkušanje novih receptov, pristno brazilsko večerjo, delavnico peke kruha ali pa večerjo z italijanskimi testeninami, vinom in novimi prijatelji. Večerjam BookaLokal, ki delujejo malce podobno kot spletna stran Airbnb pri iskanju dopustniških stanovanj, je skupno to, da na večerni zabavi ne poznaš nikogar, niti gostitelja ne.

Nihče izmed gostiteljev teh večerij - skupno jih je prijavljenih skoraj tisoč - na strani svojega imena ne objavlja, tako da ti vrata lahko odpre univerzitetni profesor ali pa konceptualni umetnik. Če hočeš doživeti eno izmed teh večerij, na strani bookalokal.com izbereš mesto, kjer si želiš obedovati, si izbereš svojo tematsko večerjo in plačaš prek spletne strani. Pod vsakim gostiteljem je tudi navedeno, katere jezike govori.

Whitova je navdih za lansiranje BookaLokala našla prav v uspehu družb, kot je Airbnb, ki temeljijo na deljenju - v primeru Airbnbja daješ tujcem v najem svoje stanovanje, v primeru Carpoola pa si najmanj dve osebi delita en avtomobil. "Če lahko ljudje odprejo svoje domove tujcem, zakaj ne bi odprli še svojih kuhinj in jedilnih miz," razlaga Whitova.

Predvsem družabna izkušnja
Nekaj podobnih projektov sicer že obstaja (npr. EatWith), a BookaLokal ima širši, bolj raznolik razpon gostiteljev, od popolnih ljubiteljskih kuharjev do profesionalnih chefov, pa
tudi cena je lahko (ni pa nujno) precej nižja.

"Medtem ko nekatere od rivalskih strani dovoljujejo samo vrhunskim kuharjem, da gostijo tovrstne večerje, mi menimo, da lahko najboljšo izkušnjo včasih dobiš pri ljudeh, kot ste vi ali jaz, pri ljudeh, ki imajo preprosto samo veliko strast do gostiteljstva in spoznavanja novih ljudi," pravi Evelyne. "Naši gostitelji so zbrani z vseh vetrov. Imamo kulinarične dijake, družine, izkušene v prirejanju večerij, organizatorje in ljudi, ki jih preprosto veseli spoznavati nove ljudi in nove kulture."

Gostitelji so pri svojih večerjah običajno tudi izjemno domiselni in izvirni. Tako je, denimo, profesor z univerze v Ghentu pripravil egipčansko večerjo, pred katero so si gostje ogledali egiptovski film, večerji pa je sledil egiptovski črni čaj ter pogovor o filmu, ženskih pravicah in politiki, na BookaLokalu pa najdemo še večerjo na stari ladji, zasidrani v amalfijskem pristanišču (Amalfi, Italija, 55 $), požrtijo s pečenim odojkom in domačo hrano v Washingtonu (50 $) in "večerjo, navdihnjeno s slavnimi citati o hrani", ki jo v New Yorku gosti nekdanja operna pevka (100 $).

Namesto klasičnih večerij se nekateri gostitelji odločijo za drugačno obedovalno izkušnjo, kot so, denimo, tapasi in vinska tura v Sevilli (Španija, 50 $) ter indijska samopostrežba in bollywoodski plesni tečaj (Belgija, 42 $).

Čeprav je BookaLokal začel kot stran za družabne večerje in prostor za spoznavanje novih ljudi, pa Whitova pravi, da opažajo vse povečano zanimanje za zasebne večerje. "Če gostitelj postreže krasno portugalsko hrano za skupino 6-10 gostov, zakaj ne bi najeli gostitelja za večerjo z vašo lastno skupino desetih prijateljev?" se sprašuje Whitova.