Eden izmed izpiljenih krožnikov v Hestonovi restavraciji The Fat Duck. Foto: The Fat Duck
Eden izmed izpiljenih krožnikov v Hestonovi restavraciji The Fat Duck. Foto: The Fat Duck
Restavracija Plane Food Gordona Ramseyja na petem terminalu londonskega letališča Heathrow. Foto: Reuters

Letalska hrana pač ne slovi kot najboljša, letališke obedovalnice pa so navadno eklektična zbirka lokalov s hitro hrano, kavarn in redko posejanih gurmanskih delikates.

A Heathrow se bo zdaj ponašal z res vrhunsko restavracijo, kjer bodo stregli "priljubljene nostalgične jedi" in "britansko kulinarično ekscentričnost". The Perfectionists’ Café bo zasnovan drugače od drugih Blumenthalovih restavracij, kot sta Dinner in The Fat Duck. "Zahteve letališkega lokala se precej razlikujejo od naših drugih restavracij," razlaga Blumenthal. "Nekateri gosti bodo imeli zelo malo časa za obrok pri nas, drugi, na večurnem čakanju med poleti, bodo imeli več časa, da posedijo. Restavracija bo, jasno, stregla obojim, želimo pa si streči hrano, ki je zabavna in domača - hrana, ki draži brbončice, hkrati pa je lahko uživati v njej."

V nasprotju s tako zelo čislanima The Fat Duck v Brayu in Dinner v londonskem hotelu Mandarin Oriental, bo Blumenthalova najnovejša restavracija opustila formalni ambient, značilen za zgoraj omenjeni restavraciji. Tudi strežba bo bolj sproščena, meni pa bo po večini sestavljen iz nostalgičnih in priljubljenih britanskih jedi, kot je denimo interpretacija fish & chipsa, poroča Telegraph.

Vrhunska hrana na letališčih
Interier The Perfectionists' Cafeja je oblikovala agencija Seymourpowell v slogu "zlate dobe komercialnih poletov v 60. letih, ko so potovanja z letali še veljala za glamurozna". Ime - "Perfekcionistova kavarna" - pa se v bistvu nanaša na stranke restavracije, jedce, ki so "siti svinjarije, a hočejo izjemno hrano hitro".

Heathrowov drugi terminal se je odprl leta 1955 in se po 54 letih delovanja leta 2009 zaprl. Potem ko se bo junija letos ponovno odprl, bo imel kapaciteto 20 milijonov potnikov.

Sicer pa Heathrow ne bo edino letališče z izjemno hrano. Barcelonsko letališče El Prat se namreč ponaša z restavracijo Porta Gaig, nad katero bedi z Michelinovo zvezdico ovenčan chef Charles Gaig. Samo na münchenskem letališču lahko potniki uživajo ob pivih iz lastne letališke pivovarne, na Heathrowovem petem terminalu pa ima svojo restavracijo Plane Food odprto še en britanski kuharski mojster, Gordon Ramsey.