Italijanski vodniki niso zadovoljni z novimi pravili. Foto: Reuters
Italijanski vodniki niso zadovoljni z novimi pravili. Foto: Reuters
Benetke
Italijanski vodniki se bojijo, da bodo ostali brez dela. Foto: Reuters


V Italiji na nacionalni ravni deluje približno 22 tisoč turističnih vodnikov, ki za svoje delo potrebujejo licenco, za licenco pa strokovni izpit. Licence se podeljujejo po deželah, ki jih je v Italiji 20. Vodnik, ki je izpit opravil v Rimu, lahko dela le v Rimu in ne, na primer, v Pompejih ali Benetkah. Takšno ureditev je Italija vpeljala zaradi svoje bogate, predvsem pa raznolike kulturnozgodovinske dediščine, ki zahteva poglobljeno znanje.

Izpite v Rimu, na primer, prirejajo le na vsake dve do tri leta, po besedah vodnikov pa so precej zahtevni.

Italija dolgo ni spoštovala evropske direktive o nacionalnih licencah, po kateri lahko tudi vodniki iz drugih držav, v katerih imajo licenco, svojo skupino vodijo tudi po Italiji. Eden največjih slovenskih turističnih operaterjev in vodnik, ki so ga najeli, da je tujo skupino vodil po Italiji, sta morala pred leti plačati kazen, ker vodnik ni imel licence, ki bi jo pridobil s strokovnim izpitom v italijanskem mestu, po katerem je vodil tuje turiste.

A zdaj so se stvari obrnile. Leta 2013 je bila italijanska vlada po številnih pozivih Bruslja vendarle primorana, da je evropsko direktivo potrdila z zakonom, med turističnimi vodniki pa se je dvignil vihar. Po besedah ene od vodij sindikata vodnikov Valentine Grandi zakon odžira kruh Italijanom, predvsem pa znižuje strokovne standarde.

Če bodo vodniki iz drugih evropskih držav brez ustrezne kvalifikacije v Italiji lahko vodili turiste tudi po Italiji, in to za nedoločen čas, bodo italijanski vodniki ostali brez dela, pravi. In v tiskovnem sporočilu sindikata se je 6. marca znašla celo Slovenija:

"Če bo, na primer, slovenski turistični vodnik, ki se je usposobil v Sloveniji in za Slovenijo, lahko vodil turiste v nemščini tudi po galeriji Uffizi ali po katerem drugem pomembnem kraju, bo račune izstavljal v Sloveniji," je dejala Grandijeva, "italijanski vodnik pa bo medtem sedel doma."

Grandijeva je v sporočilu za javnost še ogorčeno zapisala, da je italijanski minister za kulturo Franceschini vodnikom, ko jih je sprejel v Firencah in prisluhnil njihovim očitkom, nazadnje dejal, naj gredo delat v Slovenijo.

Minister je že naslednji dan na spletnem omrežju Facebook izjavo zanikal.