Zadnji teden v avgustu bo v Hrovači pri Ribnici tradicionalno pripadel fižolu. Foto: BoBo
Zadnji teden v avgustu bo v Hrovači pri Ribnici tradicionalno pripadel fižolu. Foto: BoBo
false
Idrija je ta konec tedna prava postojanka za ljubitelje žlikrofov. Foto: TV SLO
false
Kuharski mojstri se bodo v Lendavi pomerili v kuhanju bograča. Foto: MMC RTV SLO

Idrija gosti sladokusce. Na Trgu sv. Ahacija poteka prireditev Praznik idrijskih žlikrofov, ki jo prireja Center za idrijsko dediščino. Na drugi strani države pa v Lendavi poteka tradicionalna etnološko-turistična prireditev Bogračfest. Ob 13. uri se bo v starem mestnem jedru začelo tekmovanje v kuhanju bograča, na katerem se zadnja leta v kuhanju te jedi preskuša okoli sto ekip iz različnih držav. Skuhajo pa približno 5.000 litrov te enolončnice.

Živahno bo tudi v Hrovači, saj se vrača tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev Fižolov dan. Na Dolenjskem bo pestro v Šentjerneju, kjer poteka občinski praznik Jernejevo. Danes ob 17. uri bo potekala povorka po mestnih ulicah.

V Novem mestu bo potekala tradicionalna Noč na Krki, ki so jo njeni prireditelji letos postavili na nove temelje in jo namenili predvsem družinskemu srečevanju in zabavi s športom ter ji dodali glasbo za vse generacije. Prireditve Noči na Krki so obogatili z nekaj novimi, dogajanje pa izpred gostišča na Loki preselili na športna igrišča.

V ljubljanskem živalskem vrtu bo dogajanje na zadnjo počitniško soboto še posebej pestro in razigrano. Pred začetkom šolskega leta so pripravili celodnevni družinski dogodek, ki bo pod naslovom Spreten dan obiskovalce z različnimi predstavami, delavnicami in družabnimi igrami zabaval vse od 10. in 18. ure. Za zabavo ne bodo prikrajšane niti živali.

V polnem teku pa so tudi Aljaževi dnevi. Glavnina dogajanja je osredotočena na soboto, ko bo zjutraj tradicionalni, deseti Gustlnov pohod na Dovško babo, zvečer pa 1. Aljažev nočni tek na vrh smučišča v Mojstrani. Popoldne bodo gorski reševalci tam prikazali razlike med starim in sodobnim reševanjem, potekalo bo več animacij, za zabavo pa bosta skrbeli skupini Primož in utrujeni profesorji ter Victory.

V nedeljo se bo največ dogajalo v Slovenskem planinskem muzeju, kjer bodo koncert klasične glasbe za violončelo in klavir v izvedbi Sebastiana Bertonclja in Maje Klinar, igrano vodenje po stalni razstavi Aljaž skozi oči Požganca ter delavnica sajenja planik. V Vratih bosta medtem potekala koncert Vox Carniola in sveta maša z uradnim sklepom 24. Aljaževih dni.

Na gradu Bogenšperk nad Šmartnim pri Litiji, kjer hranijo del bogate Valvasorjeve dediščine, vsako leto za lep, zabaven in poučen konec počitniških dni pripravijo tudi prijeten Valvasorjev družinski popoldan. Tako bo tudi to nedeljo. A tokrat bo večji poudarek na načinu življenja v srednjem veku, s katerim se bodo otroci srečali v različnih delavnicah

"Prav vodeni ogledi na gradu Bogenšperk so svojevrstno doživetje, saj po gradu obiskovalce popeljeta sama baronica Ana Maksimila Vlavasor in njen hlapec Jurij. Doživljajsko popotovanje po zgodovini in času Janeza Vajkarda Valvasorja je polno zgodb, ki jih je Valvasor zapisal v enem svojih najpomembnejših del v Slavi vojvodine Kranjske. Seveda pa ne bo manjkala niti grajska tržnica s svojo ponudbo," je povedala direktorica Javnega zavoda Bogenšperk Joži Vovk.