Morda bo kmalu možno leteti iz Makedonije v ZDA in Kanado. Foto: EPA
Morda bo kmalu možno leteti iz Makedonije v ZDA in Kanado. Foto: EPA

Mojsovski imen letalskih družb ni razkril. Več informacij bo predvidoma znanih septembra, ko nameravata Makedonija in Kanada podpisati dvostranski sporazum s področja letalstva, poroča spletni portal Ex-Yu Aviation. Makedonija in ZDA sta sporazum o odprtem nebu, ki letalskim družbam obeh držav omogoča neomejen dostop do makedonskega in ameriškega ozemlja, sicer že podpisali.

"Dve družbi sta izkazali interes. Ne gre za klasična nizkocenovna prevoznika, ampak ponujata mešane produkte," je pojasnil Mojsovski. Podoben model, nekakšen hibrid, naj bi v prihodnje zasledoval tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways.

Makedonija namerava letališče Aleksander Veliki in njegov potencial za čezatlantske povezave promovirati na oktobrski skupščini Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO), operater skopskega letališča TAV in makedonska vlada pa bosta izvedla študijo izvedljivosti o potencialu za čezatlantske povezave s Skopjem.

Glavno mesto Kosova, Priština, je bilo zadnje med državami nekdanje Jugoslavije, ki je imelo neposredne povezave z ZDA, in sicer leta 2006, je še poročal portal Ex-Yu Aviation.