Ture avanture
Ljubljana
Predvsem v poletnih mesecih je Ljubljana polnas tujih gostov. Foto: Reuters
Bled
Kateri je za vas najlepši slovenski kraj? Foto: BoBo

Dodaj v

Četrto zaporedno rekordno leto za slovenski turizem

S svetovno kampanjo smo nagovorili več kot 117 milijonov ljudi
19. december 2017 ob 14:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Letošnje leto bo za slovenski turizem četrto zaporedno rekordno leto, približali se bomo 12 milijonom turističnih prenočitev. V prvih 10 mesecih letos pa se lahko Slovenija v primerjavi z istim obdobjem lani pohvali s 17-odstotno rastjo prihoda tujih turistov.

"Visoka rast ni naključje," je na dogodku ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije (STO) ob koncu leta dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki v prihodnjem letu računa na nadaljnjo petodstotno rast prilivov. Presegli smo tudi že dve milijardi evrov prilivov iz naslova tujskega turizma, glede na primerljivo obdobje lani imamo devetodstotno rast.

"Odgovorno trdim, da ta stabilna rast ni naključje," je dejal minister. Svoje seveda dodajo gibanja v svetu, a Slovenija z rastjo prehiteva sosede tako na severu kot na jugu. Počivalšek pomemben razlog za to vidi v uspešni promociji, v katero je Slovenija po ponovni osamosvojitvi STO-ja v obeh zadnjih dveh letih vložila po več kot 10 milijonov evrov. "Ocenjujem, da smo maksimalno izkoristili priložnost na trgu," je dejal.

Počivalšek za prihodnje leto računa na nadaljnjo rast prilivov, ki naj bi presegala pet odstotkov. K temu naj bi pripomogli novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, nadaljevanje promocije, korak naprej pri privatizaciji turističnih podjetij ter novi zakon o Kobilarni Lipica.

Novi zakon o Kobilarni Lipica
Glede privatizacije Počivalšek premike napoveduje že za prihodnje leto. Najprej naj bi država svoje turistično imetje združila pod enotno upravljavsko streho Slovenskega državnega holdinga (SDH), takoj zatem pa pristopila k iskanju kupcev. A ta postopek mora biti voden odgovorno. "Ko prodamo podjetje, moramo vedeti, komu smo ga prodali in kaj bo ta subjekt s tem podjetjem jutri naredil," je poudaril. Zakon o spodbujanju razvoja turizma naj bi medtem zagotovil tudi stabilen vir financiranja STO-ja iz turistične takse. To bo "vir, ki ne bo odvisen od trenutnega razpoloženja aktualnega ministra, odgovornega za turizem", je poudaril Počivalšek.

Z zakonom o Kobilarni Lipica pa naj bi stabilizirali poslovanje in zagotovili, da bo ta dolgoročno stabilen biser slovenskega turizma. Počivalšek je med drugim napovedal "konec z napajanjem vseh priseskov" in da se bo vse v Lipici dogajalo v korist tako javnega kot turističnega dela ter na ekonomskih temeljih. Tako zakon o spodbujanju razvoja turizma kot zakon o Kobilarni Lipica naj bi bila sicer uvrščena na februarsko sejo državnega zbora.

Grenak priokus ostaja po spremembah zakona o gostinstvu, saj je država med drugim poenostavila sistem poročanja o turistih za turistične nastanitve, vendar je bila ambicija glede deregulacije, kot je priznal Počivalšek, precej večja. "Vsi se strinjamo, da bi zadeve poenostavili, ko pridemo s predloga poenostavitve, pa je takih, ki so prisesani z neko dejavnostjo, toliko, da je vsaka sprememba nemogoča," je bil kritičen.

Razpis za pridobitev okoljskih znakov
Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je med drugim spomnila na dva aktualna javna razpisa na področju turizma: prvi, za nekaj manj kot 100.000 evrov, je odprt za nastanitvene obrate, ki bi želeli pridobiti okoljske znake, drugi, za osem milijonov evrov, pa naslavlja sofinanciranje razvoja integralnih turističnih proizvodov. Januarja bo sledil še razpis za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij za 3,3 milijona evrov.

"Promocijsko najintenzivnejše leto doslej"
Direktorica STO-ja Maja Pak je zadovoljna s "promocijsko najbolj intenzivnim letom doslej". Med drugim je poudarila rekordno pozornost, ki so jo Sloveniji kot turistični destinaciji izkazovali svetovni mediji, številna priznanja slovenskemu turizmu ter številne uvrstitve države in destinacij na lestvice najbolj atraktivnih in zelenih na svetu.

