V povprečju je treba za dvoposteljno sobo v Ljubljani odšteti 104 evre na noč. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V povprečju je treba za dvoposteljno sobo v Ljubljani odšteti 104 evre na noč. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Raziskava tHPI (trivago Hotel Price Index), ki jo vsak mesec opravijo pri Trivagu, največjem svetovnem portalu za iskanje in primerjanje cen hotelov, je pokazala, da so se prenočitve od maja do junija v povprečju pocenile za odstotek. Iz podatkov je razvidno tudi, da gospodarske krize še ni konec, saj so hotelirji v primerjavi z junijem leta 2012 cene spustili za povprečno štiri odstotke.

Trivagov indeks cen hotelov, ki temelji na ceni standardne dvoposteljne sobe v 50 najpopularnejših evropskih mestih, kaže, da obiskovalce prenočitev največ stane v Ženevi (v povprečju 269 evrov), tik pod vrhom so še Benetke (240), Pariz (218) in London (215). Najugodnejše prenočitve ponujajo v Zaragozi (58), Sofiji (63) in Varšavi (73), kjer je bil padec cen največji v primerjavi z lani, ko so v poljski prestolnici gostili evropsko nogometno prvenstvo.

Hoteli v Ljubljani cenejši od evropskega povprečja
V slovenski prestolnici bodo obiskovalci za hotelsko nastanitev letos odšteli manj denarja kot lani tak čas. V povprečju je treba za dvoposteljno sobo odšteti 104 evre na noč, kar Ljubljano po omenjeni raziskavi uvršča med cenejše evropske prestolnice.

V Portorožu, na primer, pa se je prenočitev v primerjavi z lani podražila. Danes je v najbolj mondenem slovenskem obmorskem letovišču za prenočitev treba odšteti v povprečju visokih 173 evrov, kar uvršča Portorož med dražja evropska mesta.

Evropsko povprečje znaša 125 evrov za prenočitev v dvoposteljni sobi.