Ture avanture
(7)
Evropski parlament si s projektom RaziskujEU, v okviru katerega so mladim dostopne tudi brezplačne vozovnice, prizadeva za zmanjšanje populizma znotraj Evropske unije. Foto: Reuters

Dodaj v

Izbrani 18-letniki po državah Evropske unije z brezplačnimi vozovnicami

Vozovnice za vlak podarjajo v okviru projekta RaziskujEU
4. maj 2018 ob 11:17
Bruselj - MMC RTV SLO

Prihajajoče poletje bo lahko 15.000 mladih Evropejcev po državah Evropske unije potovalo z brezplačnimi vozovnicami za vlak - do vozovnic so upravičeni mladi, stari natanko 18 let, potovati pa jim bo dovoljeno 30 dni.

Projektu so pobudniki namenili 12 milijonov evrov evropskih sredstev, 18-letniki pa morajo, če želijo dobiti brezplačno vozovnico, na spletni strani Evropskega parlamenta izpolniti prijavo, ki jo bodo pristojni odprli junija. 15.000 srečnežev bodo izbrali na podlagi izpolnjenega kviza o Evropski uniji in sistema kvot.

Za potovanje bodo mladi morali izkoristiti obdobje med julijem in septembrom 2018, štiri države Evropske unije pa bodo lahko raziskovali do 30 dni. Vozovnice bodo razdelili prek že obstoječega programa Interrail, ki evropski mladini vozovnice po dostopnejših cenah zagotavlja že vse od leta 1972.

V Evropskem parlamentu poudarjajo, da projekt mladim financira izključno prevoz z vlakom, ne pa tudi nastanitve, vstopnin in hrane na potovanju. Dodajajo tudi, da je v omenjen prevoz vključeno tudi morebitno potovanje z drugimi prevoznimi sredstvi, na območjih, kjer potovanje z vlakom ni mogoče.

Evropski parlament si s projektom RaziskujEU (DiscoverEU), v okviru katerega so mladim dostopne tudi brezplačne vozovnice, prizadeva za večjo povezanost mladih Evropejcev.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
TineB
# 04.05.2018 ob 12:05
V SLO jih kaj veliko ne bo - glede na skoraj neobstoječe potniškovlakovne povezave s tujino.
REsnica
# 04.05.2018 ob 17:24
NG-Bled je stara, strma, tehnično verjetno najbolj zahtevna v slo in vzdrževana kolikor je na voljo sredstev... Tudi boljši vlaki bi ne mogli voziti občutno hitreje, ker tega proga ne dovoljuje. Verjamem pa da so zato tam vlaki stari in temu primerno uničeni oz neprimerni in v sramoto SŽ in državi.

"Stivi" ti se pa ne vozi z vlaki po evropi tako kot se do zdaj nisi pa bo vse ok. V sloveniji ne bo ravno veliko teh mladcev...in če bo od teh 10% preveč popito izločala kam drugam kot v WC skoljko...bi se moral poleti vsak dan voziti na vseh progah v slo in iskat sledi da bi našel izlocke uporabnika te nagrade. Veliko srece pri iskanju ti želim!
piš
# 05.05.2018 ob 09:54
NG - Bled - "Transalpina" je ena najlepših prog v Evropi in na svetu. Odnos SŽ do nje - in ostalih je pa za bruhat. Pred 100 leto (posebej pa pred prvo svetovno vojno) so (parni!) vlaki po njej vozili bistveno hitreje, saj je infrastruktura to omogočala. Danes pa se ne vzdržuje - in žlajfajo na vsakem ovinku. Vozijo pa zanemarjeni in pografitani vlaki.
Se je direktor SŽ kdaj peljal s kakšnim vlakom v kakšni EU državi, kjer znajo za te stvari skrbeti kot se gre? Še v Sloveniji ne vem, če se je kdaj peljal z vlakom.
Če bi bil konsistenten - bi imel za služben avto eno sklimpano stoenko.
PikiMiki
# 05.05.2018 ob 15:33
Nekaj ne razumem, a bodo lahko potovali z vlaki po celi EU ali samo v štirih državah EUja?
NoriGoban
# 04.05.2018 ob 18:22
"vzdrževana kolikor je na voljo sredstev..."

Hahaha, teh pa nikoli ni v nasi gnili kokoski!
sportnik
# 05.05.2018 ob 09:58
Z vlakom okoli Alp
Highland
# 04.05.2018 ob 14:25
Mene je sram predpotopnega vlaka na relaciji NG-Bled.. da o hitrosti niti ne govorim..
Kazalo