S svetovno digitalno kampanjo je STO v 21 državah v tem letu nagovoril več kot 117 milijonov ljudi. Prek prenosa kolesarske dirke po Sloveniji na Eurosportu je našo državo spoznavalo 113 milijonov gledalcev. Prepoznavnost države so krepili ambasadorji, kot so kuharska mojstrica Ana Roš in številni športniki. STO je gostil več kot 400 novinarjev in vplivnih spletnih piscev, skupaj s turističnim gospodarstvom so pripravili več kot 140 poslovnih dogodkov v 30 državah. Facebookov profil Feel Slovenia je dosegel več kot pol milijona, profil Instagram pa več kot 100.000 sledilcev, je naštela Pakova.

V prihodnje bo po mnenju Počivalška sicer ključno predvsem povečevanje števila gostov z bolj oddaljenih trgov, predvsem tistih, s katerimi imamo vzpostavljene letalske povezave. STO bo nudil tudi promocijsko podporo ob morebitnem odprtju novih letalskih linij.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Wasabi
# 19.12.2017 ob 14:59
Kaj lahko počne turist v Ljubljani 2 dni? V enem dnevu vidiš vse, potem greš naprej!

In kaj lahko počne v Salzburgu 2 dni? Sila podobno vprašanje. Pač 1x prespi v Ljubljani, 1x na Bledu, 1x v Piranu oz. pač po želji. Koliko časa pa misliš, da si ljudje ogledujejo Luxemburg city, Reykyavik, Bern, Luzern, Dubrovnik, Benetke.....verjetno je jasno, da za milijonska mesta rabiš kak dan več, kot pa za mesta pod 0,5 mio.
astro
# 19.12.2017 ob 17:21
Rekordne številke ob rekordno slabih plačah delavk in delavcev v turizmu in gostinstvu. Ti bi morali stavkati, pa bi se ministri in sekretarji manj tolkli po prsih.
riko123
# 19.12.2017 ob 21:13
Ma s kom se oni hvalijo ,ma kaj so oni naredili ,kake so plače v turizmu .....
Prepotujem dosti sveta ,Slovenija je res prelepa in neprepoznavna ,turizem pa amaterski ki ga vodijo neki kvazimenegerji ki so ga uničili .Samo da pogledamo hotele v Portorožu in na Bledu polni dolgov vse uničeno personal na minimalcu in bi se še morali smejati gostom ,to je slo turizem .
zml
# 19.12.2017 ob 21:44
Največ sta naredili narava in občutek varnosti. Tudi prijaznost prebivalcev Slovenije, ki jih turisti večinoma še iskreno zanimajo in slovenska lastnost, da smo do pršlekov prijaznejši in ustrežljivejši kot do sosedov in bližnjih. Tako nam odpustijo tudi sicer precej povprečno obnašanje zaposlenih v turizmu.
kučkučki
# 19.12.2017 ob 21:49
če se ne bi promivirala samo ljubljana in bled bi bile te številke veliko višje
Bahami
# 19.12.2017 ob 19:12
Podjetnejši znajo to vnovčiti...
Žalostna zgodba tega pa je, da turistični elavci delajo petke, svetke in tolčejo nadure, v zameno pa minimalna plača. Res, spodbujanje solidarnosti.
vremenko
# 19.12.2017 ob 22:15
Odlično. Se premalo zavedamo, kako čudovita je naša dežela. In to ne samo poleti, se mi zdi da imamo predvsem pozimi še kar nekaj rezerve v številu turistov. Kako čudovita je Slovenija pozimi nam pokaže ta čudovita galerija 50 najlepših fotografij Slovenije pozimi.
aaa
# 20.12.2017 ob 08:21
Nenehno trepljanje po prsih zaradi rasti panoge, kjer je večina zaposlenih na minimalcih, raste pa tako ali tako sama po sebi zaradi svetovnih trendov, brez neke strategije, je že prav patetično. Ko pa zraste kakšna firma z dobrimim plačami in visoko dodano vrednostjo, pa je domet naših novinarjev Pipistrel, Akrapovič, Lek in Krka. O ostalih se ne piše nikoli in nikdar.
EMC
# 20.12.2017 ob 06:53
Sam delam v turizmu v tujini in sem nekako mnenja, da v Sloveniji slabo izkoriscamo naravne danosti in sem mnenja, da imamo tukaj se ogromno rezerv tako, da se nasim politikom in manegerjem ni potrebno prevec tolci po prsih, smo se zelo dalec od rezultatov katere bi lahko dosegali.
Ribiič
# 19.12.2017 ob 14:35
Rekordi padajo predvsem zaradi svetovnih trendov in naravnih danosti. Kaj je Bled v zadnjih 20 letih naredil za turizem? Skoraj nič! Kaj lahko počne turist v Ljubljani 2 dni? V enem dnevu vidiš vse, potem greš naprej!
Normandijec
# 20.12.2017 ob 08:03
Se popolnoma strinjam z vami Ribič, sramotno in nedopustljivo je, da se skozi Bled pelje sredi viška sezone z vsemi mogočimi vozili in da nastajajo zastoji, ko bi že lahko končno imeli obvoznico. Kaj delajo na tem? In koliko lahko k temu doda g. župan? Težka bo......
cairns
# 20.12.2017 ob 09:06
Četrto zaporedno rekordno leto za slovenski turizem

