Marinirana postrv v soli, sladkorju in lovorju iz Gostilne na Gradu, kjer ustvarja Damjan Fink. Foto: Teden restavracij/Dean Dubokovič
Marinirana postrv v soli, sladkorju in lovorju iz Gostilne na Gradu, kjer ustvarja Damjan Fink. Foto: Teden restavracij/Dean Dubokovič
Sladica iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju. Foto: Teden restavracij/Dean Dubokovič
Eden od novincev letos je tudi Uroš Klinec na Plešivem v Brdih. Priporočamo! Foto: Teden restavracij

Kulinarični veleprojekt Teden restavracij, za katerim stojita Uroš in Violeta Mencinger, se je iz priložnostnega "tedenčka" v Mariboru z 12 restavracijami razširil na vseslovenski projekt, ki v vsaki novi izvedbi podre nov rekord. Jeseni so z meniji za 15 evrov nasitili 76.000 gostov, v leto 2016 pa vstopajo tudi z evrom dražjim menijem - 16 evrov vas bo stal večinoma trihodni meni, ki pa mu mnogi dodajo še pozdrav iz kuhinje.


MMC priporoča:

- Ljubljana: Strelec, JB, Gostilna na Gradu, Vander, Luda.
- Notranjska: Gostišče Grič.
- Gorenjska: Podvin, Krištof, Gostilna pri Danilu, Skipass.
-
Prekmurje: Rajh.
- Dolenjska: Debeluh, Repovž, Novak.
- Primorska: Dam, Hiša Torkla, Nejka & Uroš Klinec, Ruj, Gredič.
- Štajerska: Hiša Denk, Pavus, Vila Herberstein, Galerija okusov, Hiša Raduha.

Organizatorja skušata vse sodelujoče (izbrani so po ključu najvišje ocenjenih iz Mencingerjevih kulinaričnih recenzij v Nedelu) usmeriti, da propagirajo lokalno in sezonsko, da so surovine sledljive, letos pa se je smernicam pridružila še estetska plat krožnikov. "Dovolj nam je listnatega peteršilja, češnjevega paradižnika in limonovih spiral! V Tednu restavracij jejo tudi oči. Zato v letu 2016 ocenjujemo tudi umetniški vtis. Slika jedi na krožniku," pravi Mencinger.

In pa, seveda, kakovost. Kot opozarja Mencinger, "ne sme se zgoditi, da bi Teden restavracij pomenil slabe sestavine in majhne porcije". Vsaka restavracija se sicer sama odloči, koliko menijev bo dala na izbiro - v največ primerih je to eden, mnogi nudijo po dva, vse več je tudi takih, ki ob mesni nudi še vegetarijansko ali pa vsaj ribjo alternativo. Proti doplačilu lahko predlagajo tudi vinsko spremljavo ali pa scenosledu dodajo še dodatni krožnik, če želite bolj izkusiti ponudbo obiskane restavracije.

Lep nabor vrhunskih mojstrov
Vsi sodelujoči tokrat niso povsem enaki kot jeseni, nekateri so tokrat Teden restavracij izpustili, se je pa projektu pridružilo sedem novincev: Nejka & Uroš Klinec (Plešivo), Casa Nostromo (Piran), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija KULT 316 (Ljubljana), Restavracija Slon 1552 (Ljubljana), Gostilna Bistra (Borovnica), Gostilna pri šoferski mamici (Vransko).

Od najboljših pogrešamo Zemono, Hišo Franko, Gostilno Mahorčič in Skaručno, sicer pa je priložnosti za spoznavanje vrhunskih kuharjev več kot dovolj. Tu so Strelec, JB, Denk, Grič, Podvin, Rajh, Pavus, Galerija okusov, Dam ...

Rezervacije so sodelujoče restavracije začele sprejemati v ponedeljek. Vse informacije, meniji in kontakti pa so dostopni na spletni strani Tedna restavracij.