Pogled na betonsko oazo sredi puščave, imenovano Dubaj. Foto: Reuters
Pogled na betonsko oazo sredi puščave, imenovano Dubaj. Foto: Reuters

V peščenem predmestju, malce stran od dubajske betonske džungle in zaplat umetno ozelenjenih površin, je zdaj zrasel IMG-jev Worlds of Adventure, ki se razteza na kar 140.000 kvadratnih metrih površine in v klimatiziranih halah ponuja "zabavo za vso družino" v obliki replik dinozavrov, vlakov smrti, hiš duhov in drugih klasičnih sestavin zabaviščnih parkov. Tam bo mogoče srečati tudi Marvelove superjunake in like s Cartoon Networka.

Doslej so se namreč tisti Dubajčani, ki so si želeli sredi poletja pretegniti noge, na prostem pa so se temperature nevarno približale 50 stopinjam, lahko zatekli le v večinoma pregrešno draga nakupovalna središča ali pa na pokrito smučišče, kjer bivajo celo čisto pravi pingvini. Leonard Otto, direktor milijard dolarjev vrednega zabaviščnega parka, ki vrata odpira na zadnji avgustovski dan, upa, da bodo na ta način iz Dubaja naredili destinacijo, zanimivo vse leto, saj menijo, da je zabaviščni turizem še neraziskana tržna niša na tem območju.

Tako v Združenih arabskih emiratih (ZAE), kamor spada Dubaj, kot v Savdski Arabiji so letos predstavili novosti, s katerimi želijo navdušiti svoje prebivalce, obsedene z avtomobili in pametnimi telefoni. V Savdski Arabiji tudi zato, da bi malce premaknili gospodarski fokus samo z nafte, načrtujejo svojo različico zabaviščnega parka po ameriški licenci Six Flags, v ZAE-ju pa so ustanovili Ministrstvo za srečo, ki naj bi spremljalo in izboljševalo kakovost življenja v emiratih. Morda k temu kaj prispeva tudi še en zabaviščni park v Dubaju, ki ga za leto 2020 načrtujejo pod okriljem znamke Fox, osredotočen pa bo na like iz filmov in televizije, denimo Simpsonovih.