Tokrat je poudarek na lokalnih, slovenskih jedeh. Foto: Teden restavracij
Tokrat je poudarek na lokalnih, slovenskih jedeh. Foto: Teden restavracij
Med bolj vročimi restavracijami je Grič v Šentjoštu nad Horjulom. Foto: Teden restavracij

Teden restavracij bo tokrat trajal deset dni - od 20. do 29. marca, v njem bo sodelovalo 82 restavracij (od tega devet novih), merila pa ostajajo enaka - najmanj trije sončki in pol (od petih) v Nedelovih kulinaričnih recenzijah Uroša Mencingerja. Od najboljših tokrat manjkajo Gostilna pr' Lojzetu (Zemono), Hiša Franko, Skaručna, As in Čompa.


MMC-priporočila za Teden restavracij:
Ljubljana:
JB, Strelec, Vander, Luda, Tabar, Gostilna na Gradu.
Dolenjska: Gostilna Rakar, Ošterija Debeluh, Domačija Novak.
Gorenjska: Vila Podvin, Gostilna Krištof, Gostilna pri Danilu, Gostilna pr' Matičku.
Notranjska: Gostišče Grič.
Prekmurje: Gostilna Rajh.
Primorska: Gostilna Mahorčič, Dam, Arkade Cigoj, Gredič Avenanti, Hiša Torkla.
Štajerska:
Hiša Denk, Pavus, Hiša Raduha, Galerija okusov, Donatela, Vila Herberstein.

Projekt, ki sta se ga Mencinger in žena Violeta po vzoru podobnih modelov iz tujine lotila leta 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru, je bil zadetek v polno že prvo leto, v vsaki naslednji izvedbi pa je bil odziv večji. Najuspešnejši do zdaj je bil zadnji, jesenski Teden, ko je v devetih dneh v 77 restavracijah trihodne menije preizkušalo 31.975 gostov.

Slovensko in lokalno
Da sta kulinarika in cenjenje dobre hrane v Sloveniji v vzponu, kažeta tudi hitra razprodanost tistih najboljših restavracij (nekatere so že zdaj zapolnile mesta) in velika želja jedcev po spoznavanju novih obedovalnic na najrazličnejših koncih Slovenije.

Ker je v zadnjem času toliko poudarka na lokalnem, sta se Mencingerja Teden tokrat odločila speljati tematsko - v znamenju vrhunske slovenske kulinarike, z vključitvijo lokalnih sestavin in pridelovalcev ter z vidika prispevka chefov k njenemu razvoju in napredku. Vsaka sodelujoča restavracija mora tako predstaviti najmanj enega lokalnega pridelovalca, vsak meni pa mora spremljati priporočilo vinske spremljave najmanj enega slovenskega vinarja.

Za trihodni meni boste tokrat odšteli 15 evrov, stike za rezervacije pri posamezni restavraciji in podrobne opise menijev pa najdete na spletni strani Tedna restavracij.