Z britanskim potnim listom lahko greste skorajda povsod. Foto: EPA
Z britanskim potnim listom lahko greste skorajda povsod. Foto: EPA
Potni list
Mejne formalnosti so pogosto dolgotrajne in nadležne. Foto: EPA
Potni list
V eni roki turški potni list, v drugi nemški - razlika v 'dometu' enega in drugega je očitna. Foto: EPA

Svetovalno podjetje Henley & Partners je sestavilo spisek držav glede na to, kaj vse je njihovim državljanom dosegljivo le s tem, da na meji pokažejo potni list, in se jim tako ni treba ukvarjati z vizumi ali drugimi papirji za vstop v neko državo.

Najmanj ovir za zahod Evrope in ZDA
Glavna ugotovitev je naslednja: članstvo v Evropski uniji je glavni dejavnik pri olajšanju čezmejnega gibanja. Kar devet izmed desetih držav, ki so na vrhu seznama brezvizumskega potovanja, je namreč članic te skupnosti. To so: Velika Britanija, Finska, Švedska, Danska, Nemčija, Luksemburg, Belgija, Italija in Nizozemska. Državljani vseh teh držav lahko potujejo brez vizuma v več kot 170 držav. V deseterici so tudi Združene države Amerike.

Najbolj omejeni Afganistanci in Iračani
Najmanj "dobrodošli" pa so isti potni listi, kot so bili že v preteklih letih. Prav na dnu seznama so se znašli Afganistanci, saj jim njihov potni list brez mejnih obveznosti omogoča vstop v le 28 držav. Z drugimi besedami, 87 odstotkov držav prebivalcem Afganistana zapre vrata, če si prej ne uredijo potrebnih dokumentov. Zelo omejen domet imajo tudi potni listi Iračanov, saj lahko brez vizumov obiščejo le 31 držav, za eno državo boljši pa so prebivalci Pakistana in Somalije.

Sestavljavci seznama so upoštevali, da je na svetu 219 držav, ugotovili pa so, da obstaja močna povezava med splošno blaginjo neke države in dostopom do odprtih mej. Prvi deseterici namreč sledijo Kanada, Japonska, Norveška, Nova Zelandija in Švica. Po drugi strani pa prav najbogatejše države na svetu rade postavljajo vizumske zahteve za državljane razvijajočih se držav, na kar je opozorila tudi Svetovna turistična organizacija, ki je v poročilu zapisala, da si mora tri četrtine svetovnega prebivalstva pred potovanjem v Evropo urediti vizum.

Južnoafričani med Afričani z najboljšim potnim listom
Študija pa vseeno ugotavlja, da je velik razkorak med starimi in novejšimi članicami Evropske unije, še piše časopis Independent. Izmed držav za nekdanjo "železno zaveso" imajo Madžari najmanj sitnosti z mejnimi formalnostmi po svetu, Bolgari in Romuni pa so daleč zadaj, nekje med Brazilci in prebivalci Barbadosa. Rusi lahko brez vizuma potujejo v 95 držav, v eno več kot Turki in Južnoafričani, ki pa potrebujejo najmanj vizumov izmed vseh afriških narodov. Južnoafričani so obenem tudi krepko na boljšem kot najslabše uvrščene evropske države - prebivalci Bosne in Hercegovine ne potrebujejo vizuma za vstop v 91 držav, albanski potni list omogoči vstop v 88 držav, beloruski v 61, moldavski pa le v 59.

Slovenci skupaj s Čehi in Slovaki zaokrožujemo prvo trideseterico držav, saj lahko brez vizuma potujemo v 155 držav.

Majhnost ne odpre vseh vrat
Prebivalci dveh najbolj poseljenih držav, Indije z 1,2 milijarde ljudi in Kitajske z 1,3 milijarde, so precej pri dnu lestvice. Indijski potni list namreč odpre vrata le 52 držav, kitajski pa komaj 44, kar pomeni, da so še na slabšem kot prebivalci Vietnama, Kambodže in Vzhodnega Timorja. V tem pogledu so mnogo na boljšem prebivalci dveh kitajskih avtonomnih regij, Hongkonga in Macaa, saj lahko brez dodatnih dokumentov prebivalci prvega na primer potujejo v 152 držav.

Hkrati pa se z velikim spoštovanjem, na katerega bi naleteli potniki pri prehodu meje, ne morejo pohvaliti niti državljani žepnih evropskih državic. Majhnost je namreč prej ovira pri potovanjih kot prednost, saj prebivalci San Marina, Andore in Monaka ne dosegajo mejnika 150 držav, v katere lahko potujejo brez vizuma. Edina izjema je Liechtenstein, saj lahko prebivalci te državice, stisnjene med Avstrijo in Švico, s potnim listom vstopijo v 159 držav.