Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 33 glasov Ocenite to novico!
Občina Žalec ni vlagateljica projekta, bodo pa morda pomagali z dodatnimi parkirnimi prostori ter ureditvijo prometa ter komunalne infrastrukture. Foto: BoBo
V Žalec obiskovalce od lani vabijo tudi s fontano piva, ki je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Kmalu razgled na Žalec (in celo spust) z razglednega stolpa?

Revitalizacija doslej samo industrijskega območja
2. april 2017 ob 10:49
Žalec - MMC RTV SLO, STA

Žalska občina načrtuje na Hmezadovi stolpnici, ki je najvišji objekt v Spodnji Savinjski dolini, razgledni stolp, saj naj bi šlo za "izredno lokacijo".

Prek natečaja in presoje strokovne komisije so izbrali elaborat mariborskega podjetja Styria Arhitektura, ki predvideva panoramsko dvigalo, stopnice po obodu na vrhu stavbe in možnost adrenalinskega spusta.

Styria Arhitektura predlaga revitalizacijo tega doslej samo industrijskega območja. "Želimo ga spremeniti v privlačno turistično in prostočasno programsko zasnovo, s katero skušamo izkoristiti potencial danega prostora, predvsem je to stolp Hmezada, znotraj katerega se trenutno še vedno in se bo tudi v prihodnje izvajala gospodarska dejavnost," je dejal David Mišič iz družbe Styria Arhitektura.

"Vendar pa parterna ureditev okrog stolpa in prostor na vrhu stolpa ponujata izredno lokacijo, ki jo lahko kapitaliziramo za turistično ponudbo v smislu restavracije, dostopa na streho in novih zelenih površin," je dodal.

Elaborat ohranja sedanjo osnovno podobe Hmezadove stolpnice, vsebuje pa nekaj zelo drznih elementov. Poleg zunanjega panoramskega dvigala na vzhodu predvideva namreč po obodu dostop do terase na vrhu stolpnice, rešitev pa vključuje tudi možnost adrenalinskega spusta s 60 metrov.

Po besedah žalskega župana Janka Kosa občina ne bo v nobenem primeru investitorica projekta, ampak bo sodelovala s pridobivanjem potencialnih vlagateljev in urejanjem dovoljenj, morda bo poskrbela za dodatne parkirne površine in ureditev prometa ter komunalne infrastrukture.

Ocenjena vrednost ureditve razglednega stolpa znaša od dva do tri milijone evrov, projekt pa je moč izvajati po fazah.

Projekt za Hmezadovo stolpnico je bil izdelan leta 1959. Skladišče hmelja z upravnimi prostori je bilo dograjeno leta 1964 in tudi danes služi svojemu prvotnemu namenu. S 54 metri in pol višine je še vedno najvišja stolpnica v Spodnji Savinjski dolini.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
reorah
# 02.04.2017 ob 14:31
@Veverica Strela
Zakaj bi moral biti stolp kopija lendavskega? Če je dana možnost lepega razgleda na okolico, je prav, da to možnost izkoristijo. Ali v Žalcu ali kjerkoli. Lep razgled ljudi vedno privlači in sprošča. Žalec že ima svojo originalno idejo - vodnjaki s pivom - in nima potrebe kopirati izvirnih idej iz drugih logov.
kapljač
# 02.04.2017 ob 13:44
Žalčani so domačo in tujo javnost prijetno presenetili že z fontano piva. No tudi nova ideja , s razglednim stolpom in adrenalinskim spustom, ima lahko "zelo plodna tla pri širši javnosti"
Binder Dandet
# 02.04.2017 ob 18:20
Dobra ideja. Cudi me, da se veckrat najvisji objekti ne uporabijo za turisticne razgledne tocke. Prakticno vsak kraj bi ga lahko imel.

