Ture avanture
(9)
Kolesarji so poleti najbolj množični gostje. Foto: BoBo
Kranjska Gora ureja modre cone - na dve uri omejeno parkiranje. Foto: BoBo

Dodaj v

Kranjska Gora sredi priprav na poletno sezono

Kolesarji so poleti najbolj množični gostje
30. maj 2018 ob 15:00
Kranjska Gora - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, Radio Slovenija

Turiste v Kranjski Gori v poletni sezoni čaka kar nekaj turističnih novosti, pa tudi spremembe v parkirnem režimu. Poletje, kot ga napoveduje obisk v preteklih mesecih, pa bo tudi v Zgornjesavski dolini vroče.

Goste čaka več novosti, med drugim prenovljena igralnica, obnovljeni hoteli, otroško igrišče, kolesarska pot v Planico in plačljivo parkiranje ob jezeru Jasna. Največja novost pa bo obnovljena cesta v dolino, ki ji je država namenila dobra dva milijona evrov.

Že od jeseni namreč promet proti Kranjski Gori zaznamujejo zastoji in dolge kolone. "Vmes je težko za domačine, turiste, tudi za delavce na cesti. V tem prahu ni lahko," je za Televizijo Slovenijo dejal župan Kranjske Gore Janez Horvat. Končan je tudi prvi del prenove ceste čez Vršič. "Gradbeniki, ki so delali Vršič, zdaj gradijo kolesarske povezave Rateče–Planica," je dodal Horvat. Prav kolesarji so poleti najbolj množični gostje, sicer pa turiste usmerjajo po vsej dolini, od Mojstrane do Rateč.

"Prej smo govoril o Planici v marcu, zdaj pa lahko govorimo o Planici celo leto," je dejal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Zato je razpršenost nujna, lani so našteli skoraj 640 tisoč prenočitev. Dnevnih obiskovalcev je od 10 do 12 tisoč. Samo z žičnicami naj bi poleti prepeljali 40 tisoč ljudi. A na vrh smučišča z najdaljšo – 70-letno – tradicijo pri nas pa je treba peš.

Sicer pa Kranjska Gora ureja modre cone - na dve uri omejeno parkiranje, ob jezeru Jasna pa bo parkiranje treba plačati. Za kakšno ceno, pa še ni znano.

Več pa si lahko pogledate v prispevku Marjete Klemenc iz Poročil ob 13.00.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
vsenior
# 30.05.2018 ob 15:55
No Kranjskogorcem bomo zaračunali tudi vhod v Ljubljano, pa v Maribor, še čez Kranj po stari cesti v Ljubljano jim bomo računali, če ne bodo prevozili Kranja prej kot v 2 minutah.
Želim sporočiti le to, da se kasiarnje lahko spremeni v noro tekmo za nabirko denarja, ki ne bo nikomur v korist.
Menda so imeli v zgodovini mitnice, kjer so pobirali denar za vhode v mesta. Danes pa se pobira maximalno pristojbino prav povsod. Država, lokalne skupnosti, privatniki, državne ustanove, učitelji, zdravniki,.....

Ni problem, bom rade volje plačal vse, še tringelt bom dal vsakemu, le maximalno penzijo naj mi dajo! Tudi ni nič čudnega, če se vsi grebejo za minimalno plačo tja okoli 3.000€, kar bi bilo ravno dovolj za brezbrižno pohajkovanje. Ja, se zgledujejo nekateri po Švici, kjer je vse drago in se vse plača, vendar so tudi povprečne plače 4.000€!
GorskiSkrat
# 31.05.2018 ob 09:44
Vse lepo in prav, da v Kranski Gori zadnja leta urejate okolico. Vendar ni vse tako roznato, kot se zdi. Odgovorni pa opozorila gladko ignorirajo. Z urejanjem infrastrukture in ponudbe se eksponentno visa tudi stevilo obiskovalcev. Ce za primer vzamemo samo okolico jezera Jasna, lepo ste uredili bregove, postavili okrepcevalnici, celo kopalisce reklamirate. Kje pa so SANITARIJE, urejena PARKIRISCA (parkirisca so klasicna kot so bila, vendar ne pozirajo mase turistov), kaj ke s kopaliscem, registrirano ze ni, se preverja kakovost vode?
Turisti z rolicami skret papirja tavajo med hisami in iscejo svoj mirni prostorcek pod soncem svobodnim za vecjo sprostitev creva ali manjso sprostitev mehurja, tudi po vrtovih. Turisti parkirajo po zasebnih zemljiscih, po zasebnih zemljiscih si razprostirajo piknik deke. In se enkrat, kako je z neoporecnostjo "kopalne" vode, ce ze reklamirate kopalisce Jasna, kaksna greznica pa se vedno odteka v prav to jezero, aneda obcinarji. Ampak to vas ne moti, dobicek zagotovljen.
lordslayer
# 30.05.2018 ob 15:15
Pri vsem navalu turistov, bi morali narediti tudi kaj za zaščito nadornih parkov in različnih turističnih destinacij. Za začetek bi nabil kazni v nebo in povečal število redarjev ... ko bi prvi plačal 500€ za odvrženo plastenko, bi se kaj hitro razvedelo ...
Radoveden
# 31.05.2018 ob 08:45
Če imaš za gorivo in malico/kosilo iz Ljubljane do Kranjske Gore, boš pa še tiste par evrov imel za parkirnino. Tudi v Ljubljani niste kar se tega tiče nobene cvetke.

Najbolje da ti pri Jasni kar parkirno hišo zgradijo in da je brezplačna.

A ni blo dost da so zrihtal pomole kot ni bilo nikoli do sedaj?

Bi pa ne bilo slabo, če bi se tudi kaka manjša okrepčevalnica/kavarnica našla tam zraven jezera, da se gre človek lahko malo ohladit z mrzlim pivom. To bi bilo idealno.

V Planici pa vam ne bi škodilo če bi kaj v tisti restavraciji stregli za jest. Da ko človek tja pride da ni samo za obrnit, da ga lahko tudi oberejo, če to želi.

Pa, a ste vetrovnik že zalaufal? Lani je bilo celo sezono basanje da bo zdaj zdaj.
Radoveden
# 31.05.2018 ob 10:17
@GorskiSkrat,
samo res, skreti so vedno tazadnji. že pozimi imajo s tem kronične težave.
GorskiSkrat
# 31.05.2018 ob 09:51
Pa da ne bo nesporazuma, Kranjska JE sanjska. Samo pristop je vazen, ce se ureja infrastruktura ji mora nujno slediti tudi urejena podporna infrastruktura, tu pa obcinarjem kar precej sfali.
čik
# 31.05.2018 ob 09:07
@radoveden
zraven jezera je bila že lansko leto manša okrepčevalnica.nekaj pa se govori,da se odpira tudi restavracija ki je bila zaprta že od požara.
Radoveden
# 31.05.2018 ob 10:15
@čik,
če je pa tako, pa letos pridemo spet tja. ni ga čez kamot pa malo penezov pustit lokalcem.
zapravico
# 31.05.2018 ob 08:57
V glavnem se gre za parkirnino
Kazalo