Golden Gate je največkrat fotografiran most na svetu in simbol San Francisca. Foto: EPA
Golden Gate je največkrat fotografiran most na svetu in simbol San Francisca. Foto: EPA
Most Golden Gate
Čez most se je mogoče tudi sprehoditi ali popeljati s kolesom. Foto: EPA

Drugi najdaljši viseči most v ZDA so uradno odprli 27. maja 1937, njegova izgradnja pa je takrat stala 35 milijonov dolarjev. Dolg je 2,7 kilometra, širok 27 metrov, visok pa 227 metrov. Ima šest voznih pasov za avtomobilski promet, po njem pa se je mogoče sprehoditi tudi peš ali se popeljati s kolesom.

Enega najprepoznavnejših objektov na svetu so začeli graditi 5. januarja 1933, na pobudo glavnega inženirja Josepha Straussa. Po otvoritvi je bil najdaljši viseči most v ZDA, a le do leta 1964, ko so v New Yorku odprli most Verrazano od Brooklyna do Staten Islanda.

Nekaj zanimivosti, povezanih z mostom:
- med gradnjo mostu so prvič uporabili t. i. hruške - tovorna vozila za razvažanje in mešanje betona;
- za delavce, ki so most gradili, je bilo zelo dobro poskrbljeno, saj so prvič v zgodovini namestili varovalne mreže, da bi delavce obvarovali pred padcem;
- most so si oblasti želele zgraditi predvsem zato, da bi ustvarile nova delovna mesta (to je bil čas velike gospodarske krize) in da bi v San Francisco privabili čim več priseljencev;
- Straussovo podjetje je za načrt in izgradnjo mostu prejelo milijon dolarjev, a je arhitekt umrl prej kot v enem letu po odprtju, zato sadov svojega dela ni mogel prav dolgo uživati;
- po nekaterih ocenah je bilo v most vloženih 25 milijonov ur dela;
- barva mostu se uradno imenuje Dulux International Orange;
- vse od svojega odprtja je bil most plačljiv;
- trenutno je treba za prevoz čez most plačati 5 dolarjev, a le za vstop v mesto;
- je najpogosteje fotografiran most na svetu;
- leta 1994 je bil imenovan za enega izmed sedmih čudes modernega sveta;
- žal je tudi kraj, kjer se številni odločijo končati svoje življenje - do zdaj jih je to poskušalo storiti okoli 1.200, 26 jih je preživelo.

Prevozilo ga je že več kot dve milijardi vozil
Do izgradnje mostu so ožino Golden Gate pri San Franciscu - po kateri je most tudi dobil ime in ki ločuje mesto od okrožja Marin na severu, kjer je naravni rezervat - lahko prečkali le s trajektom. Od odprtja sta Golden Gate prevozili že več kot dve milijardi vozil, le trikrat pa so ga zaradi vremenskih razmer zaprli. V oranžno barvo so ga pobarvali deloma iz estetskih razlogov, deloma pa tudi, ker je tako bolje viden v megli.

Ob visokem jubileju mostu, ki ga vsako leto obišče 10 milijonov turistov in ki ga je mogoče videti v skoraj vsakem filmu ali nadaljevanki, ki se dogaja v San Franciscu, bodo v tem mestu potekale številni tematsko obarvani dogodki - razstave, koncerti, pohodi, predavanja itd.

Žal tudi kraj, kamor pridejo končati življenje
Med dogodki bo tudi razstava, ki bo opozorila na dejstvo, da je z mostu doslej v smrt skočilo več kot tisoč ljudi. Na razstavi bo na ogled 1.500 parov čevljev, kolikor je bilo žrtev. Uradna statistika pravi, da je skok z mostu uspelo preživeti 26 ljudem.