@Ramus:
Pogled na tes6 ni tako super. Pogled iz tes 6 pa je.:)
Ramus
# 02.04.2017 ob 15:06
Čudovit razgled na TEŠ 6,...
Bivši uporabnik
# 02.04.2017 ob 19:06
Dimi se Šoštanj, dimi.
vremenko
# 02.04.2017 ob 21:03
Ti razgledi z višine so res izredni, če samo pomislim na te fotografije Slovenije posnete z dronom, ali te fotografije Slovenije posnete iz letala
tomaz14
# 02.04.2017 ob 19:48
Preden konentirate, raj pejte u Žauc. To ne bo stolp, ampak ureditev Hmezadove stavbe. Ja iz nje se bo vidla para iz Šoštaja, pa Kamniškosavinjske Alpe, pa Boč, Savinja, gozdnik in predvsem hmeljišča. Upam, da bom lhk rezerviru drago romantično večerjo, ki si jo večina ne bo mogla prvošt!
rokjarc
# 02.04.2017 ob 15:05
Edini res izviren pristop k turizmu je bohinjski ;)
Preprost2
# 02.04.2017 ob 12:09
Bo lep pogled na "fontano".
Sussudio
# 03.04.2017 ob 17:55
V Prekmurju je razgled na panonsko prostranost in rahlo gričevnatost.

V Žalcu pa? Dolinica sredi hribovitega pobočja. Za razgled se gre na bližnji hrib in to je to.
V Prekmurju pa dejansko stolp prinaša nek razgled ki ga je drugače v taki prostranosti težko naravno dobit.
Sony girl
# 20.04.2017 ob 11:22
Pa še nekaj. So kraji v Sloveniji, ki bi lahko bili videti bistveno bolj napredni, kot je Žalec, pa zgledajo, kot da so ostali v 90. ali celo 80. Ti kraji so namreč industrijsko veliko bolj podkrepljeni kot Žalec, pa resnično izgledajo kot bogpomagaj. V Žalcu se turistični delavci že leta trudijo spraviti Žalec v boljše stanje in jaz to popolnoma podpiram. Super se mi zdi, da imamo sredi mesta celo poletje postavljen oder, kjer so redne pevske in plesne predstav, pa Boom fest je tud super zadeva. Zadnjih par let, predvsem pa, od kar je Janko Kos prevzel župansko mesto, je prav lušno bit v Žalcu. Vse imamo pri roki, lahko greš peš ali s kolesom, tako da kar se tega tiče je res super. Če ne zaradi drugega, se ljudje ustavijo zaradi sladoleda. Bili so časi, ko je prišlo po min. 20 motoristov in kolesarjev skozi Žalec samo zato, da so se ustavili na sladoledu. Žalska noč je svoje čase presegala današje Pivo in cvetje, pa Pop delavnica v Grižah še tudi ni pozabljena, upam da se bo to letno gledališče še kdaj uspelo uporabiti za kaj takšnega, no saj se trudijo, ampak promocije pa še vseeno manjka.
Sony girl
# 20.04.2017 ob 11:06
Prvo kot prvo. Hmezadova stavba že stoji vsaj ene 50 let, trenutno ni ravno veliko v rabi, je pa svoje čase bila (če prav vem) bolj pisarniška stavba in na vrhu so baje že imeli menzo. Ergo, samo posodobili bi jo, kot so posodobili Nebotičnik v LJ. Če pogledam recimo Kavarnico Nova v Velenju, ko ni ravno na vrhu najvišje stavbe v Velenju, pa je vseeno lušno it tja na kavo in posedet na terasi. Kaj je s tem narobe?
Kot drugo. Če vas zanima gledat kje v Šoštanju se kadi, prav, potem pa ne pozabit pogledat še proti Celju, če se morda vidi Bukovžlak. No, za tiste, ki jih take zamenitosti ne zanimajo, si bodo pa zagotovo z veseljem pogledali hribe in dolino.
Ramus
# 02.04.2017 ob 20:07
Pogled na tes6 ni tako super. Pogled iz tes 6 pa je.:)

Sploh z gasmasko ;)
VevericaStrela
# 02.04.2017 ob 12:37
So hitro pogruntali, ko so opazili kako Lendavi z njenim dobro gre. Ampak kopija se nikoli ne prime tako dobro kot original.
Ramus
# 02.04.2017 ob 15:07
"V Žalec obiskovalce od lani vabijo tudi s fontano piva, ki je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca"

Stebri slovenstva,... samo ne mi jamrat, da ljudje umirajo na cesta zaradi alkohola.
Kazalo