Ture avanture
Jezero je najprej poplavilo bregove, nato pa upadlo, za seboj pa pustilo uničena naselja in marine. Foto: EPA
Morje mrtvih rib Foto: EPA
V 50. letih je območje jezera Salton veljalo za luksuzno riviero. Foto: Youtube
Na vrhuncu je Salton obiskalo po milijon in pol obiskovalcev letno. Foto: Wikipedia
Zapuščeni moteli in izpraznjeni bazeni so vzdolž jezera pogost pojav. Foto: Wikipedia
Ostanki preteklosti. Foto: EPA

Dodaj v

Foto: Apokaliptični Salton Sea - ameriško Mrtvo morje z riviero duhov

Od cvetoče riviere do pokopališča rib
1. november 2017 ob 09:21
Salton City - MMC RTV SLO

V povezavi s kalifornijskim Saltonom najpogosteje uporabljajo oznako "postapokaliptični". Nekoč živahna riviera, imenovana tudi Palm Springs z obalo, je danes opustošena, od sonca prežgana krajina okoli jezera Salton Sea, največjega kalifornijskega jezera, ki velja za ekološko katastrofo.

Kot so pred leti zapisali na blogu Messy Nessy: "Salton Sea je kraj, kjer plaže niso iz peska, ampak iz okostij na milijone rib." Kako je prišlo do tega?

Najprej malo zgodovine. Jezero Salton Sea, ki leži v puščavi Sonora jugozahodno od Los Angelesa, tik pod narodnim parkom Joshua Tree (in nedaleč od zgoraj omenjenega peskovnika bogatašev Palm Springsa), je nastalo v začetku 20. stoletja, povsem po nesreči, ko je po močnem deževju reka Kolorado leta 1905 podrla nasipe namakalnega sistema, voda pa je napolnila pred tem izsušeno jezersko korito sredi puščave.

Čeprav se velikost jezera spreminja, pa gre za območje, v povprečju veliko 24 krat 56 kilometrov, s površino 890 kvadratnih kilometrov, kar dela Salton Sea za največje jezero v Kaliforniji (in s 70 metri pod morsko gladino eno najnižje ležečih na svetu).

In sprva je bilo nenadejano jezero za Kalifornijce pravi blagoslov, Salton Sea, oglaševankot "čudež v puščavi", pa je bil v 50. in 60. letih prava turistična atrakcija, ki je na svojem vrhuncu pritegnila poldrugi milijon obiskovalcev letno (več kot obljudeni narodni park Yosemite!).

Na obrežju jezera so zrasle igralnice, počitniške vile in jahtni klubi, ljudje so se zgrinjali k jezeru na ribolov in vodne športe, letovišče je bilo priljubljeno tudi med zvezdniki, kot so bili Beach Boys in Sonny Bono, po katerem je imenovan naravni rezervat Salton Sea, v katerem je svoj čas živelo 400 vrst ptic. Kot piše portal Vice, je za zemljišča okoli Saltona vladalo tako veliko povpraševanje, da so nepremičninski agenti zainteresirane kupce peljali nad jezero kar z lahkim letalom in jim prodajali parcele kar iz zraka.

Od raja do pekla
A boom ni trajal dolgo. Jezero je namreč naglo postalo prava ekološka nočna mora, saj ga obdaja 200.000 hektarjev obdelovalnih površin, voda z njiv pa se skupaj z gnojili in pesticidi steka v jezero. Do 70. let je Salton Sea tudi zaradi neustreznega oz. neobstoječega upravljanja (drenaže ni imel) in visoke koncentracije soli že postal preveč onesnažen, da bi v njem kar koli preživelo, obrežje je postalo ribje pokopališče. Poginule ribe, skupaj z gnijočimi algami, katerih rast je neobvladljivo spodbudil priliv gnojil, so zdaj rjavkasto jezero zavile v smrdljiv oblak, ki je odgnal vse, Salton pa spremenil v riviero duhov.

Znanstvena razlaga je preprosta: ko alga odmre, potone in ustvari na dnu jezera neprepustno plast brez kisika, vso to odmrlo organsko materijo pa nato presnavljajo bakterije, ki ustvarjajo vodikov sulfid - plin z neprijetnim vonjem po gnilih jajcih. Gre za zelo strupen plin, ki povzroča hude okvare osrednjega živčnega sistema in so ga med prvo svetovno vojno uporabljali kot orožje. Strupeni plin je ubil na milijone rib, zbolele pa so tudi ptice, ki so se z ribami prehranjevale.

