Ture avanture
(6)
Podzemno želelznico so zgradili v Stalinovih časih. Foto: Reuters
Postaje so okrašene s številnimi stenskimi poslikavami in porcelanastimi figuricami. Foto: Reuters
Ena najlepših je postaja Majakovska, ki so jo poimenovali po pesniku Vladimirju Majakovskem. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto in video: Moskovska podzemna železnica kot muzej pod zemljo

V času svetovnega prvenstva v nogometu je podzemna železnica v Moskvi zelo obiskana
30. junij 2018 ob 18:45
Moskva - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Podzemna železnica v Moskvi ni najstarejša ali največja – po mnenju Moskovčanov in številnih obiskovalcev, ki so jo obiskali v času svetovnega prvenstva v nogometu, pa je zagotovo najlepša.

Moskovska podzemna železnica je namreč nekakšen muzej pod zemljo, najlepše pa so postaje, ki so bile zgrajene v Stalinovih časih – danes veljajo celo za vrhunec sovjetske arhitekture.

Moskovsko podzemno železnico, ki na dan v povprečju prepelje kar sedem milijonov potnikov, številni primerjajo z velikansko galerijo. Načrt gradnje je leta 1931 odobril sovjetski voditelj Stalin. Ko so železnico odprli leta 1935 je imela samo eno linijo in trinajst postaj.

Danes 215 postaj povezuje 12 prog, ki so skupaj dolge 365 kilometrov. Moskovska podzemna železnica ni največja, saj imajo več postaj podzemne železnice v New Yorku, Pekingu, Šanghaju in Tokiu. Prav tako ni najstarejša, saj jo po letih prekašajo London, Budimpešta in Pariz.

Marija Nikitina, vodnica po moskovski podzemni železnici, je za Televizijo Slovenija povedala: "Zaradi vitrajev je ena izmed postaj videti kot podzemna gotska katedrala. Razlika je v tem, da okna katedral navadno prikazujejo svetnike, apostole, Jezusa in Marijo, na vitrajih železnice pa lahko opazimo predstavnike različnih poklicev, recimo arhitekte."

Ena najlepših je postaja Majakovska, ki so jo poimenovali po pesniku Vladimirju Majakovskem. "Ta postaja je okrašena z mozaiki, ki prikazujejo moskovsko nebo. Na postaji vidimo prizore neba od jutra do poznega večera."

Moskovčani in obiskovalci pa se radi ustavijo tudi ob kipu vojaka in njegovega psa na postaji Trg revolucije, saj verjamejo, da drgnjenje pasjega smrčka prinaša srečo. "Odkar sem ga začela drgniti tudi jaz, se mi uresničujejo vse želje," je povedala Moskovčanka Valentina Matvijevska.

Vlasta Jeseničnik, TV Slovenija</di
K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
kresnička
# 30.06.2018 ob 19:03
Nekoč sem se vozila s to podzemno in izstopala na vsaki postaji, da bi si lahko ogledala to lepoto.
Moskovčani imajo do teh postaji in umetnosti na splošno spoštljiv odnos.
Lion007
# 30.06.2018 ob 20:54
Danes 215 postaj povezuje 12 prog, ki so skupaj dolge 365 kilometrov. Po velikosti moskovsko podzemno železnico prekašajo železnice v Londonu, Budimpešti in Parizu.

Budimpešta ima le 40 km metrojev, tako da zelo težko prekaša moskovsko podzemno. Pač novinarji kot novinarji.
ciklama2000
# 01.07.2018 ob 15:45
Res impresivno. Po drugi strani pa imaš na podzemni v New Yorku občutek, da si v smrdljivi luknji.
whiteswan
# 01.07.2018 ob 11:21
Vredno obcudovanja.
opazovalec+
# 30.06.2018 ob 22:50
@lion007
V članku ne piše, da podzemna v Budimpešti PREKAŠA moskovsko,
ampak da je STAREJŠA. Vozil sem se po obeh in v Budimpešti je res kar nekaj "arhaičnih" postaj.
Jon Sneg
# 01.07.2018 ob 09:08
Prva proga podzemne železnice v Budimpešti je bila odprta leta 1896. V Moskvi so metro pričeli graditi v med obema vojnama.
Kazalo