Daniel Boulud je lastnik sedmih restavracij in bistrojev v New Yorku. Foto: Reuters
Daniel Boulud je lastnik sedmih restavracij in bistrojev v New Yorku. Foto: Reuters
Bouludov največji ponos, restavracija Daniel na Manhattnu, je lani zaradi "nekonsistentnosti" izgubila tretjo Michelinovo zvezdico. Foto: AP

Kot poroča New York Post, je Bouluda tožil upokojeni odvetnik Barry Brett, ki trdi, da je žico pogoltnil februarja lani, ko je jedel francosko klasiko, petelinčka v vinu, v Bouludovi restavraciji db Bistro Moderne na Manhattnu, eni izmed sedmih Bouludovih izpostav v New Yorku.

Brett trdi, da se mu je kos žice zapičil v požiralnik in da je zaradi okužbe skoraj umrl. Po letu dni pravdanja je zvezno sodišče Brettu dosodilo 300.000 dolarjev odškodnine, preostali milijon pa mora slavni kuhar plačati v proračun zvezne države New York.

Čeprav so tovrstne tožbe običajnejše za restavracije s hitro prehrano, Bouludov primer kaže, da v restavracijskem poslu prav nihče ni odporen proti takim težavam, primer pa služi kot (zelo drago) opozorilo pred uporabo poceni kovinskih ščetk za čiščenje posode.

Visoka kazen kot sporočilo industriji
"Člani porote so bili šokirani, da je eden izmed najslavnejših chefov na svetu dopustil kaj takega, da ni imel nobenega nadzora, nobene politike, nobenih postopkov, ki bi preprečili tovrstne pripetljaje," je novinarjem po razsodbi povedala Brettova odvetnica Elizabeth Eilender. "Ko se je ta porota odločila za milijon dolarjev kazni, je s tem želela poslati ne le jasno sporočilo organizaciji Daniela Bouluda, ampak celotni restavracijski industriji, da je nesprejemljivo uporabljati kovinske ščetke kjer koli blizu hrane."

Uporaba takih ščetk je bila sicer v ZDA pereča tema že pred leti, ker je prihajalo do kar nekaj primerov, ko so imeli odpadli kosi žice še dosti hujše posledice od tistih, ki jih je utrpel Brett. Center za nadzor nad boleznimi je zato leta 2012 izdal priporočilo, da se kovinske ščetke iz komercialnih kuhinj umaknejo. Glede na to, da ščetke sicer nikdar niso bile zakonsko prepovedane, v Bouludovi restavraciji pa naj bi jih uporabljali samo za čiščenje žara, kuharjevi odvetniki menijo, da je kazen pretirana in že najavljajo pritožbo.

Glavnik kuhar restavracije Kendall Linhart je sicer na sojenju pričal, da nima pojma, kako je žička od ščetke pristala v perutninski jedi, pri kateri se petelinček duši v posodi, ne pa na žaru.

V Franciji rojeni Boulud, nekdanji zasebni kuhar Evropske komisije, sicer vodi restavracije po vsem svetu, od z dvema Michelinovima zvezdicama ovenčanega Daniela na Manhattnu do izpostav v Las Vegasu, Londonu, Singapurju, Montrealu, Miamiju, Palm Beachu, Pekingu, Torontu in Bostonu. Od začetka 90. let živi v New Yorku, kjer pa še naprej ustvarja predvsem klasično francosko kuhinjo.