Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 32 glasov Ocenite to novico!
Mitja Petrič pravi, da je največ povpraševanja pri Italijanih. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Izolanov "pridelek". Foto: Radio Koper/Lea Širok

Dodaj v

Slovenski školjkar, ki vzgoji 250 ton klapavic letno, si mane roke

Školjke gredo poleti za med
6. avgust 2017 ob 07:02
Izola - MMC RTV SLO, Radio Koper

Poleti imajo školjkarji polne roke dela. Največ povpraševanja je po sredozemskih klapavicah oziroma po domače "pedočih". Največji školjkar v Sloveniji, Izolan Mitja Petrič, te okusne morske sadeže prodaja velikim in malim kupcem v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji.

Na različne konce jih dnevno dostavi tudi do tri tone. Letno jih vzgoji 250 ton, kar pa je le kapljica v morju, poudarja, saj je povpraševanje po školjkah že pri sosedih Italijanih izjemno.

Slovenski školjkarji drug drugemu predstavljajo konkurenco le pri maloprodaji, kjer ne gre za velike količine. Na veleprodajnem trgu - recimo v Italiji, pa je za vse dovolj prostora.

V bistvu bi jih lahko bilo pri nas tudi več, ugotavlja Petrič: "Samo ena od naših strank, eden večjih italijanskih grosistov iz Portovira, bi na vrhuncu sezone, od maja do oktobra, potrebovala še 7000 ton školjk."

Za primerjavo - vsi slovenski školjkarji na gojiščih na Debelem rtiču, v Strunjanu in Sečovljah skupno vzgojijo 500 ton školjk na leto.

Ključna je svežina
"Na vseh treh območjih - to so vsa gojitvena območja v Sloveniji - je morje uvrščeno v 'cono A'. To pomeni, da je čistost morja takšna, da gredo školjke lahko v prodajo neposredno in ne preko depuracijskih bazenov," poudarja Petrič. To je bistveni pogoj za kakovost školjke in njene organoleptične lastnosti.

Pomembno je tudi, da so školjke, ki pridejo v prodajo, čim bolj sveže. Petrič in njegovi sodelavci zato poleti delajo ponoči oziroma od sončnega zahoda do zgodnjih jutranjih ur: "Tako imamo celotno količino za dnevno prodajo pripravljeno okrog treh, štirih zjutraj. Takrat že zapakirane školjke naložimo v naše tri kombije in jih takoj razvozimo do strank."

Sicer pa za različne trge pripravijo različno velike školjke že na plovilu, na katerem imajo celotno proizvodno linijo. Manjše klapavice gredo na italijanski trg, za slovenske in hrvaške kupce pa morajo biti školjke večje.

K. S., Lea Širok
Prijavi napako
Komentarji
Miki Mause
# 06.08.2017 ob 11:40
Slovenski školjkar, ki vzgoji 250 ton klapavic letno, si mane roke

Kakšen beden naslov ''si mane roke''. Ja hvala bogu, da si jih bo, mu privoščim. Eden redkih, ki ne jamra kako je vse težko pa nima smisla, medtem, ko drugi raje na socjalkici jokajo kako je v tej državi vse težko, slabo in tako naprej. Pa jamrajoči kmetje kako ni pridelka, ko bo pa od suše dobil poplačano škodo, bo pa 2nova traktorja kupil, namesto opreme za namakanje.
Serpente
# 06.08.2017 ob 08:30
@gesan:
Kakor so mene ucili se skoljke jedo v mesecih, ki nosijo v svojem imenu crko R.
spike1984
# 06.08.2017 ob 10:02
Super, da mu gre dobro in, da so školjke tako kvalitetne.
semaino
# 06.08.2017 ob 20:17
Poglejte si sliko garaca in marljiveza Mitje Petrica in komentar od komunista in socialista Dr. Kumrovca (Zakaj država dovoli, da se eni okoriščajo in mastijo s profiti, medtem ko je položaj delovnih ljudi zmeraj slabši??? Bogati se bogatijo, revni pa so vsak dan bolj revni. Če bi imeli pametno državo, bi ta znala pravilno razporediti kar se ustvari med ljudi in še bi ostalo za druge projekte).

