Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 83 glasov Ocenite to novico!
Torto lahko kupite le v prodajalnici na Čopovi ulici. Foto: Torta Ljubljana
Za projektom stojita Marjan Nemanič in Eva Strohmaier Ocvirk. Foto: Torta Ljubljana

Dodaj v

Prestolnica dobila svojo torto - spoznajte torto Ljubljana

Sladico sestavljajo fige, ajdova moka in bučna semena
23. november 2012 ob 12:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Salzburg ima Mozartove kroglice, Linz linško torto, Dunaj torto sacher, Bled blejsko kremno rezino. In zdaj je svojo sladico dobila še Ljubljana.

"Torta Ljubljana" morda res nima dolgoletne tradicije, je pa nad njenim "rojstvom" bedel etnolog, in njeni avtorji so prepričani, da odraža Slovenijo.

Zamisel za torto Ljubljana sta oblikovala Eva Strohmaier Ocvirk in Marjan Nemanič, recept pa je dokončno razvila Tanja Vilnar s pomočjo etnologa dr. Janeza Bogataja.

Za torto so uporabili najboljše domače sestavine, značilne za vse slovenske regije: ajdovo moko, bučna semena, kostanje, mandlje in fige. Ob tem pa niso posegali ne po umetnih sladilih ne po drugih dodatkih. Torta je oblita s kakovostno čokolado, okrašena pa z bučnimi semeni in čokoladnimi medaljončki z zmajskim emblemom Torte Ljubljana.

Premierno se je torta sicer predstavila že na grajskem martinovanju na Ljubljanskem gradu, a uradno, slavnostno predstavitev je doživela v četrtek na Čopovi ulici, kjer lahko slaščico v posebej zanjo izdelani embalaži ekskluzivno kupite.

Ker je Ljubljana glavno mesto Slovenije in kot taka središče dogajanja, torta Ljubljana združuje sestavine iz najrazličnejših predelov naše dežele in obenem predstavlja odlično promocijo naše prestolnice turistom. Blagovna znamka je zaščitena.

Prihaja še piškot Ljubljana
"Ideja o Torti Ljubljana je v naših mislih obstajala že kar nekaj časa, zdaj pa smo jo s pomočjo znanja Tanje Vilar tudi razvili in zmagovito kombinacijo pristnih slovenskih sestavin udejanjili v božansko dobri torti. Idejo je strokovno podprl še etnolog dr. Janez Bogataj, ki nas je skozi čas razvoja torte prijazno spodbujal in usmerjal na pravo pot," je povedala Eva Strohmaier Ocvirk.

Omenjena ekipa v bližnji prihodnosti načrtuje še izdelavo piškota Ljubljana, prav tako narejenega iz slovenskih sestavin.

Ustvarjalci so sicer dalj časa razmišljali, kako popestriti kulinarično ponudbo prestolnice s sodobnimi smernicami - tako so preigravali zamisli, kot so zamrznjeni jogurt (ang. frozen yogurt) in juhe, nazadnje pa pristali pri torti. Tudi pri tej se sprva niso mogli odločiti, v katero smer bodo zavili pri marmeladi (v igri so bile še brusnice, maline in robide), a je nazadnje zmagala figova.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Breathe
# 23.11.2012 ob 13:03
samastala
Včasih je treba samo prebrati:
Ker je Ljubljana glavno mesto Slovenije in kot taka center dogajanja, Torta Ljubljana združuje sestavine iz najrazličnejših predelov naše dežele,
iztok150
# 23.11.2012 ob 13:04
Saj je lepo, da razmišljate čisto lokalno....toda, če je sestavina v oddaljenosti 100-200km se to še vedno lahko smatra za lokalno. Da povem drugače, če vzamemo sestavine iz Slovenije in to v Ljubljani predstavijo kot lokalno, je to po moje še vseeno znotraj standardov. Slovenija je z vidika razdalje nekako manjša regija.

