Ob današnjem Dnevu lipicanca, ki ga v Kobilarni Lipica praznujejo v spomin na ustanovitev kobilarne na Krasu, bodo letošnja temna žrebeta v spremstvu mater prvič odšla na pašo. Foto: Kobilarna Lipica
Ob današnjem Dnevu lipicanca, ki ga v Kobilarni Lipica praznujejo v spomin na ustanovitev kobilarne na Krasu, bodo letošnja temna žrebeta v spremstvu mater prvič odšla na pašo. Foto: Kobilarna Lipica
Vrhunec dogajanja bo popoldanska predstava na lipiškem hipodromu Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Habsburški nadvojvoda Karel II., sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, je 19. maja 1580 odkupil lipiško posest od tržaškega škofa Nicola de Coreta. Tako je postavil temelj prihodnje cesarsko-kraljeve kobilarne v Lipici, ta datum pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj.

Poklon temu pomembnemu zgodovinskemu dogodku bosta Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj, pripravila z današnjim tradicionalnim Dnem lipicanca.

Praznovanje se bo začelo ob 10. uri pri vhodu v Kobilarno Lipica, kjer bodo obiskovalci pozdravili simbolični prvi odhod letošnje generacije lipicanskih žrebet na pašo, pospremil pa jih bo pozdravni nagovor strokovnega vodje Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije Janeza Rusa.

Vrhunec popoldanska predstava
Vrhunec dogajanja bo popoldanska predstava na lipiškem hipodromu, v kateri bodo lepoto in eleganco lipicanskih konj poudarili nastopi Lipiške klasične šole jahanja in članov Združenja rejcev lipicanca Slovenije - tako v sedlu kot tudi v vpregah. Zbrane bodo nagovorili v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak, predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Marko Avšič in strokovni vodja obeh rejskih organizacij Janez Rus.

"Letošnji Dan lipicanca smo zasnovali kot povabilo vsem, ki čutijo in spoštujejo izjemno vrednost ter neponovljivo dediščino Lipice, naj to vez še dodatno utrdijo. Dogodek začenjamo s pozdravom simboličnemu prvemu odhodu letošnjega letnika žrebet na pašo, saj je prav to trenutek, ki najbolje izraža vrednost Kobilarne Lipica. Kot skrbniki te dragocene dediščine želimo ljubiteljem lipicanca ponuditi priložnost, da doživijo Lipico, njeno čredo belih konj in dediščino, da jo bodo znali ceniti, podpirati in varovati za bodoče rodove," je pojasnil v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Strokovni vodja obeh rejskih organizacij Janez Rus pa je dejal, da je prav dobro sodelovanje kobilarne in združenja bistveno prispevalo k dvigu kakovosti reje lipicanca v Sloveniji in utrdilo pomen in vlogo slovenske reje lipicanca v mednarodni strokovni javnosti.