Barack Obama bo imel letos kar dve inavguraciji - 20. in 21. januarja. Foto: Reuters
Barack Obama bo imel letos kar dve inavguraciji - 20. in 21. januarja. Foto: Reuters
Peneče vino Korbel sicer ne sodi med najdražje.

Spor se je začel, ko so sporočili, da bodo Obamovi prisegi nazdravili s čašami "šampanjca Korbel Natural Russian River Valley".
To je razburilo Urad za šampanjec (Champagne Bureau) iz Washingtona, s katerega so odgovorili, da lahko po ameriški zakonodaji peneče vino iz Kalifornije označijo kvečjemu za "kalifornijski šampanjec".

"Pozivamo inavguracijski odbor, da sledi zakonu in ne navaja, da je peneče vino, ki ga bodo postregli, šampanjec, kot so to storili v sporočilu za medije," je za The Hill povedal direktor Urada za šampanjec Sam Heitner in odboru položil na srce, naj uporabijo raje termin "kalifornijski šampanjec". "Šampanjec prihaja samo iz Šampanje v Franciji," je dodal.

Heitner se ne moti. Večina držav namreč priznava peneče vino kot šampanjec zgolj, ko prihaja iz po njej poimenovane francoske pokrajine. In ZDA dovoljujejo vinarjem uporabo imena "šampanjec" le, če je poreklo vina jasno navedeno in če je bilo narejeno pred letom 2006.

Francosko dlakocepstvo?
Za Francoze je sicer znano, da so glede vina precej dlakocepski. Z ZDA so se sporekli tudi glede uporabe termina "Chateau" na vinskih etiketah.

A Američani se na zadnjo napako ne ozirajo kaj dosti. Matt House, predstavnik kongresnega odbora za inavguracijske proslave, je Urad za šampanjec pozval, naj "si natočijo kozarec lastnega izdelka in uživajo".
Kalifornijski kongresnik Jared Huffman pa pravi, da so Francozi samo ljubosumni. "Na slavjih ob inavguraciji predsednika Obame bi morali streči le najboljši šampanjec in po mojem mnenju se je inavguracijski odbor odločil pravilno," je povedal za New York Daily News.