Fontana Zeleno zlato je poklon hmeljski dediščini. Foto: RTV SLO
Fontana Zeleno zlato je poklon hmeljski dediščini. Foto: RTV SLO
V Žalcu prodali 21306 vrčkov piva

Nova turistična pridobitev fontana Zeleno zlato je presegla vsa pričakovanja. V letu dni so pričakovali prodajo 6.000 pivskih vrčkov, v le enem mesecu pa so že krepko presegli zastavljeni cilj. 21.306. vrček sta danes, natanko en mesec po odprtju, kupila oče in hčerka.

"V številu vrčkov smo presegli tudi naše najbolj optimistične napovedi. Nismo pa se zmotili, da bo postala fontana magnet za turistične delavce, druge turistične ponudnike, izdelovalce spominkov, gostince in paradni konj turizma Spodnje Savinjske doline," je povedal pred časom žalski župan Janko Kos.

V Žalcu imajo zaradi fontane piva, ki ji je Slovenska turistična organizacija podelila nagrado snovalec, rekorden obisk turistov, s čimer so izpolnili osnovni cilj, da bi spodbudili turizem v Žalcu.

Fontana odprta do konca oktobra
Fontana je zasnovana kot hmeljska kobula, izražena v dveh polkrogih oziroma fontanah, pivski in vodni. Na zunanjih stenah fontane je nameščena oksidirana bakrena čipka, ki simbolizira pivsko peno. Pod betonsko ploščo, na kateri sta fontani, je na globini treh metrov strojnica, kjer je nameščena vsa potrebna tehnična oprema za delovanje.

Na pivskem delu fontane se ob prisotnosti pooblaščene osebe z avtorizacijsko kartico iz zemlje dvignejo točilni sistemi, ki gostu natočijo želeno pivo. Obiskovalec si za šest evrov kupi poseben pivski vrček, ki ga je oblikoval Oskar Kogoj, izdelali pa so ga v Steklarni Hrastnik. Na čipu, ki je na vrčku, je informacija, da si lahko obiskovalec petkrat natoči po en deciliter izbranega piva.

Žalska občina je za izgradnjo fontane iz proračuna zagotovila 170.000 evrov, 180.000 evrov pa so sredstva donatorjev. Fontana bo odprta do konca oktobra, znova pa jo bodo odprli aprila prihodnje leto.

V Žalcu prodali 21306 vrčkov piva