Obledeli spomini na preteklost
Na bregovih jezera žalostno propadajo nikdar dokončane soseske, table s kažipoti "Plaža" bledijo, izpraznjeni bazeni so porisani z grafiti, zapuščene prikolice v nekoč polno zasedenih kampih rjavijo in se počasi sesedajo v prah, "atrakcije", kot je "svetovno znani muzej banan", komajda še obratujejo za peščico obiskovalcev, ki danes večinoma romajo do Saltona v iskanju ameriških bizark. Nič kaj boljše se ne godi Bombay Beachu, svoj čas najbolj razvitemu kraju na bregovih Saltona, ki je bil res privlačno letovišče, dokler ga ni začela jezernica redno poplavljati, zato so ga oblasti v 80. letih bolj ali manj prepustile nemilosti narave.

Če se polovica mesta še nekako drži, čeprav je tretjina stavb zapuščena, pa od polovice, ki je bila najbolj na udaru, ni ostalo kaj dosti več kot ogrodje in ruševine. Vse skupaj daje vtis popolne apokalipse, kot da bi se znašli na snemalni lokaciji Iztrebljevalca. Bombay Beach danes šteje 300 duš, dve trgovini, za kateri se zdi, da sta obtičali v času, in en bar, kjer lahko naročite tudi ocvrt krompirček in ocvrt sir.

Negotova prihodnost
Kar je Bombay za vzhodno obrežje, je leta 1958 ustanovljeni Salton City za zahodno obrežje jezera. Tu stoji peščica hiš več, a mesto z zapuščeno marino vred kljub temu bolj spominja na mesto duhov, kjer včasih po cel dan ne vidite človeka. Oblasti so sicer kljub očitni ekološki nevarnosti območje načrtovale znova oživiti, korenito obnoviti mesto in vanj naseliti do 40.000 ljudi, a zgodilo se ni nič. Število prebivalcev je sicer v zadnjem desetletju zaradi poceni zemljišč in na novo odprte indijanske igralnice naraslo, a zunanja podoba mesta je klavrna.

In prihodnost? Negotova. Po najbolj črni napovedi se bo jezero izsušilo, nad južno Kalifornijo pa sprostilo oblake strupenega prahu. Oblasti se tega do neke mere zavedajo, zato so nedavno vložile 383 milijonov dolarjev v ohranitev in razvoj Salton Seaja. Njihov načrt, ki so ga objavili marca, med drugim predlaga preusmeritev vode iz Kolorada v jezero, s čimer bi preprečili najhujše. Ali bodo to tudi izvedli, pa ostaja vprašanje.

Kaja Sajovic, Foto: EPA, AP
Prijavi napako
Komentarji
Majestic12
# 01.11.2017 ob 09:38
Salton je miniaturna verzija sovjetskega projekta "Aralsko jezero"
Deep_G
# 01.11.2017 ob 10:06
Aralsko jezero, Salton,....vsako je zgodba za sebe, oboje pa je posledica človeške miselnosti, da lahko brez posledic posega v naravo!
RenatoP
# 01.11.2017 ob 10:04
Aralsko pa je problem ker so se reke preusmerile v namakalna polja in jezero tudi odteka v nasprotju s saltonom.
Aralsko se pocasi resuje s sistemom jezov in povecanim dotokom ampak to je se vedno dalec od prvotnega dobesedno morja.
aktivist
# 01.11.2017 ob 09:56
@anomalija

Aralsko jezero obstaja ze od nekdaj. Sovjeti pa so zaceli zmanjsevati pritok rek zaradi potreb kmetijstva.
presenečen
# 01.11.2017 ob 10:18
Zanimivo branje in dobre fotke.
Anomalija
# 01.11.2017 ob 09:46
S to razliko da je Salton nastal po nesreči, Aralsko jezero pa je plod brilijantne rusko-uzbekistansko-kazahstanske pameti
vranek
# 01.11.2017 ob 10:37
Pesnisko jesero je najblizje temu. Tam vsako leto poginjajo ribe. In Bled je bil 20 let nazaj zelo blizu greznici.
aless70
# 01.11.2017 ob 10:22
Salton je nastal "po nesreči" zaradi človeškega faktorja in zaradi tega tudi zdaj propada - ni več dotoka vode itd..
.
Aralsko jezero pa je (bilo?9 delo narave in ga je človek s svojo "pametjo" samo uničil...
.
Meni ta dva primera niti slučajno nista enaka.
HOR
# 01.11.2017 ob 12:14
Zadeva je posledica zavestne politične odločitve in dogovora v okviru transferja vode iz dežele v v mesta (farm-to-city water deal), da se več vode iz reke Kolorado preusmeri v San Diego County in Coachella Valley in precej manj v jezero Salton Sea. Obljube o sanaciji stanja pa se vlečejo že od 2003. Verjetno rastoča mestna urbanizacija potrebujejo več vode, kot kadarkoli prej,
In tudi pod "eko" nobelovcem za mir (SIC) Obamo se ni našel državni denar za sanacijo...

