Obiskovalci že od nekdaj prihajajo na krščanske, judovske in muslimanske svete kraje na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Obiskovalci že od nekdaj prihajajo na krščanske, judovske in muslimanske svete kraje na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

Blair je prepričan, da turizem predstavlja "velikansko gospodarsko priložnost za Palestince" in "velikansko podporo mirovnemu procesu". Britanski politik in posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice, diplomatske pobude za mir, dodaja, da je mirovni proces "na absolutno odločilnem križišču", a da mora kakršne koli politične dogovore spremljati tudi ekonomska rast. Blair je omenjene besede izjavil v govoru na konferenci World Savers Congress, na kateri so govorili o svetovnih in okoljskih izzivih v turistični industriji.

Po Blairovih besedah statistični podatki kažejo na porast obiskovalcev tako v Izrael kot na Zahodni breg v zadnjih letih. Medtem ko turisti že od nekdaj prihajajo na krščanske, judovske in muslimanske svete kraje na Bližnjem vzhodu, je lani v Izrael prispelo kar osem odstotkov več Američanov kot leto poprej. V nasprotju s tem pa je delež potovanj na številne druge priljubljene destinacije zaradi gospodarske krize lani upadel.

Zahodni breg se odpira svetu
Blair je prepričan, da se v Sveto deželo podaja vse več ljudi, in to zaradi večje varnosti na Zahodnem bregu, hkrati pa naj bi k porastu pripomogli številni drugi dejavniki, kot so novi hoteli, vse manj omejitev za obiskovalce, sodelovanje med vladnimi uradniki in vlaganja izraelskega in palestinskega zasebnega sektorja.

V zadnjih nekaj letih je palestinski predsednik Mahmud Abas dokaj uspešno vzpostavil zakon in red na Zahodnem bregu, na ulicah je veliko policistov. Sočasno je izraelska vojska zmanjšala dejavnost na Zahodnem bregu, umaknili so nekatere nadzorne točke, gospodarstvo na Zahodnem bregu je v porastu, cvetijo butiki in kavarne, pa tudi nakupovalni centri. Blair opozarja, da Gaza sicer ni dovolj varna za množični turizem, a bi tamkajšnji prebivalci z veseljem gostili obiskovalce.