A clovek se delati vec ne sme? Zakaj pa ti lezis doma? Odpri se ti podjetje in zaposli 10 ljudi in jim daj placo 2000€ neto. Sam pa imej 1500€ neto, da bos posten socialist.

A ste v Zdruzeni levici vsi zblazneli, da se se delati pri vas vec ne sme?
Valentin57
# 06.08.2017 ob 17:25
Dr. Kumrovec
saj verjetno je brez veze, glede na to, da se na tvoje umotvore nihče ne oglaša.
Ampak vseeno: ali misliš, da bi možak pridelal in prodal toliko školjk, če bi samo jamral kot ti in nič delal.
Najprej je treba kaj ustvariti, da potem lahko deliš, a to vam kumrovčanom nikoli ne bo jasno.
ElTorro
# 06.08.2017 ob 15:47
Mislim, človek živi od prodaje školjk, na leto jih proda 250 ton. Pravi, da je največja sezona od maja do oktobra.

Ampak MMC komentatorji so seveda bolj pametni in vedo bolje od njega, kdaj se največ prodaja...
bad brains
# 06.08.2017 ob 11:34
Le kateri veleum se je izmislil ime "morski sadeži " ?
Band3
# 06.08.2017 ob 13:22
Kakor so mene ucili se skoljke jedo v mesecih, ki nosijo v svojem imenu crko R.
Tole "pravilo" o črki R izvira še iz časov, ko niso obstajale laboratorijske analize, oz. ni bila vzpostavljena sanitarna kontrola. Vsake toliko pač školjke niso primerne za prehrano, ker vsebujejo kemične spojine, ki povzročajo, ehm, prebavne težave. To nima praktično nič s tem da je morje "čisto" in vse z naravnimi vegetacijskimi cikli v morju. Školjke pač lovijo hrano s tem, da filtrirajo vodo in tako "lovijo" plankton. Plankton pa ima različno sestavo glede na letni čas. Pozimi je največ kremenastih alg, ko se malo ogreje začnejo prevladovati zelene alge, etc. V toplih mesecih (ki nimajo R v imenu) rade cvetijo alge, ki proizvajajo kemijske spojine, ki ljudem povzročajo probleme in te kemijske spojine se v školjkah pač (začasno) akumulirajo. Dandanes pač obstaja sanitarna kontrola, ki nadzoruje koncentracijo tek spojin v školjkah, ki pridejo na trg, tako da je to razglabljanje o (ne)kvaliteti v poletnih mesecih traparija.

P.S.: Bravo, Mitja.
P.S.: Po moji osebni lestvici nagravžnosti so pedoči nekje v rangu nagnitega islandskega morskega psa. FUUUUUUUUUUUJ!!!
evropa
# 06.08.2017 ob 16:20
Sem ga imel čast spoznati na hitro v Sparu v Ljubljani in je OK dec.

