Povpraševanje po prenočitvah in rezervacije poletov na Otok so se v zadnjih dveh tednih močno povečale. Foto: Reuters
Povpraševanje po prenočitvah in rezervacije poletov na Otok so se v zadnjih dveh tednih močno povečale. Foto: Reuters

Padec tečaja funta glede na dolar in evro je prinesel precejšnjo rast povpraševanja po turističnih obiskih Velike Britanije. Turizem je tako eden redkih sektorjev britanskega gospodarstva, ki bo očitno doživel pozitivne posledice brexita, pravijo v britanski turistični organizaciji VisitBritain.

Rezervacije mednarodnih poletov na Otok so v primerjavi z enakim obdobjem lani po referendumski odločitvi poskočile za skoraj 10 odstotkov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnjujejo v organizaciji in dodajajo, da se vsaj kratkoročno veselijo tudi povečanja nakupovalnega turizma.

Takoj po 23. juniju je, kot je znano, vrednost funta strmo padla, in čeprav je v dneh, ki so sledili, kazalo, da se bo padec umiril, si Britanci še ne morejo oddahniti, saj je funt sredi tedna znova dosegel najnižjo vrednost po letu 1985. A (predvsem evropski) turisti, ki te dni hitijo fotografirat največje londonske znamenitosti - od Big Bena do Buckinghamske palače, se tega le veselijo.

"Za moje počitnice je to odlično, kajti cenejše so iz minute v minuto," se je tako v pogovoru za AFP veselil Robbert de Reus, ki prihaja iz Middelburga na Nizozemskem. Roberto Serraglia, ki s svojo družino iz Cunea v severovzhodni Italiji prav tako dopustuje v britanski prestolnici, pa je izračunal, da "je v primerjavi z obdobjem pred glasovanjem, glede na padec, ki ga je doživel funt, počitnikovanje postalo za vsaj 15 odstotkov ugodnejše".

Niso pa vsi turisti imeli sreče z lovljenjem vala poceni britanske valute. Mednje spadata Erica Kim in njen mož, ki prihajata iz Južne Koreje. Erica je namreč, kot pravi, denar menjala še pred referendumom. "Žalosti me, ker sem to storila, saj sem na ta način izgubila 400 funtov," se je jezila.