Življenje v 20-milijonskem mestu postaja nevzdržno, prostora za nove prebivalce ni več. Foto: EPA
Življenje v 20-milijonskem mestu postaja nevzdržno, prostora za nove prebivalce ni več. Foto: EPA
Bollywood
Postati bogat, slaven, priljubljen ... To vse Indijcem predstavlja Bollywood. Foto: EPA

Mumbaj je trgovinska in filmska prestolnica Indije, a mesto je že tako natrpano, da številne javne storitve praktično ne delujejo več. Ulice so tako natrpane, da za pot iz središča mesta do letališča potrebujete tudi dve uri, v velemesto pa dan za dnem prihajajo novi in novi ljudje, ki upajo, da se jim bo uspelo prebiti iz anonimnosti, odpreti posel ali uspeti v Bollywoodu.

Vas spremeniti v mesto
Da bi vsaj nekoliko sprostila življenje v največjem mestu v državi, je indijska vlada na obrobju Mumbaja že zgradila novo mesto, imenovano Navi Mumbaj, a, kot kaže, tudi to ne bo dovolj, saj val ljudi, ki išče nove priložnosti, ne pojenja. Zato je minister zvezne države Maharaštra predlagal, da bi zgradili še eno "pomanjševalnico" Mumbaja, ki bi ležala 70 kilometrov stran. Pravzaprav želi v mesto spremeniti ribiško vas Uran, ki ima za zdaj "le" 23.000 prebivalcev. Če bo načrt uspel in se bodo prišleki zadovoljili z življenjem v "rezervnem" Mumbaju, bo Uran v nekaj letih zrasel v četrtino velikosti današnjega Mumbaja.

Minister Sačin Ahir je obljubil, da bo novo metropolo pomagal zgraditi zasebni sektor. Uran že ima pristanišče, v teku so načrti za velike stanovanjske enote, novo mesto pa bo z železniškimi tiri povezano tako z Mumbajem kot z Navi Mumbajem. Prav Uran naj bi v prihodnosti postal središče metropole, ki bo dobila tudi novo letališče in vodne povezave med vsemi tremi mesti.

Kam z vsemi ljudmi?
Mumbaj je tipičen primer hitro rastočega indijskega prebivalstva. Ta država bo po predvidevanjih do leta 2026 prehitela Kitajsko na vrhu najbolj poseljenih držav sveta, leta 2050 pa naj bi v državi živelo že neverjetnih 1,6 milijarde ljudi. To je kar četrtino več v primerjavi z današnjim stanjem, ko ima Indija 1,2 milijarde ljudi.

Indijska vlada si zaradi teh številk puli lase, kako vsej tej množici zagotoviti delovna mesta, stanovanja, hrano, vodo in sanitarije. V nasprotnem primeru bo država preprosto začela razpadati pod vsem tem pritiskom, piše Telegraph. Nič čudnega torej, da Ahir tako verjame v projekt gradnje novega mesta: "Mumbaj je bil zgrajen na sedmih otokih. Ker mesto obkroža morje, se nima kam širiti. Nujno moramo najti nov prostor, zemljo za nove hiše, zato načrtujemo gradnjo 'satelita' Mumbaja. Ljudje se bodo morali v njem počutiti tako dobro, da v Mumbaj sploh ne bodo želeli več. Tako bodo lahko izživeli svoje 'mumbajske sanje', le v Uranu."