Čaranje pred obiskovalci. Sladolent je prava paša tako za oči kot za brbončice. Foto: Sladolent
Čaranje pred obiskovalci. Sladolent je prava paša tako za oči kot za brbončice. Foto: Sladolent
Zvezdniški trenutek s 3 chefi. Foto: Sladolent
Kuharski mojstri skušajo obiskovalcem predstaviti poulično hrano na malce višji ravni. Foto: Sladolent
Kuharji se bodo predstavili s poljubnimi jedmi, med katerimi najdemo tako slane kot sladke. Foto: Sladolent
Mojster Luka Košir v akciji. Foto: Sladolent

Čeprav bo letošnji Sladolent zaradi finančnih razlogov skrajšan na le devet dni, je organizatorjem pod taktirko Uroša in Violete Mencinger, paru, ki je Sloveniji dal tudi zelo uspešen Teden restavracij, uspelo v program vključiti skorajda vse velikane slovenske kulinarike.

Na dravsko nabrežje tako prihajajo številni mojstri, ki so s svojimi mojstrovinami že v preteklih letih navduševali obiskovalce, ter nekaj novih, ki bodo letos prvič dobili priložnost s svojo ustvarjalnostjo, bogatimi izkušnjami in estetskim čutom navdušiti lačne obiskovalce. Cilj ostaja isti kot od samega začetka: predstaviti poulično hrano na malce višji ravni in dokazati, da Lent na svoji promenadi lahko ponudi še kaj več od čevapčičev in ocvrtih giric.

Začetek s 3 chefi
Vse skupaj se začenja že v petek, 3. julija, ko bo Sladolent v znamenju "zvezdniških" 3 chefov - Uroša Štefelina iz Vile Podvin, "televizijskega" Bineta Volčiča iz Kulinaričnega ateljeja in Igorja Jagodica iz Strelca.

Tradiciji predan Štefelin bo za uvod pripravil "goren'ski burger" (gorenjski želodček) in medeno potico, bolj avanturistični Volčič nabodalo svinjske ribice z limeto, ostrigino omako, kimči solato in "flat breadom" ter pečen riž s kimčijem, "flat breadom" in kremo sladkega krompirja, "klasik" Jagodic pa hrustljav konfit kopuna z limonino majonezo in popečenim kruhom ter pokovko iz bele čokolade, jagod in pehtranom. Vino večera bosta Batičev angel (2010) in White Star of Stiria (2011) kleti Kupljen.

Za vse naslednje dni pa je program sledeči:

Sobota, 4. julij: Andrej Kuhar (Vila Herberstein, Velenje), Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana), Luka Nagode in Urška Dvoraček (Okrepčevalnica Luda, Ljubljana). Vino večera: Marof: Modra frankinja Mačkovci 2011, Vino Gaube: penina Gaudium, rose extra brut.

Nedelja, 5. julij: Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana), David Vračko (Restavracija Mak, Maribor), Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje). Vino večera: Movia merlot (2008).

Ponedeljek, 6. julij: Simo Komel (Gostilna Kobjeglava), Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla, Korte), Grega Božičnik (Tokyo piknik, Ljubljana). Vino večera:
Gordia: Belo 2011, Vina Joannes: renski rizling 2010.

Torek, 7. julij: Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško), Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče), Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom). Vino večera: Steyer mark cuvee rdeče (2009), Posestvo Burja: Burja bela (2012).

Sreda, 8. julij: Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono), Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice), Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana). Vino večera: Marjan Simčič: Rebula Selekcija (2012), Tilia Estate: Pinot Noir Tilia Estate( 2013).

Četrtek, 9. julij: Gorazd Potočnik (GOX-Sladkozvočje, Smlednik), Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž), Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice). Vino večera: Ščurek: Stara brajda rdeča (2011).

Petek, 10. julij: Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota), Ivan Kastelic (Dnevni bar pr'Mrtinet, Luče pri Grosupljem), Robi Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor). Vino večera: Istenič: penina Prestige extra brut (2008), Rojac: Refošk (2012).

Sobota, 11. julij: Boštjan Pavli (Restavracija Harfa, Ljubljana), Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo, Zgornja Ložnica), Mišo Krojsl in Simon Umek (Rožmarin, Maribor). Vino večera: Keltis: Sivi Pinot 2012, Verus: Modri pinot 2012.


Sladolent odpira svoje stojnice vsak večer med 3. in 11. julijem ob 19. uri (zapira jih opolnoči), cena posamezne jedi je 3,5 evra, kozarca vina večera pa 2 evra.