Imamo srečo da so bivše tudistične muslimanske države v razsulu ali ogrožene s terorizmom, tako da vsa ta silna masa turistov prihaja k nam ali na Hrvaško.
Normandijec
# 20.12.2017 ob 08:12
Žalostno je tudi to, in se popolnoma strinjam z Celtom, Astro; bahami in Rikom123.

Rekordi padajo, samo ne v plačah, ki jih delavci v gostinstvu in pravi in ne kvazi, še kako zaslužijo za: dober dan in lep nasmeh.
Še kako je pomemben topel sprejem in prilagodljivost. Kaj smo naredili od turizma, ki je bil na najvišjem nivoju v časih Kompas-a in Neckermann-a? Yugotours, etc......
smbu
# 19.12.2017 ob 22:57
koliko je še AirBNB nočitev, ki verjetno niso zajete
Grob
# 19.12.2017 ob 15:19
Ce bi se v vsaki gostilni z prenociscem ustavil ...tam pojedel vecerjo in spil nekaj vina ali piva ali karkoli ze...in naslednji dan krenil naprej do druge gostilne s prenociscem in ponovil vajo potem bi kar "ohoho" videl kar nekaj slovenije...in potreboval bi kar veliko dni za taksen podvig..pa gnara tudi..bencin ..20 eur prenocisce...
Normandijec
# 20.12.2017 ob 08:05
Pa še eno dejstvo: mi smo zelo majhni in to tako majhni, da se sprenevedamo. Ko pa na primer pride cela Evropa na festival Metal days, pa kar naekrat zmanjka zabojev za odpadke....halo!
pobrisan
# 20.12.2017 ob 08:12
V članku pogrešam bistven podatek: koliko ti rekordi prinesejo v BDP?
KLIPAN
# 21.12.2017 ob 12:21
Ko se pojavijo uspešne zgodbe o Sloveniji se pojavijo najbolj pametni komentatorji in nam razlagajo, kako je rekorden obisk turistov v Sloveniji v bistvu škodljiv, brezvezen, plod sreče, trendov, patetike......
Ker drugje v svetu ni tako, ampak samo in edino v Sloveniji:))

