Številni so ob obletnici most prečkali peš in tako prehodili skoraj tri kilometre. Foto: EPA
Številni so ob obletnici most prečkali peš in tako prehodili skoraj tri kilometre. Foto: EPA

Domačini in turisti so se zbrali ob velikem oranžnem mostu, pod njim pa je plula flotilja ladij, tudi nekaj bojnih iz druge svetovne vojne. Na obrežju je bilo veliko glasbe, plesa, pa tudi starih avtomobilov in motorjev.

Več o mostu preberite tukaj.

Ob praznovanju je most ostal odprt tudi za avtomobilski promet, saj so se oblasti hotele izogniti ponovitvi nepopisne gneče, ki je nastala ob 50. obletnici mostu, ko se je leta 1987 nanj zgrnila množica 300.000 ljudi. Zaradi teže se je takrat osrednja cesta na mostu rahlo sploščila.

Drugi najdaljši most v ZDA so uradno odprli 27. maja leta 1937, najprej za pešce, dan pozneje pa tudi za avtomobile. Od takrat sta Golden Gate prevozili več kot dve milijardi vozil, le trikrat pa so ga zaradi vremenskih razmer zaprli.

Opomin na samomore
Ob 75-letnici odprtja mostu so potekale številne prireditve, kot so razstave, koncerti, pohodi in predavanja. Med njimi je bila tudi razstava, ki je opozarjala na to, da je z mostu doslej v smrt skočilo okoli 1.600 ljudi. Uradna statistika pravi, da je skok z mostu uspelo preživeti le 26 ljudem.