London ima bogato gostinsko ponudbo - je pa res, da londonske veljajo tudi za precej drage. Foto: Reuters
London ima bogato gostinsko ponudbo - je pa res, da londonske veljajo tudi za precej drage. Foto: Reuters
Cenjeni Heston Blumenthal je zadel v polno tudi s svojo restavracijo Dinner. Foto: Reuters

Seznam je rezultat večkratnih obiskov restavracij, ki jih je opravila Elitova mreža strokovnjakov in poznavalcev petičnega življenjskega sloga. Udeleženci so postregli s svojimi mnenji o kakovosti hrane, razpoloženju v restavraciji in postrežbi.

Najboljša londonska restavracija na seznamu je desetouvrščena The Ledbury v Notting Hillu, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama. Najboljša britanska ostaja slovita Fat Duck v Brayu, ki se je uvrstila na drugo mesto.
Pred njo je le čikaška Alinea, ki je na vrhu že drugo leto zapored.

Od Ramsayja do Ducassa
Britanska prestolnica ima po mnenju strokovnjakov in poznavalcev velik kulinarični čar - poleg že obstoječih vrhunskih restavracij in eklektične mednarodne kuhinje se vsak dan odpirajo novi vznemirljivi lokali.
Ledburyju na seznamu sledijo restavracija Gordona Ramsayja (33.), Alaina Ducassa v Dorchestru (41.), Dinner by Heston Blumenthal v hotelu Mandarin Oriental (44.), Amaya (64.), Le Gavroche (65.), Marcusa Wareinga v Berkeleyju (69.), Zuma (72.), River Cafe (88.) in Nobu London (93.).

Blumenthalova Dinner je nova na seznamu, gre pa za koncept predelave starih britanskih receptov, ki segajo tudi do 14. stoletja, s čimer je restavracija naglo pridobila mednarodni sloves.

Skupno ima Velika Britanija na seznamu 14 restavracij (še Le Manoir v Oxfordshiru, The Waterside Inn in The Fat Duck v Brayu ter škotska restavracija Andrewa Fairlieja), s čimer je globalno na drugem mestu, za Francijo.