Drugače pa podpiram idejo: rabimo neke znamke za turistično ponudbo in to povezati z konceptom trajnosti (kar je uporaba lokalnih sestavin). Še več podobnih akcij bi potrebovali.
nostromo
# 23.11.2012 ob 13:17
Dvomim, da je marcipan značilen za Salzburg, tako kot Bled ni znan po sestavinah kremšnite. Če torta ne bo dobra in prepoznavna po okusu, je to vse skupaj samo akademsko preseravanje.
ZeK
# 23.11.2012 ob 12:59
samastala

predlagam sprehod na ljubljansko barje...lahko nakupiš tudi izvrstno bučno olje.
ZeK
# 23.11.2012 ob 13:08
samastala

buče se gojijo, uspešno, v ljubljani.
in iz njih se izdeluje izvrstno bučno olje.

http://www.ljubljanskobarje.si/aktualne-novice/jesenska-trznica-ponudila-pisan-izbor-barjanskih-dobrot

morda ne od vedno, pa vendar.
Breathe
# 23.11.2012 ob 14:03
Tako, kot je tista iz Mozartovih kugel in Sacher torte iz plantaž okoli Salzburga in Dunaja...
diazepam
# 23.11.2012 ob 13:08
Bravo tako se dela turizem !
miroslav
# 23.11.2012 ob 13:44
Za presno torto so uporabili najboljše domače sestavine, značilne za vse slovenske regije: ajdovo moko, bučna semena, kostanje, med in fige. Ob tem pa niso posegali ne po umetnih sladilih ne po drugih dodatkih. Torta je oblita s kakovostno čokolado, okrašena pa z bučnimi semeni in čokoladnimi medaljončki z zmajskim emblemom Torte Ljubljana

tole pa pridem sprobat...ker če je notri kar piše gre za odlično zadevo.

ps-no, čokolada ni ravno avtohtono slovenska zadeva...ma se ne bom pritoževal...:)
pikam_dopust
# 23.11.2012 ob 14:13
Ja seveda in bučna semena so značilna za ljubljano.Kostanje in fige še razumem a bučnih semen pa ne

Zakaj je vedno stvari treba v nulo skomplicirati?
Ljubljano težko najdejo na zemljevidu celo Italijani, kaj šele kdo drug.
Ampak mi bi radi temu neukemu turistu vbijali še v glavo, da "neka sestavina pa prihaja iz točno določene vasi".

Izdelek je TORTA!
Končno smo dobili neko sladico, ki jo bomo lahko bolj turistično tržili.
Velika večina se ne bo nikoli ukvarjala z njenimi sestavinami - pač pa jim bo njen okus čisto dovolj.

Žali bog, če hočeš torto naredit, rabiš npr. tudi ščep pecilnega praška, pa verjetno tu nihče ne bo traumiral, da ta pecilni prašek "ne raste na njivah v okolici Ljubljane".
Razen nekaterih.
Ki pač vedno iščejo dlake v jajcih.
In ko je ta dlaka pecilni prašek, obsedijo na riti v joku, ker ne vedo, kaj bi zdaj, ker to pač ni "tipična sestavina Ljubljane".
In zato nikoli nič ne naredijo.

Pa brez zamere, ampak res daj malo odrasti in poglej na zadeve tudi z bolj pozitivnega konca.
Sploh če so zadaj dobre in pozitivne ideje.
pikam_dopust
# 23.11.2012 ob 14:34
@Modrijan

Slaščičar ali kuhar pa definitivno nista osebi, ki bi vam znali povedati, koliko kalorij zadeva vsebuje. Vsaj, če želite imeti številko, ki vsaj približno ustreza resnici. Čez palec naračunano številko (z vsaj 30% napako) vam pa lahko tudi jaz povem... :)

Za te zadeve se vpraša druge ljudi.