Slovenci pa neb bli slovenci, če neb velika večina gojila take zavisti, da so že vsi zeleni :D
velika uharica
# 06.08.2017 ob 12:53
No, tisti ki ne verjame naj pride v Strunjan in si ogleda gojenje školjk. Lahko jih tudi kupi-sveže iz barke.
okota5
# 06.08.2017 ob 11:36
Te mali filterčki morske vode..mmm...mmm...mmm.
aja čist pozabu...Bi mogoče kdo filter olja ali pa filter zraka?
Mam jutri glih mali servis na 15k za na rest ...
Filtri bodo frišni..tam ob ene 12h..še ne bo tak vroče, da bi se lahko usmradili.
ElTorro
# 06.08.2017 ob 17:38
@Valentin
Ja, ni nujno....lahko vzameš tistim, ki ustvarijo, in potem deliš.
Na ta način je prvemu Kumrovčanu lepo funkcioniralo...
itak
# 06.08.2017 ob 16:41
Bravo le tako naprej ...!
Serpente
# 06.08.2017 ob 12:33
@ZIZITOP: Jaz sem jih jedel tri dni nazaj in bili so overženi vsi stereotipi, ki veljajo za školjke.
Debelo dvomim, da so bile iz slovenskega morja.
ZIZITOP
# 06.08.2017 ob 09:20
Jaz sem jih jedel tri dni nazaj in bili so overženi vsi stereotipi, ki veljajo za školjke. Super so bile, kupil pa sem jih sveže v rinfuzi, popolnoma očiščene in vakumsko pakirane.
sagoza
# 07.08.2017 ob 08:37
30 let nazaj je v našem morju bilo vse črno od ježev, tudi bodic v stoplaih je bilo polno :) moral si zelo paziti da ne stopiš na njega. danes ko ribe izumirajo se v slovensko morje vrača že izumrli jež! ko sem pred kratkim zagledal kolonijo ježev med Izolo in Strunjanom mi je srce zaigralo :) kdo bi si mislil, za ježa ki smo ga imeli za nebodigatreba.

trenutek sreče pa hitro mine ko se z masko potapljaš in nikjer ne vidiš nobene ribe. tudi galebov ni več toliko kot jih bilo, ni čudno da jih najdeš le še po smetiščih. ljudje božji kje nam je pamet, vse bomo uničili z tem našim pohlepnim prekomernim izkoriščanjem narave. ljudje kar mislimo da narava daje v izobilju in za vedno, od kje ta percepcija? od izole do strunjana so bile skale v morju polne datlov, danes ni nobenega več, kapesante, vongole, lahko samo sanjaš. Slovenci smo že davno lovili tune ob tržaški obali, ma že davno jih ni več, prav tako ni več slišati o rekordnih ulovih ciplov v Piranskem zalivu. tudi to da bi italjanski ribiči prihajali loviti v slovensko morje ni več slišati. le zakaj, zato ker ni več kaj loviti.

potrebna je takojšna prepoved lovljenja rib in nabiranja školjik v slovenskem morju za nadajnih 50 let, in ribiči naj kar začnejo sami gojiti školjke in ribe!
Serpente
# 06.08.2017 ob 20:17
@gesan:
To sem napisal le zato, da bos pokazal moj post tvoji najdrazji ;)
zml
# 06.08.2017 ob 09:00
Menda jim visoka temperatura vode škodi - bi me zanimalo, če je to res.
Palpatine
# 06.08.2017 ob 22:04
fantasycamp
# 03.08.2017 ob 15:11
vi bi raje njim dali oskrbo in hiše da se lepo počutite, kot pa nam ki nas je dosti na robu egzistencije...

vs.

fantasycamp
# 06.08.2017 ob 14:33
Prijavi neprimerno vsebino Vidi se da je SOCIALIST napisal članek, ta človek mu je kriv ker prispeva denar v blagajno od katee je socialist v državni službi plačan...


Zanimivo razmišljanje za nekoga, ki meni, da je upravičen do oskrbe in hiše - mi je vseeno namesto koga - ,ker se je znašel na robu egzistencije.
gesan
# 06.08.2017 ob 18:32
Serpente
# 06.08.2017 ob 08:30
@gesan:
Kakor so mene ucili se skoljke jedo v mesecih, ki nosijo v svojem imenu crko R.
..........................
In?
Maj, junij, julij, avgust, prav gotovo niso med njimi.
:)
keka77
# 06.08.2017 ob 15:38
Gesan, a si mogoce slisal za turizem? Se ti ne zdi da se tega poje vec predvsem poleti v restavracijah na morskih destinacijah?!
maja kibira
# 08.08.2017 ob 01:15
Skoljkar si mane roke ostali pa spet vsi rdeci v glavo od zavisti..kot pravi slovencki..kapo dol mozakarju
smr3k4
# 07.08.2017 ob 11:58
Ob predpostavki, da kupiš klapavice za 3€/kg, pomeni 250 t cca 250.000 € za školjkarja na leto.
Recimo, da ima Petrič 6 zaposlenih. Če ima vsak okoli 1.300 € neto, pomeni to okoli 2.500 € stroška delodajalca (bruto, bruto, prevoz, malica). Na letno to znese okoli 180.000 €. Regresi so še dodatnih 6.000 €.
Ostane še 64.000 € oz 5.333 €/mesec za plovilo oz ladjo s proizvodnim obratom, gorivo za ladjo, privez, servis, amortizacija.