V SLO je podoben, pa malo manj ekološko ( v ZDA je pač vse večje...) zato pa bolj kmetijsko pereč problem, ki pa gre na veliko škodo okoliškega kmetijstva (samooskrba kaj je to...!?) sanacija zajetja Vogšrček v Vipavski dolini, ki je potrebna že od 2007, medtem pa se je voda onesnažila s fekalijami in smrdi po gnilih jajcih...
In tudi pri nas so po 10 letni zamudi odgovorni državni Kekci v začetku tega leta napovedali, da se bo primerna sanacija menda začela "še" letos, na sredi leta pa so začetek (kdaj bo končana pa še ni jasno...) sanacije že (spet) prestavili v nejasno prihodnost leta 2018 in napovedali, da se bo še celo letos izdalo gradbeno dovoljenje... Po zadrževalniku pa bo na vrsti še obnova namakalnega sistema, samo se še ne ve niti točno kdaj...
Škoda za okoliško kmetijstvo pa narašča...!
Skratka prava "Amerika" v malem...
LINK
https://www.rtvslo.si/okolje/voda/vogrsc
ek-v-slabem-stanju-in-onesnazen-s-fekalijami-sanirali-naj-bi-ga-se-letos/415439
LINK
https://www.sta.si/2409379/pregrado-zadrzevalnika-vogrscek-naj-bi-zaceli-prenavljati-prihodnje-leto
skuggi
# 01.11.2017 ob 15:46
Takole na pamet bi dejal, da jezero lezi sredi tihega oceana, ce drzi trditev, da je jugozahodno od Los Angelesa????
Skippy
# 01.11.2017 ob 11:10
@KLIPAN
če bi kdaj bil v ZDA, bi vedel, da je njihova narava bistveno bolj ohranjena kot evropska, kjer smo poklali skoraj vse velike živali in vse prepredli s cestami.


za uničen Mehiški zaliv prepojen z nafto


Kak uničen zaliv? Bakterije so vse očistile. Samo na naših cestah ubijemo 10x več divjadi kot je tam bilo skupno število umrlih živali. Lahko pa še dalje širiš populizem ...
RenatoP
# 01.11.2017 ob 10:01
Enostavno odprejo bioplinarne in filtrirajo alge iz te greznice
Kouvran
# 01.11.2017 ob 11:31
Enaka usoda čaka celi svet, ob tem izkoriščanju narave.
seven7
# 02.11.2017 ob 11:47
@kralj matjaž

Površno branje ali neumnost.

Pred nesrečo je bila tu kotanja izsušenega jezera (članek ne omenja zakaj se je izsušilo)

Po nesreči je voda zapolnila kotanjo in nastalo je jezero.

IN SEDAJ KLJUČNO.

Zaradi 200000 ha obdelovalnih površin v okolici jezera kjer škropijo s pesticidi in gnojili se je jezero onesnažili in pomrle so živali alge ki na dnu tvorijo strupen plin...

Zdaj pa ti meni povej ali so to vse naravni procesi??? Ali posledica škropljenja s pesticidi in gnojenja???
HOR
# 01.11.2017 ob 12:45
Okoliščine krize Salton Sea jezera...
LINK ali
https://www.usatoday.com/pages/interacti
ves/salton-sea/the-dying-salton-sea/
HOR
# 01.11.2017 ob 15:48
@KLIPAN
# 01.11.2017 ob 09:43
"...Ampak seveda, ljudje in njihovo zastrupljanje narave zaradi nebrzdanega neoliberalnega kapitalizma niso krivi popolnoma nič, to je pač "naravni" cikel, nas bodo podučili nekateri.....saj veste, tudi za izpuste CO2 ni kriv človek, za cele otoke plastike v oceanih ni kriv človek, za uničen Mehiški zaliv prepojen z nafto, ni kriv človek, "naravni cikli" pač..."

Pa kakšno branje ti čitaš, da v njej navajajo zgoraj navedena jajca - a lahko mogoče posreduješ kakšen link kateri to podučujejo ali pa si mogoče kaj narobe razumel...!?
kralj matjaž
# 01.11.2017 ob 14:04
je nastalo v začetku 20. stoletja, povsem po nesreči,

Torej se sedaj narava samo vrača v prvotno obliko. Torej zakaj panika. Vidim pa da levičarji spet ne razumejo.
sirus
# 01.11.2017 ob 11:13
blizzard76

Treba jim je čestitat, da so iz dela Belorusije in Ukrajine naredili največji naravni rezervat v Evropi.
Bivši uporabnik
# 02.11.2017 ob 10:19
Jezero Salton Sea, ki leži v puščavi Sonora jugozahodno od Los Angelesa, tik pod narodnim parkom Joshua Tree (in nedaleč od zgoraj omenjenega peskovnika bogatašev Palm Springsa), je nastalo v začetku 20. stoletja, povsem po nesreči, ko je po močnem deževju reka Kolorado leta 1905 podrla nasipe namakalnega sistema, voda pa je napolnila pred tem izsušeno jezersko korito sredi puščave.