Pa brez zamere, ker vam moram kljub vsej vaši modrosti jaz povedati, da kuhar/slaščičar ni oseba, ki bi se ukvarjala z merjenjem kalorij. Ker to ni bistvo nujnega poklica.
Spook
# 23.11.2012 ob 14:29
Koliko enih zategnjenih ljudi, ki imajo spet razlog govoriti čez Ljubljano oz. produkt, ki se imenuje Ljubljana. Je pa nekaj res, v Ljubljani se veliko dogaja, v Ljubljani se rojevajo novitete, ki bodo čez čas postale zaščitni znak. Ampak vsi nekaj pljuvajo čez to, smešno pa je to da so to vsi neljubljančani. Dajte v svojih mestih/vaseh malo pljuniti v roke in naredite nekaj. Ampak ne, nič ne boste naredili, samo pljuvali boste čez vse kar je ljubljansko. Zato pa vam mesta in vasi propadajo, mladina pa se preseljuje v Ljubljano, ker v svojih mestih ne vidijo prihodnosti.
pikam_dopust
# 23.11.2012 ob 14:27
Figa in Ljubljana?
Pa Vi ste totalno OUT.


Dunaj je pa vseobče znan po obsežnih plantažah kakavovca?
pikam_dopust
# 23.11.2012 ob 14:19
Eno je tradicija, drugo pa "wanna'be" oz. "wanna-sell".

In ker nimamo tradicije, bomo samo sedeli na riti in se cmerili, kakšna krivica se nam dogaja?

Medtem ko bodo drugi delali dalje in mogoče danes ustvarili nekaj, kar bo čez 20 let tradicija?

Ali bomo kaj naredili?
tim sein
# 23.11.2012 ob 22:08
dj franjo nauč se vsaj provocirat, ker to je mimo:)
les yeux ouverts
# 23.11.2012 ob 17:20
Jaz sem za to, da naredijo celo paleto sladkarij: tole torto, piškote, .... dodajo še Gorenjko in začnejo s Pekarno Mišmaš. To bi bila pekarna, v kateri bi se ljudje lahko usedli, in on ob jedači in pijači prebirali slovenske knjige - vse od vejice do pike.:-)

Jaz take stvari zelo podpiram. Kdor malo več potuje, ve, da smo dejansko kar precej dober narod. Če pa bi se lahko otresli še nenormalne negativnosti in fovšarije, stopili skupaj ... bi bilo pa lahko zelo dobri.
kolnkista
# 23.11.2012 ob 14:45
super ideja.kje se da tole probat?
tim sein
# 23.11.2012 ob 14:14
O lej, lej... butci so spet neki nezadovoljni:) Če človek neki lepega napiše ali pa naredi pa večina spet jamra. To mora bit v genih vam povem! Fatalna depra. Cankar se je iz teh stvari norca delal, jih stiliziral, vi pa kar dobesedno to...:)
AndY1
# 23.11.2012 ob 21:22
Eto, torto smo probal in je res dobra. Priporočam!
pikam_dopust
# 23.11.2012 ob 14:17
Sodeč po sestavinah torta Ljubljana vsebuje obilico kalorij, me prav zanima koliko?

