Število obiskovalcev ljubljanske vinske poti se iz leta v leto povečuje. Foto: Organizator
Število obiskovalcev ljubljanske vinske poti se iz leta v leto povečuje. Foto: Organizator
Eden izmed "pubecev" - Danilo Steyer. Foto: Organizator
Vinske kraljice vam želijo zdravega in veselega martina. Foto: Organizator
Na ljubljanski vinski poti bo prek sto stojnic. Foto: Organizator

2. Salon štajerskih mladih vin pod okriljem znamke Pubec bo danes od 17. ure dalje potekal v salonu Audi v Mariboru, kjer se bo s svojimi mladimi vini predstavilo 36 štajerskih vinarjev. Ti so se prvič povezali lani, z namenom promocije mladih vin in krepitvijo prepoznavnosti Štajerske kot vrhunske vinorodne dežele ter kulinarične in turistične destinacije.

"Projekt Pubec je v turističnem smislu nadgradnja aktivnosti Zavoda za turizem Maribor-Pohorje, v prvi vrsti pri prepoznavnosti Maribora kot mesta z najstarejšo trto na svetu in bogate kulturne dediščine, ki je bila že v zgodovini povezana z vinarstvom. Projekt povezuje ponudnike na Štajerskem, kar je ključno za preboj destinacije na konkurenčnih tujih trgih, tako pri kakovostnih vinih kot pri različnih prireditvah v Mariboru in celotni destinaciji, ki jo pokrivamo," izpostavlja Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.

Vinarji, povezani v projekt Pubec, so izmerili 40 odstotkov večjo prodajo mladega vina kot leto poprej, kar jih je spodbudilo, da projekt prerase v vsakoletni dogodek. Ta se je letos še razširil, tako da bodo "pubeci" (štajerska oznaka za mladeniča, op. a.) v okrepljeni postavi dan za štajersko izvedbo zasedli še Ljubljano. Tako bo 1. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani potekal v petek od 17. ure dalje, prav tako v salonu Audi.

In kaj točno se kvalificira za mlado vino? To je mirno vino, ki je lahko v prometu najmanj 30 dni po trgatvi in največ do 31. januarja leta, ki sledi letu trgatve. Mlado vino "Pubec" je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz štajerskega vinorodnega okoliša. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 % alkohola in spada med suha ali polsuha vina, vsebuje pa nizke vsebnosti žvepla.

Cena vstopnice tako za salon v Mariboru kot za salon v Ljubljani je 15 evrov.

Vinska pot po centru Ljubljane
V soboto bi morali središče Ljubljane zavzeti vinarji z vseh vinorodnih dežel Slovenije na ljubljanski vinski poti, a jo je vreme zagodlo organizatorjem, tako, da je martinova vinska pot zdaj preložena na naslednjo soboto. Vse ure ostajajo enake - Od 10. do 17. ure se bo od Mestne hiše prek Stritarjeve ulice, Tromostovja in Cankarjevega nabrežja vila kača več kot stotih stojnic z vinom in kulinariko, za katero bodo poskrbeli ljubljanski gostinci.

Kot je že v navadi, bo tudi na tej Ljubljanski vinski poti mogoče okusiti Ljubljano skozi projekt "Okusi Ljubljane", v sklopu katerega se bodo predstavili Restavracija Strelec, Torta Ljubljana, Zmajček Flo, Druga violina, Mediterraneo, Gostilnica 5-6 kg in Učilna okusov.

Letos bodo prvič skupaj nastopili hoteli iz centra Ljubljane, ki bodo skupaj s Slovenskim festivalom vin predstavili poseben izbor festivalskih vin in hotelske kulinarike, ki jo bodo obiskovalcem nudili ves november. To bo hkrati tudi napoved novega projekta November, mesec vina in kulinarike v Ljubljani in organiziranih vinskih tur za turiste, ki jih bo v prihodnje izvajal Turizem Ljubljana v sodelovanju z izbranimi vinskimi destinacijami v mestu.

Lani je vse izvedbe Ljubljanske vinske poti obiskalo več kot 15.000 obiskovalcev.