Kulinarika
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 13 glasov Ocenite to novico!
pršut
Festival kraškega pršuta v Ljubljani poteka prvič. Foto: Tanja Godnič
VIDEO
Festival kraškega pršuta...

Dodaj v

Foto in video: Ljubljana v znamenju pršuta in pekovskih izdelkov

Kraški pršut in nagrajeni pekovski izdelki
10. junij 2017 ob 09:53,
zadnji poseg: 10. junij 2017 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Središče Ljubljane je bilo kulinarično obarvano. Na Pogačarjevem trgu so se predstavili pridelovalci pristnega kraškega pršuta, na Stritarjevi ulici pa je potekal festival pekovskih izdelkov.

Festival kraškega pršuta je v Ljubljani potekal prvič, nanj pa je obiskovalce vabilo gospodarsko-interesno združenje Mesne industrije Slovenije. Začel se je ob 9. uri, potekal pa je do 14. ure. Poleg degustacij so za pravo kraško razpoloženje poskrbeli godci in plesalci, pripravili pa so tudi nagradni kviz. Zmagovalec je za nagrado prejel celo stegno kraškega pršuta.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je prav tako med 9. in 14. uro na Stritarjevi ulici pripravila festival pekovskih izdelkov. Predstavili so kruh, pekovsko pecivo in druge pekarske izdelke, ki so na letošnjem ocenjevanju prejeli zlato priznanje. Obiskovalcem so bili na voljo za pokušino, pekarska podjetja pa so dogodek popestrila tudi z izdelavo tradicionalnih izdelkov in z razrezom največjega hlebca.

Ocenjevanje pekovskih izdelkov vsako leto organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Letošnje je bilo že 17. zapored, februarja pa je na slavnostni podelitvi zlato priznanje prejelo 124 izdelkov 20 podjetij.

Nagrajeni izdelki prejmejo zlato nalepko z ustreznim napisom, letos pa se je zbornica odločila, da jih še dodatno predstavi s tem festivalom v središču Ljubljane ter z razstavo nagrajenih pekovskih izdelkov in fotografij kruha, ki si jo je do 17. junija mogoče ogledati v Slovenskem etnografskem muzeju.

Oba festivala sta v središče Ljubljane privabila veliko število ljudi, nekaj utrinkov pa si lahko ogledate tudi v spodnjem prispevku in galeriji.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
vremenko
# 10.06.2017 ob 14:00
Središče Ljubljane, po mojem skromnem mnenju prav gotovo eno najlepših mestnih jeder v Evropi. Teh 33 fotografij starega mestnega jedra Ljubljane je lep dokaz.
skriti
# 10.06.2017 ob 22:13
@raknac navi
a si preveril cene?
Sicer pa lahko ukinete festival kraškega pršuta in si naredite festival žabjih krakov ;)
keka77
# 13.06.2017 ob 12:25
Zanima me kaksni pogoji morajo biti, da se kraski prsut lahko oznaci za Kraski Prsut? Zame je pomembno, da je prasic zivel na krasu, se hranil ne samo s krmili ampak tudi s cim drugim, da ni zgolj zaklan na Krasu ali celo ze kje drugje in da se prsuti samo susijo na Krasu. Je kar nekaj osterij, gostiln, itd katere nabavljajo "sveze" prsute v ITA ( San Daniele ipd) in jih potem samo zorijo pri nas.. ( v ITA je npr. tocno doloceno katera vrsta prasicev, kontrolirano poreklo vzreje in prehrana. Tocno se ve kaksni pogoji so za certifikat Parmskega Prsuta, San Daniele, itd..)
Cyril
# 11.06.2017 ob 20:03
Hvala, da ste prej pisal, da bo to potekal
tigr1924
# 10.06.2017 ob 22:24
Slovenska kakovost, ne evropska!
bori
# 11.06.2017 ob 03:15
.. ja, iz petdesetih prašičev pridelajo deset tisoč pristnih kraških pršutov.
raknac navi
# 10.06.2017 ob 11:54
Aja to pa ja?! Takrat ko je treba svoje kao domace eko bio oh in sploh precenjene izdelke v ljubljani po dvakratni ali trikratni ceni prodajat, takrat je pa ljubljana dobra? Ne nasedajte ljubljancani!
Kazalo