Ne poznam okusnih trot, ki bi bile narejene izključno (!) iz presnega korenja.
Če hočeš hujšati, torej ne jej tort.
Preprosto.
larbitron
# 23.11.2012 ob 21:37
Pač torta.
S to razliko, da ima lastnik te slaščičarne očitno zelo dobre veze na televiziji, da so mu naredili brezplačno promocijo.
indiegantar
# 23.11.2012 ob 16:20
Jaz sem po izobrazbi slaščičar, a žal ne opravljam svojega poklica. Torte Ljubljana še nisem poskusil, a jo bom moral. Jaz pa bom morda kdaj naredil Torto Postojna, ker je Postojna moj rodni kraj. Veliko uspeha pri prodaji Torte Ljubljana želim !
No angel
# 23.11.2012 ob 18:44
Kot prvo sem samo rekla,da torte ne bi jedla in nič drugega,ker take mešanice niso po mojem okusu. Če komu paše naj jo,nimam nič proti. Kot drugo,ne bi žalila človeka na podlagi okusa,ker ima vsak pač svojega. Jaz ne poznam vas in obratno,tako da nimate nikakršne osnove za takšna sklepanja. Svoje frustracije v bodoče stresajte na bolj intelektalen način,ker vas takšno obsujajoče pisarjenje ne dela nič bolj intelektualnega od mene. Risati ni treba, lahko greste pa potičke v obliki Slovenije delat,če vas navdušuje kreativno delo...bi bila krasna promocija za našo državo.
No angel
# 23.11.2012 ob 17:37
@ tim sein: nisem vedela,da se po okusu za torte sklepati koga smo volili. Eni imate res probleme,da še v torto politiko zmešate =D
indiegantar
# 23.11.2012 ob 16:21
Hej... mogoče bom na tortico povabil mojo simpatijo, posebno dekle, ki je že sama ena tortica :)
erru
# 23.11.2012 ob 16:02
Precej specifična ... Ni za vsak okus ... meni bi se bolj dopadle brusnice, maline in robide ..
kike
# 25.11.2012 ob 21:03
lepo končno
dr. LeQuack
# 24.11.2012 ob 18:00
Danes probal in moram reči da je torta res dobra (skoraj nadgradnja saherce). Edino pripombo imam nad prodajalno, ker zgleda kot en burek / kebab kiosk, pa tudi gospa prodajalka se nekako tako obnaša. Stane pa torta 3,60 EUR.
Bucika
# 24.11.2012 ob 14:38
Torto je potrebno zaščititi,da ne bodo Hrvati rekli, da je torta,z imenom, Ljubljana,njihova.
samastala
# 24.11.2012 ob 11:15
ZeK me res zanima kakšno je tisto bučno olje iz barija?Saj res ljubljančani ste strakovnjaki za vse ;) .
raurbef
# 24.11.2012 ob 08:37
Glede na to da nismo vsi iz Ljubljane in ne poznamo lokalov že iz slik, bi bilo lepo če bi kdo napisal kje točno se torta dobi, in koliko je treba odšteti za košček.
Kar se tiče ideje je pa nekoliko posiljena. Niti kremšnite z Bleda, niti Mozart kuglice, niti zagrebška rezina nisi bili ustvarjeni (kreirani) da bi postali simbolna slaščica mesta. Pač nekdo jih je delal, da bi zaslužil, in ljudje so to dobro sprejeli, in nekako se je med ljudmi prijelo.
Tukaj pa so se šli znanstveno in skoraj laboratorijsko naredit slaščico ki bi naj bila simbol sladke ljubljane.
btw.
veliko več ljudi v ljubljani ve kje je oni šiptarjev burek, keri je najboljši, pa keri kebab je najbolši, pa da je horse v tivoliju (ne vem če je še) in tako naprej. . .
pustite ljudem da si izberejo sami.
Zdaj mata Marjan pa Eva ''pravice'' in če se zadeva vsaj malo prime bodo vse državne slovesnosti ne mogle it mimo te tortice.
In denar je tu.
harsim
# 23.11.2012 ob 21:08
Bolj bi v Ljubljani pasala kakšna baklava al pa čvap. Jugo krajina.
malidelnicar
# 23.11.2012 ob 19:23
Dobra ideja, pozdravljam. Toda verjetno bodo potrebna leta, desetletja, da bi torta postala ikona. Lahko pa to postane, seveda. Ali mogoče kdo ve koliko sta stari linška in sacher torta??? Da bomo približno vedeli, koliko let promocije nas čaka ;););)
nikhrast
# 23.11.2012 ob 15:52
Kot jih precej omenja, kot pravijo, "the proof of pudding is in eating".
So naredili kakšen test, da se na koncu ne bo folk delal norca iz te mojstrovine, torta bo pa sedela v hladilniku.
Calendula
# 25.12.2012 ob 11:15
Zakaj ste tako zajedljivi? Zakaj raje kritizirate kakor pohvalite?
Ponudili so nam tortico, ki je v večini narejena ali okrašena z živili, ki izvirajo iz Slovenije. Sprejmimo jo, se z njo posladkajmo in si polepšajmo dan, sebi in drugim. Običajno na tortico ne gremo sami, mar ne?
larbitron
# 25.11.2012 ob 14:45
Tole bi bilo zanimivo, če bi šlo za skupen projekt ljubljanskih slaščičarjev in bi lahko to dobil v vsaki ljubljanski slaščičarni.
Tako pa gre za projekt enega privatnika, ki ima dobre veze na televiziji, kjer mu delajo brezplačno reklamo.
Skratka tipičen slovenski projekt, kjer so pomembne samo dobre veze in poznanstva.
AntiFA
# 25.11.2012 ob 14:30
om nom, končno razvoj v pravo smer.
Ulikses_
# 25.11.2012 ob 01:43
tim sein