Namesto, da bi kot državljani bili veseli in ponosni je potrebno takoj v momentu vsak uspeh najprej popljuvat.
Ampak, smo že navajeni.
Seveda pa je najbolj veselo dejstvo, da se bosta tako gospodarska rast in število turistov še povečevala, kar pomeni, da nam branja zabavnih komentarjev še doooolgo ne bo zmanjkalo.
3athlonetz
# 20.12.2017 ob 12:06
Ko bi še le bilo na drugih področjih vse v ˝pozitivnem trendu˝. Npr. minimalna plača, znižanje plačila dod. zavarovanja, manj ljudi, ki hodijo po brezplačen obrok, manj potrošništva in več časa za družino in druženje.
Normandijec
# 20.12.2017 ob 08:37
Bravo aaa
fotrlole
# 20.12.2017 ob 08:17
Ja "EMC" se strinjam, vendar je ze to za nas uspeh. Ena redkih svetlih tock kjer se premika na bolje. Tudi turisti nas ozavescajo , da se sploh ne zavedamo kaj imamo.Seveda je rezerv se ogromno, ne da se pa to spremeniti v nekaj letih. To je dolgotrajna pot in samo upam da bomo sli v tej smeri naprej.
svyatoslav
# 19.12.2017 ob 19:29
Samo ena oseba ima zasluge za porast slovenskega turizma: Melanija Tramp ali "od Sjewce du Uašingtona".
zakocena_je
# 22.12.2017 ob 05:28
...drugače se pa strinjam. Po komentarjih sodeč še sami sebi ne privoščimo uspeha.
zakocena_je
# 22.12.2017 ob 05:27
@Klipan
Kar se tiče razcveta turizma ti dam prav. Tudi sam sem vesel, da se obisk in ponudba večata, ampak glede izkoriščanja delavcev v turizmu očitno nimaš pojma.
Seveda je politika odgovorna za to! Dvig in fiksiranje minimalne plače bi že veliko rešilo.
Zakonsko se da vse rešiti. Brez zadovoljnih turističnih delavcev dolgoročno ne bo uspešnega turizma in pika. Fevdalizem je treba preprečiti, lenuhe je treba kaznovati, pridne pa nagraditi.
KLIPAN
# 21.12.2017 ob 12:11
@Ribiič
"Rekordi padajo predvsem zaradi svetovnih trendov in naravnih danosti."

Točno!
Drugje po svetu pa rekordi padajo zaradi svetovnih trendov in naravnih danosti.
Kako smo mi neumni, a ne?
rooster
# 20.12.2017 ob 17:18
V skraj vsaki evropski državi je letos rekoreden turistični obisk, odpadli so Egipt, Tunizija....

Nek star Nemec, ki je hodil dremat pod senčnik na tunizijsko plazo ni namesto tega prisel pesacit po LJ, zganjat adrenalinske športe v Posočju, plezat na Jalovec, .. Povsem drugačni turisti so v Slo kot pa so bili na egiptovskih tunizijskih plažah.
3athlonetz
# 20.12.2017 ob 12:09
ja..in manj naravnih katastrof.
brehme
# 20.12.2017 ob 10:12
V skraj vsaki evropski državi je letos rekoreden turistični obisk, odpadli so Egipt, Tunizija....plus, odprte meje, ne more biti drugače.
Da se sedaj nekdi s tem hvali..je kot to, da bi bil za slab obisk Egita zaradi razmer ki so tam, kriv njihov minister za turizem.
zapravico
# 20.12.2017 ob 08:14
Kaj takega naj naredijo pri nas,če hočejo prepoznavnost

https://www.youtube.com/embed/xPW7vZkaQh
4?rel=0&html5=1&autoplay=0
KLIPAN
# 21.12.2017 ob 12:13
@astro
"Rekordne številke ob rekordno slabih plačah delavk in delavcev v turizmu in gostinstvu. Ti bi morali stavkati, pa bi se ministri in sekretarji manj tolkli po prsih."

Kaj pa imajo ministri in sekretarji s tem, če privatniki dajejo mizerne plače ob rekordnih dobičkih??
Naj se torej država vmeša v "svobodno gospodarstvo"??
Slavkoo
# 20.12.2017 ob 19:13
V Slovenijo pride najnizji sloj turistov. Tisti ki si lepih in znanih destinacij ne morejo privoscit. So tukaj nekaj ur in potem naprej. Ponavadi v kaksen kamo na Hr!
Slavkoo
# 20.12.2017 ob 09:48
Kako pa si Pocivalsek razlaga DEJSTVO da vse druge drzave imajo veliko ,veliko,veliko vecje stevilke v turizmu (od ste. turistov do prihodkov iz turizma do plac zaposlenih v turizmu)? Samo ta podatek (Eirostat): 72% vseh Evropejcev ni nikoli niti slisalo za Slovenijo,dragi pocivalsek!
Pa se to: POVEZAVA
Normandijec
# 20.12.2017 ob 08:14
Pa še to: Slovenec, ko pride v gostilno, redko dandanes reče :dober dan, prosim eno pivo. >Ne danes je povsem umevno, da ko gost pride reče: daj mi eno pivo ali, ma kej je zdej, kje je moja pijača?
Celt
# 19.12.2017 ob 15:07
Točno tako kot je napisal prvi komentator... rast ni nobena zasluga slo turističnih delavcev, še manj politikov in podobnih. Trend je namreč povsod in povsod beležijo "rekordna leta".

Toliko o tem...
Kazalo