Družba Uber je le leto po začetku ponujanja avtomobilskih prevozov poleti začela ponujati tudi prevoze s čolni po Bosporju. Foto: EPA
Družba Uber je le leto po začetku ponujanja avtomobilskih prevozov poleti začela ponujati tudi prevoze s čolni po Bosporju. Foto: EPA
Aplikacija Uber na pametnem telefonu
Uporabniki lahko prevoz naročijo po ustaljeni Uberjevi poti - prek mobilne aplikacije. Foto: Reuters

"Ponujamo alternativen način za izmikanje gneči na cestah, še posebej na dveh mostovih, ki povezujeta Evropo in Azijo," je pojasnil predstavnik Uberja v Turčiji Austin Kim. Pravi, da lahko Bosporsko ožino čoln prečka v petih minutah, z avtom pa je za to potrebna okoli ura in pol.

UberBOAT se je povezal s turškim podjetjem Navette, uporabniki pa lahko prevoz naročijo po ustaljeni Uberjevi poti - prek mobilne aplikacije. Cene prevozov naj bi se začenjale pri 50 turških lirah (15 evrih), do 10 potnikov pa si jo lahko razdeli med sabo. Javni trajekti so sicer precej cenejši, saj cene segajo do zgolj 2,15 lire. "Ob koncih tedna imamo več strank. Mislim, da na teden prepeljemo od 50 do 60 ljudi," je dejal kapitan enega izmed čolnov, ki ponujajo prevoze.

Najhujši prometni zastoji
Prevažanje po Carigradu je za voznike lahko prava mora; po podatkih nizozemskega proizvajalca navigacijskih sistemov TomTom, naj bi bil Istanbul s 15 milijoni prebivalcev namreč mesto z najhujšimi prometnimi zastoji. Sledita mu Ciudad de Mexico in Rio de Janeiro.