Trg svetega Marka je ena največjihi svetovnih znamenitosti. Foto: EPA
Trg svetega Marka je ena največjihi svetovnih znamenitosti. Foto: EPA
Benetke
Ste se kdaj že sami prepričali o zasoljenih cenah v Benetkah? Foto: EPA

Vesela druščina iz Rima si je privoščila obisk Benetk in se odločila, da bodo postanek za kavo naredili kar na najbolj znanem beneškem trgu, Trgu svetega Marka. Naročili so štiri kavne esprese, izboljšane s požirkom italijanskega aperitiva amara. A nasmeški so jim izginili z ust, ko jim je natakar prinesel račun, ki je presegal sto evrov.

Doplačilo 42 evrov za glasbo v živo
Bili so tako besni, da so račun objavili na Facebooku in sprožili burno razpravo o nezaslišanem navijanju cen v italijanskih turističnih središčih. Espreso v povsem običajnem italijanskem baru v enem izmed mnogih mest po državi stane manj kot evro, kavarna Caffe Lavena v Benetkah pa je ceno zanj postavila na šestih evrih. Dodatek likerja v štirih kavah je stal 34,80 evra, povsem brez besed pa so gostje ostali ob posebnem doplačilu 42 evrov, ki so jim ga zaračunali, ker so imeli "privilegij uživati v živi glasbi petih glasbenikov, ki so zabavali goste kavarne", je pojasnil lastnik lokala. Skupna cena je torej znašala reci in piši 101,80 evra.

"Cene so jasno napisane"
Lastnik se je ob vsem gnevu, ki ga je sprožil račun, čudil, saj vztraja, da so vse cene na ceniku jasno navedene. "Gostje bi morali vedeti, na kakšen kraj so se usedli," je dodal. Caffe Lavena sicer stoji na najbolj sončnem vogalu znamenitega trga, nasproti ekstravagantne fasade Bazilike svetega Marka.

"Cene v našem lokalu lahko vidijo vsi, zato se mora vsak gost posebej odločiti, ali bo kavo spil stoje na kakšni izmed stranskih ulic ali pa jo bo srkal sede in medtem občudoval čudovito kuliso," je dodal lastnik Massiomo Milanese, ki je dodal, da kavarna na tem mestu stoji že od leta 1750, zato ima dolgoletno tradicijo. "Obiskoval jo je že Richard Wagner in mnogi drugi slavni ljudje. Je del mestne zgodovine."

Zasoljenost cen je vzel v bran tudi Ernesto Pacin, vodja združenja malih podjetnikov v beneški regiji, ki je dejal, da so turisti pač plačali za možnost, da sedijo na trgu, ki ga je Napoleon opisal kot "najlepši salon v Evropi". "Če bi se usedli le sto metrov stran, bi bila tudi cena mnogo nižja. Resnično sem že sit takšnega nerganja obiskovalcev, ki kar naprej napadajo Benetke in tamkajšnje turistične delavce. Kaj pa so pričakovali? Da bodo sedeli v vrhunskem lokalu, tako glede lokacije kot postrežbe, za povrh jim bo igral orkester, hkrati pa bodo za to odšteli nekaj evrov?" je dodal.