Najvišji most na svetu, viadukt Millau v Franciji. Foto: EPA
Najvišji most na svetu, viadukt Millau v Franciji. Foto: EPA

V zadnjih letih mesta namreč kar tekmujejo med sabo, katero bo zgradilo večji, daljši in bolj inovativen most. Spodaj smo zbrali nekaj (vsaj za zdaj) rekordnih mostov.

Najdaljši med najdaljšimi
Za vrtoglavo visokega velja viadukt Millau v Franciji, ki je najvišji vozni most na svetu. Cesta se dviga 270 metrov nad tlemi, stebri pa segajo kar 343 metrov visoko. Prve skice mostu so nastale leta 1987, dokončan pa je bil leta 2004.

Kitajska se lahko pohvali z izjemno dolgimi mostovi, saj si jih med 15 najdaljšimi lasti kar 11. Za zmagovalca velja Danjang-Kunšan Grand Bridge, ki je dolg 164,8 kilometra, po njem pa se vozijo le hitri vlaki. Na Kitajskem pa stoji še en Guinnessov rekorder, najdaljši čezmorski most na svetu. Dolg je 42,5 kilometra.

Za najdaljši most, namenjen pešcem, velja most v parku Hudson v New Yorku, ki je dolg 2,1 kilometra, velja pa tudi za najvišji most za pešce (65,2 m). Kot najdaljši viseči most pa slovi japonski, 3,9 kilometra dolg Biserni most, ki povezuje otoka Honšu in Šikoku.

Osempasovna cesta je turistična znamenitost
Najširši most na svetu je Harbour Bridge v sydneyjskem pristanišču, ki skupaj z bližnjo operno hišo ustvarja ikonično podobo Avstralije. Most se razteza prek pristanišča in je priljubljena turistična točka. Na njem so osempasovna cesta, dve železniški progi, dve kolesarski stezi in pločnik za pešce. V širino meri 49 m.

Milijon pešcev na dan
Več kot 106 milijonov avtomobilov, avtobusov in tovornjakov vsako leto prečka most George Washington v New Yorku. Tako velja za najprometnejši most na svetu, vendar le, dokler upoštevamo samo motorna vozila. Če štejemo vsa mogoča prevozna sredstva, pešce in živali, pa je najprometnejši most na svetu most Hovrah v Indiji, saj ga vsak dan prečka približno 70.000 vozil, skoraj milijon pešcev in ogromno število krav.

Največkrat ujet v objektiv
Za največkrat fotografiran most na svetu velja Golden Gate v Kaliforniji, ikona San Francisca. Most je bil izjemen inženirski podvig svojega časa, saj so za gradnjo uporabili številne do takrat še neuporabljene tehnike. Most je turistična zanimivost, žal pa tudi najbolj priljubljen kraj za samomore na svetu.