Firenška bazilika Svetega križa je ena izmed največjih frančiškanskih cerkva na svetu. Foto: EPA
Firenška bazilika Svetega križa je ena izmed največjih frančiškanskih cerkva na svetu. Foto: EPA
Bazilika Svetega križa
Za 52-letnega turista iz Barcelone je bil usoden 30-centimetrski del kapitela, ki je nanj padel med ogledovanjem cerkvenih fresk iz 14. stoletja. Foto: EPA

Po poročanju časnika La Nazione se je na nedeljsko popoldne pred baziliko Svetega križa (Basilica di Santa Croce) v središču Firenc že vila vrsta turistov, zvečer pa se je bilo mogoče prvikrat po nesreči v preteklem mesecu udeležiti maše v baziliki, ki je ena izmed največjih frančiškanskih cerkva na svetu.

Odlomljen 30-centimetrski kos kapitela
Spomnimo, 19. oktobra je bil za 52-letnega moškega iz Barcelone usoden del zaključka stebra, ki je padel nanj, medtem ko si je ogledoval notranjost cerkve.

Po poročanju italijanskih medijev je bil del kapitela, velik okoli 30 centimetrov, ki je moškemu z višine padel na glavo. Baziliko in njeno okolico so po incidentu zaprli za javnost, italijanske oblasti pa so uvedle preiskavo. Tožilstvo domneva, da je vzrok incidenta malomarnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nesreča kljub rednim obnovitvenim posegom
Verski vodje in umetniški strokovnjaki so takrat izrazili presenečenje nad incidentom, saj cerkveno zgradbo redno pregledujejo in obnavljajo. Baziliko Svetega križa so jo začeli graditi leta 1294 in dokončali leta 1385, v njej pa so pokopani nekateri najbolj znani prebivalci Firenc, med katerimi najdemo Michelangela, Galilea in Machiavellija.

Obisk Firenc nevarna pustolovščina?
Že lani se je zgodila nesreča v Firencah na mestu, kjer je mogoče srečati večje množice kulture željnih turistov. Na bregu reke Arno v bližini znamenitega mostu Ponte vecchio se je namreč udrl 200 metrov dolg in sedem metrov širok odsek ceste, kjer so bili parkirani avtomobili. K sreči ob tem ni bil - z izjemo avtomobilov - nihče poškodovan, udrlo pa se je zaradi počene vodovodne cevi.