lol, povsem po nesreči zaradi naravnih dejavnikov, kot so recimo nasipi namakalnih sistemov ipd.

upam, da veste, da je voda v zda predvsem privat dobrina, ki jo tržijo oz speljejo tam, kjer so jo plača, ne glede na posledice.
hospitalit
# 02.11.2017 ob 07:55
ko je hotel Gadafi napeljati vodo po orjaskih ceveh in ozeleniti saharo ga je bilo treba na najbolj brutalen in barbarski nacin ubiti. hilarka se je ob tem privoscljivo hahljala... sedaj se amerom vraca bumerang v obliki ekoloske katastrofe, katere resitev temelji ravno v ideji o umetnem dotoku vode v to izolirano jezero.
matijaf
# 02.11.2017 ob 00:40
Onesnaževanje je rezultat nespoštovanja lastniške pravice ker ti imajo ljudje pravico škodovati brez posledic. Tako po fašistično.
rastislav
# 01.11.2017 ob 12:13
V takšnih primerih kot je Salton Sea imam občutek, da ljudje bolj rešujejo sebe kot naravo. Ker brez človekovega umešavanja bi bila tam sedaj puščava. Ampak ker je po nesreči nastalo jezero in so se k njemu naselili ljudje probajo zdaj ohraniti to okolje primerno za življenje ljudi čeprav resnici na ljubo nikoli ni bilo.
DLeagueStar
# 01.11.2017 ob 11:15
Oops, gremo drugam.
Tomix
# 01.11.2017 ob 10:32
" ... je nastalo v začetku 20. stoletja, povsem po nesreči ..."
" ... Po najbolj črni napovedi se bo jezero izsušilo ..."

Ne drži. Jezero napaja reka Colorado vsakih 400 do 500 let. Zadnji tak naravni cikel je bil v času med leti 1600 do 1700.
Sicer pa je članek izredno slabo napisan. Kaja Sajovic, ne znaš pisat.
por
# 05.12.2017 ob 21:45
''ni imelo drenaže'' :D
HOR
# 02.11.2017 ob 14:39
@poupette
# 02.11.2017 ob 12:52

Jezero je imelo dotok iz reke Kolorado,vendar so vodo preusmerili za potrebe urbanih območij...
poupette
# 02.11.2017 ob 12:52
Kot sem jaz razumela, jezero nima naravnega dotoka. Torej bo slej kot prej ishlapelo in koncentracija soli je zelo velika in posledica je odmiranje.
kazz
# 01.11.2017 ob 16:37
Verjetno vodikov sulfid izhlapeva tudi v ozračje, torej je tudi zadrževanje v okolici jezera nevarno početje.
KovacevaKobila
# 01.11.2017 ob 14:04
Jezero je namreč naglo postalo prava ekološka nočna mora, saj ga obdaja 200.000 hektarjev obdelovalnih površin, voda z njiv pa se skupaj z gnojili in pesticidi steka v jezero.

Nekateri predlagajo, da se - v izogib očarljivi usodi Salton Sea-ja - zakonsko prepreči nekontrolirano svinjanje okolja.

Na vso srečo pa ZDA vodi administracija, ki ve, da človek nima vpliva na okolje ... in ščiti interese Američanov s črtanjem eko-teroristične okoljevarstvene zakonodaje.

Make America Salton Sea Again!
antiani
# 01.11.2017 ob 10:10
Obstaja mogoče kakšna podobna zadeva v naših koncih , kakšno mesto duhov ? Hvala. Lp
tureavanture
# 01.11.2017 ob 12:30
blišč in beda US & A
slovenskisin
# 03.11.2017 ob 10:03
Glede na slike je še vedno lepše tam, kot v večini ruskim mest, tudi manj depresivno je :D
KLIPAN
# 01.11.2017 ob 09:43
Čudovita Amerika in njihov odnos do ekologije in okolja v najlepši luči.
Ampak seveda, ljudje in njihovo zastrupljanje narave zaradi nebrzdanega neoliberalnega kapitalizma niso krivi popolnoma nič, to je pač "naravni" cikel, nas bodo podučili nekateri.....saj veste, tudi za izpuste CO2 ni kriv človek, za cele otoke plastike v oceanih ni kriv človek, za uničen Mehiški zaliv prepojen z nafto, ni kriv človek, "naravni cikli" pač.
blizzard76
# 01.11.2017 ob 11:03
V Ameriki? Nemogoče...pa oni snemajo dokumentarce, pametujejo in trobijo celemu svetu kako so Sovjeti uničili Aralsko jezero.
Kazalo