Atelje, v katerem ustvarja Jorg Zupan - novinec na Tednu restavracij. Foto: Vivi.si
Atelje, v katerem ustvarja Jorg Zupan - novinec na Tednu restavracij. Foto: Vivi.si
Vedno zanesljiva izbira v prestolnici - Strelec na Ljubljanskem gradu. Foto: Teden restavracij
Kreacija Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu (Zemono). Foto: Teden restavracij

Najboljši slovenski kuharski mojstri bodo svoje trihodne menije (plus pozdrav iz kuhinje) predstavljali med 21. in 30. oktobrom, rezervacije pa so že začeli sprejemati. Če gre sklepati po preteklih Tednih restavracij in odzivih iz restavracij samih, se mesta naglo polnijo, zato z rezervacijo pohitite.

Najbolj vroči so, jasno, največji - v Ljubljani JB in Strelec, na Vipavskem Zemono. Telefonske linije za vse tri pregorevajo. Letos se četici sodelujočih pridružuje šest novincev - v Ljubljani si gre veliko obetati od Ateljeja, nekdanjega Smrekarjevega hrama, v katerem so zdaj priložnost dali enemu obetavnejših mladih kuharjev, Jorgu Zupanu, ki je pred tem delal kot desna roka Igorja Jagodica v Strelcu.


MMC priporoča:
Ljubljana:
Strelec, JB, Gostilna na Gradu, Luda
Dolenjska:
Debeluh, Repovž, Novak, Oštarija
Gorenjska:
Skipass, Podvin, Danilo
Notranjska:
Grič
Prekmurje:
Rajh
Primorska:
Gostilna pri Lojzetu, Mahorčič, Ruj, Dam
Štajerska:
Pavus, Mak, Galerija okusov

Tri nove imajo tudi na Štajerskem (Fudo v Mariboru, Grabar na Ptuju in Mencinger v Gornji Radgoni), v Kranju je tokrat zraven Sonet, v katerem v Skaručni šolani fantje ustvarjajo odlične mesne jedi, v Portorožu pa le zavijte v Istrian Tapas, kjer je mladi Marko Gorela poskrbel za eno bolj simpatičnih obalnih zgodb.

Nizka cena, sledljivost, forma
Teden restavracij je sicer letos že v svojem petem letu, za njim pa stojita Uroš in Violeta Mencinger, ki sta kulinarične recenzije v Nedelu nedavno nadgradila še s kulinaričnim spletnim portalom in šolo kuhanja Vivi. Teden restavracij v vsaki izvedbi (pomladna in jesenska) v restavracije in gostilne širom Slovenije pritegne več in več dobrojedcev, pri čemer so jih samo lani našteli prek 76.000.

"Po petih letih si slovenske kulinarike brez Tedna restavracij ne moremo več niti predstavljati. Že dolgo ne gre več le za cenovno ugodne menije. To je teden, v katerem se v šoli okusov učimo, kje in kako dobro jesti. Zato traja devet dni in se zgodi dvakrat letno," pojasnjuje Mencinger.

Mencingerja, ki sta tista, ki delata selekcijo, koga povabiti, vztrajata tako pri dostopni ceni menija kot tudi pri tem, da gostinci gostomponudijo lokalne, sledljive sestavine, in ustrezno vinsko spremljavo po zmernih cenah. Letos se je tem zahtevam pridružila še ena - oblika. Kot pravita, ne jemo namreč samo z usti, temveč tudi z očmi. Zato je videz jedi na krožniku pomembna odlika vrhunske kulinarike.

Vse podatke o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev so dostopne na spletni strani Tedna restavracij.