Ekipa Le 1947 s kuharskima mojstroma Yannickom Allenojem (drugi z leve) in Fanny Rey na čelu. Foto: Reuters
Ekipa Le 1947 s kuharskima mojstroma Yannickom Allenojem (drugi z leve) in Fanny Rey na čelu. Foto: Reuters

Ugledno priznanje v obliki treh zvezdic je pripadlo restavraciji Le 1947 v letovišču za petičneže Courchevel v francoskih Alpah, vodi pa jo kuharski mojster Yannick Alleno. Ta je v svoji bogati karieri, v kateri je vodil več prestižnih hotelskih restavracij, doslej skupno nabral šest Michelinovih zvezdic, prvo že leta 1999.

Znan je po tem, da ga navdihujejo krajevne sestavine, iz katerih nato ustvarja povezave med klasično in moderno kulinariko. Od leta 2008 ima podjetje, s katerim svetuje več prestižnim restavracijam na vseh koncih sveta, od Saint-Tropeza prek Dubaja do Pekinga.

Ime je Le 1947, ki jo na spletni strani opisujejo kot "nepozabno gastronomsko izkušnjo", dobila po najprestižnejšem letniku vina Château Cheval Blanc. Vsak večer v 1947-ici sprejmejo le peščico gostov, da jim lahko zagotovijo intimnost in se jim v celoti posvetijo do najmanših podrobnosti.

Po dve zvezdici je dobilo ducat novih gostiln, 57 pa si jih je prislužilo po eno zvezdico, poroča Reuters. V Michelinov kulinarični vodnik je sicer vključenih več kot 600 restavracij iz vse Francije. Tri Michelinove zvezdice ima v Franciji skupno zdaj 26 restavracij, od tega 10 v Parizu.