# 23.11.2012 ob 15:49
Prijavi neprimerno vsebino dubliner, Ulikses, No Angel, gesan, ... pametnjakoviči da glava peče:) zato pa pridejo po volitvah taki bebavi predstavniki na oblast:) poglej kašni brezvezniki volijo...


ne ocenjuj po sebi...a po kritikah na račun torte ti sklepaš na volilne preference?! svaka čast...
raurbef
# 24.11.2012 ob 22:49
3,60 EUR ?
NORI
recimo da grem z mojo na tortico. 2 x 3,60 EUR = 7,20 EUR

LCA jogurt 240g x 2 = 1,08 EUR
1,00kg krompirja 0,65 EUR
kruh dvojček v lokalni pekarni 1,00 EUR
1,00 kg hrenovk v lokalni trgovinici 2,59 EUR
Solata na trznici 0,60 eur (za 3 kosila)
vrečka juhe 1,05 eur (za danes bo za kosilo pa za jutri še ostane)
Malo kislega zelja iz že kupljene pakunge iz hladilnika, 2 x 2dcl soka (1L = 0,62 EUR)

Se pravi porabim 7,20 EUR pa se najem (v dveh) za kosilo da res ni.
Ostane mi nekaj kruha, 0,50kg hrenovk, 0,50kg krompirja, solata, juha in 0,60L soka.
Se pravi še za jutri bo .

Lahko pa se vsedem v avto, natankam 15 eur, porabim 7,20 eur za 2 tortice, se sprehodim po ljubljani, pridem domov in do naslednje nedelje prijateljem razlagam, kako sem jedel Ljubljansko torto, in da kako je dobra.
You Gotta be Fu C K E N ki dd i n g me .

Only in Slovenia
naturelle
# 24.11.2012 ob 13:49
a mandeljni rastejo v Sloveniji?
oskar22
# 24.11.2012 ob 10:03
namesto s smetano jo servirajo z meglo :)
mercator666
# 23.11.2012 ob 22:20
Mislil* (ah, ta tipkovnica).
tim sein
# 23.11.2012 ob 22:17
A ni očitno?
mercator666
# 23.11.2012 ob 22:11
Miskim sem na komentatorje.
poppy
# 23.11.2012 ob 21:35
cena ?
No angel
# 23.11.2012 ob 15:44
Ok....sam probala pa ne bi te čudne mešanice.
naš človek
# 24.11.2012 ob 22:57
Figa in Ljubljana?
Pa Vi ste totalno OUT.


Prvič, preberi si članek
Drugič, pod Tromostovjem raste figa, vključno s plodovi :)
Modrijan6
# 24.11.2012 ob 17:57
@raurbef
Odličen komentar, se v celoti strinjam. Zanimate se, kje je ta prodajalna, kjer prodajajo torte Ljubljana, nič lažjega, mini prodajalnica je tako rekoč v samem srcu, središču Ljubljane v najbolj oblegani ulicki v Ljubljani - to je Čopova ulica, ne morete zgrešiti. Pa dober tek ob torti Ljubljana.
faustix
# 24.11.2012 ob 13:33
Dobra zamisel, samo bučnih semen pa nikoli ne bi dala na torto. Sej mogoče je še dobra, samo je res nenavadna kombinacija.
hizli tren
# 24.11.2012 ob 12:19
"Torta Ljubljana" ......... odraža Slovenijo. DA FAKKKK ???????
Potem jo pa poimenujte torta Slovenija, ne pa da se nam bodo smejali kakšni debili smo tukaj.
Forex
# 24.11.2012 ob 11:31
Baje, da Jure Jankovič peče v zvezdi? A je to res? Oči zrihtal? Dolgo bo še pekel, da bo pufe vrnil. Hahaha.
Kazalo