Ni neke bogatije. Kapo dol za trud.
Vesel pa bi bil, če bi mu dovolili povečati školjčišče. Navsezadnje pravi, da je v Italiji ta trenutek povpraševanja po 7.000 t robe.
fantasycamp
# 06.08.2017 ob 14:33
Vidi se da je SOCIALIST napisal članek, ta človek mu je kriv ker prispeva denar v blagajno od katee je socialist v državni službi plačan...

Zavist in desetletja pranja možganov so privedli v to da podpiramo zastarele ideologije in udrihamo z vse večjimi davki po uspešnih ljudeh ki bodo zaradi tega v večjih številkah zapuščali državo!
anity
# 06.08.2017 ob 09:01
Kolikor lahko spremljamo temeprature morja te dni, bi naj vse skoljke odmrle T morja na Debelem rticu na globini 2m je 29°C !!!!. Torej zakaj si oni manejo roke?
losmarko
# 07.08.2017 ob 14:05
@smr3k4
3€/kg X 250.000 kg je 750.000€, ce je nabavna cena pol manjsa je to se vedno 375.000€/leto, kar pa ni tako slabo. Pri cemer je dejansko MP cena 3€/kg kr nizka oz. je to cena za slabso kvaliteto skoljk...
keka77
# 06.08.2017 ob 15:45
Band3, koliko morske hrane pojes cez leto? Ne opazis nobene razlike v ribjem mesu? Dvomim da si z obale..
Majestic12
# 06.08.2017 ob 10:44
Bernardinske školjke so najboljše, polnjene s Hepatitisom
gesan
# 06.08.2017 ob 08:07
V poletnem času imaš od školjke glih tolko, da nekaj imaš.
Meni ni jasno, da v poletnem času prodajo največ!

A jim to lupine kupujejo?
2 dni nazaj sem se po dolgem času spet prekršil in se pustil, da me je boljša polovička pregovorila, da naredim eno dobro močno buzaro od školjk, da bi jo drugi dan imeli še za risoto,...

pa sem spet moral rečt, da sem bil naiven, moja boljša polovička pa še bolj.

Oni pa v poletnem času največ tržijo...
khm
casar
# 06.08.2017 ob 11:41
SE slučajno ne dogaja ista stvar kot z zelenjavo, da je slovenska, nabavlja pa se v Italiji v nočnem času, ko vsi spimo. Potrebne bi bile analize ali so res pridelane v slovenskem morju-
AlFe
# 06.08.2017 ob 07:22
A jih goji v tistem morju, kjer so kopanje prepovedali?

Nekaj kopalcev v Portorožu ignorira rdečo zastavo, tvegajo hude okužbe: ob fekalijah v vodi morda tudi salmonela in hepatitis
http://www.24ur.com/novice/slovenija/kop
anje-na-portoroski-plazi-se-vedno-prepovedano-danes-bodo-znani-rezultati-analiz.html
Dr. Kumrovec
# 06.08.2017 ob 11:36
Zakaj država dovoli, da se eni okoriščajo in mastijo s profiti, medtem ko je položaj delovnih ljudi zmeraj slabši??? Bogati se bogatijo, revni pa so vsak dan bolj revni. Če bi imeli pametno državo, bi ta znala pravilno razporediti kar se ustvari med ljudi in še bi ostalo za druge projekte.
Kazalo