Največjii padec funta glede na dolar v zadnjih 31 letih. Foto: Reuters
Največjii padec funta glede na dolar v zadnjih 31 letih. Foto: Reuters
Vlagatelji v Aziji so sledili tudi torkovemu dogajanju na Wall Streetu, na njihovo razpoloženje pa je močno vplival padec tečaja funta pod 1,30 dolarja, kar je najnižja vrednost od leta 1985. Padec tečaja funta je posledica odločitve Britancev, da izstopijo iz EU-ja. Foto: Reuters
Vlagatelji namreč menijo, da je referendum o izstopu Otoka iz EU-ja 23. junija povzročil visoko stopnjo negotovosti. Foto: Reuters

Tudi donosi državnih obveznic so dosegli rekordno nizko raven, saj so tuji vlagatelji raje vlagali v varne naložbe. Padec funta sledi odločitvi upraviteljev skladov, med njimi tudi Standard Life in Aviva, da poskusijo ustaviti dvigovanje denarja vlagateljev iz premoženjskih skladov v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, poroča BBC.

Vlagatelji namreč menijo, da je referendum o izstopu Otoka iz EU-ja 23. junija povzročil visoko stopnjo negotovosti, zato so začeli dvigovati svoj denar. K temu sta prispevala tudi odločitev britanskega premierja Davida Camerona, ki se je sicer zavzemal za obstanek v EU-ju, saj je napovedal svoj odstop, in napoved britanske centralne banke Bank of England, ki bo sprejela ukrepe, s katerimi bo bankam omogočila povečanje posojilne aktivnosti.

V torek se je tečaj funta ob približno tem času gibal okoli 1,3250 dolarja, danes je padel na 1,29330 dolarja, med trgovanjem pa celo na 1,2796 dolarja, kar je najnižja raven po letu 1985.

Padec evra
Tudi tečaj evra je danes padel na 1,1050 dolarja, potem ko se je v torek gibal okoli 1,1130 dolarja. Padec evra je poleg brexita tudi posledica težav v italijanskem bančnem sektorju, ki je pod hudim pritiskom slabih posojil.

Dolar je medtem v primerjavi z jenom ostro padel; ameriški zelenec je vreden 100,80 jena, v torek pa je bilo zanj mogoče kupiti 102,15 jena. Trgovci poudarjajo, da današnje gibanje tečajev valut ni posledica le enega vzroka, temveč nakopičenih negativnih dejavnikov.

Medtem ko se vlagatelji osredotočajo na britanski funt, pa je dogajanje izkoristil Peking in znižal tečaj juana v primerjavi z dolarjem na najnižjo raven po letu 2010. Na ta način želi Kitajska povečati konkurenčnost izvoznih proizvodov na tujih trgih.

Na borzi v Tokiu je indeks Nikkei padel za 1,85 odstotka. V Šanghaju se trguje 0,23 odstotka nad izhodiščem, osrednji indeks na borzi v Hongkongu pa je doslej izgubil 1,78 odstotka. Na borzi v Seulu se je današnje trgovanje končalo z 1,85-odstotnim padcem vodilnega indeksa, v Sydneyju je osrednji indeks izgubil 0,53 odstotka, v Singapurju pa 0,14 odstotka.

Vpliv padca cen nafte
Prejšnji teden so tečaji na vseh svetovnih borzah močno narasli in tako nadomestili velik del izgube, ki je sledila po britanskem referendumu o brexitu. Vlagatelji so namreč upali na nove ukrepe centralnih bank.

Ameriški Fed bo zaradi brexita verjetno odstopil od načrtovanega zvišanja obrestnih mer letos, druge centralne banke po svetu, med njimi britanska, japonska in kitajska, pa bi lahko dodatno zrahljale denarne politike. Na razpoloženje vlagateljev sicer vpliva tudi padec cen nafte, saj je zaradi upočasnjevanja svetovne gospodarske rasti pričakovati manjše povpraševanje po črnem zlatu, medtem ko je proizvodnja še naprej precej visoka.