Kot je za Reuters povedal 22-letni Džu Bin iz Huidžova, se je v trenutku, ko je stopil na trg sredi replike Hallstatta, počutil, kot da je v Evropi, saj 'vsi redarji nosijo lepa oblačila, vse hiše pa so zgrajene v evropskem slogu'. Foto: Reuters
Kot je za Reuters povedal 22-letni Džu Bin iz Huidžova, se je v trenutku, ko je stopil na trg sredi replike Hallstatta, počutil, kot da je v Evropi, saj 'vsi redarji nosijo lepa oblačila, vse hiše pa so zgrajene v evropskem slogu'. Foto: Reuters
Hallstatt (na fotografiji avstrijski izvirnik), kraj, v katerem živi okrog 1.000 prebivalcev, je dobil ime po nahajališču rudnikov soli, ki so jih izkoriščali že v prazgodovini. Je tudi kraj bogatih arheoloških najdišč iz prazgodovine. Kraj so v preteklosti poseljevale etične skupine z današnjega ozemlja Slovenije, Spodnje in Zgornje Avstrije in južne Nemčije. Starejša železna doba se po najdbah v Hallstattu imenuje Halštatska doba ali Halštatska kultura, ki datira v 9. do 6. stoletje pr. n. št. Foto: Reuters

V državi, znani po mojstrskem ponarejanju najrazličnejših izdelkov, pa naj bo to iPhone ali torbice birkin prestižne znamke Hermes, očitno res nič več ne more presenetiti.

Različica avstrijske vasice z oznako "izdelano na Kitajskem" se ponaša tudi z natančno repliko halštatske cerkve z zvonikom, lesenimi hišicami in drugimi objekti, ki naj bi jih zdaj prodali investitorjem. Za zdaj je tam še vedno opaziti žerjave in gradbišča, ki obetajo, da se bo megalomanski projekt na milijonu kvadratnih metrov še širil.

Dobra poslovna priložnost za izvirni Hallstatt?
Projekt, v katerega je neki kitajski rudarski tajkun vložil skoraj milijardo dolarjev, je najprej razjezil in negativno presenetil nekatere prebivalce izvirnega Hallstatta, ki so za kopijo svojega domačega kraja izvedeli šele, ko je bila ta skoraj dokončana.

A zdaj so se omehčali, saj so zaznali dobro priložnost na enem najhitreje rastočih turističnih trgov na svetu. Tja je skupaj z avstrijsko delegacijo že odletel župan Hallstatta Alexander Scheutz, udeležil se je uradnega odprtja in podpisal dokumente o prihodnjem kulturnem sodelovanju.

Zgovoren je podatek, da je leta 2005 izvirni Hallstatt obiskalo manj kot 50 kitajskih turistov, zdaj pa tja vsako leto pride več tisoč Kitajcev.

Kljub temu pa nekateri prebivalci avstrijskega Hallstatta ostajajo skeptični, saj so prepričani, da je njihov kraj, ko gre za kulturo in tradicijo, edinstven. Prepričani, da se tega pač ne da kopirati in menijo, da je kitajski podvig nesprejemljiv.

Če ste Hallstatt že obiskali in bi zdaj za primerjavo radi obiskali še njegov klon, tega najdete v bližini močno industrializiranega velemesta Huizhou, ki velja za pravo "ekološko katastrofo".

Oglejte si nekaj utrinkov iz Hallstatta na Kitajskem.