Foto:
Foto:


Za mlade :
Kos je raj za "žurerje". Če se odločite obiskati otok Kos, vam priporočam nastanitev v istoimenskem glavnem mestu oziroma v njegovi bližini. Kajti samo mesto je zelo bogato z nočnim življenjem. Posebej znana je tako imenovana „bar street“, kjer lahko prav vsak željen zabave najde kaj zase. Gre za ulico polno discov, barov, klubov, kjer vrtijo od običajne dance club, pa vse do narodne grške glasbe.
Ker pa je nastanitev v samem mestu verjetno malce dražja za kak štrudentski žep, vam priporočam 1km oddaljen Lambi, ki pa ima do Kosa izredno dobre in poceni prometne povezave. Vsekakor pa vam močno odsvetujem Kardameno, ki je pravzaprav že kar „angleška provinca“ saj se tam vsako leto zgrinja kopica pijanih in neokusnih Angležov.
Čez dan imate na tem delu otoka tudi ogromno stvari, ki se jih lahko udeležite. Ker na Kosu vedno piha, so tam zelo priljubljeni razni vodni športi. Ponudbo le-teh lahko najdete na več kot en kilometer dolgi plaži Lambi. Pa še drage niso! Sicer pa vam priporočam še obiskam vodnega parka Lido, kjer boste za celodnevno vstopnico odšteli 17€, do tja pa vas bo popeljal brezplačni avtobus.
Za aktivne:
Tistim vajenih aktivnih počitnic, bo všeč gora Dikeos (na katero so prebivalci Kosa zelo ponosni) z idealnimi potmi za hojo in gorsko kolesarjenje, ki vodijo skozi polna sprememb in razglednih področjih pokrajine. Vendar je treba upoštevati, da tudi enostavne poti v poletni vročini potrebujejo dobro kondicijo in dosti vode. Tudi okolica mesta Kos je primerna za kolesarjenje z različno urejenimi kolesarskimi potmi. Teniška igrišča najdete v vseh večjih hotelskih naseljih.
Za ljubitelje zgodovine:
Otok Kos ni kakšno novodobno turistično odkritje, ampak njegove korenine oz. vedenje o njegovi poselitvi izvira že iz leta 460 pred našim štetjem, ko se je v mestu Kos rodil Hipokrates, oče moderne medicine. Tako je po otoku odkritih in vzdrževanih veliko arheoloških najdišč, ki so na ogled turistom.
V bližini mesta Kos lahko obiščete antično zdravilišče in pomembno svetišče Egejskega morja s čudovito lego Asklipion. Ostale zgodovinske sledi se odkrivajo povsod po otoku.
Pomembno je, da številne stavbe iz stoletja trajajoče turške vladavine niso porušene, temveč imajo zgolj drug namen. Tako še danes podobo mesta prestavlja vitek minaret in vas lahko postrežejo z nekdanjo kavo moka mošeja in baklavo. Pomembna arheološka odkritja, ki jih, če ste na Kosu ne smete spustiti iz liste ogledov:
-Grad pred pristaniščem mesta Kos
-600 let staro drevo, imenovano Hipokratova platana
-Odeum, amfiteater
-ostanki rimske naselbine
-Asklepieion
-številne grške cerkve
-Empros Thermes
-slano jezero Aliki
-Grad v Antimachii
Otok bo vsekakor izpolnil pričakovanja vseh vrst popotnikov, predvsem pa za sabo pustil veliko lepih spominov.
Novico je napisal uporabnik *_IriS_*.