Cene grških otokov (in nepremičnin na splošno) zadnja leta strmo padajo. Foto: Vladi Private Islands
Cene grških otokov (in nepremičnin na splošno) zadnja leta strmo padajo. Foto: Vladi Private Islands
Mali Lesbos
Mali Lesbos je naprodaj za 800.000 evrov. Foto: Vladi Private Islands

Od grških, na katerih lahko že za slab milijon evrov praktično vse leto uživate na plaži, do kanadskih, ki so sicer precej cenejši (od 35.000 evrov naprej), a obenem ležijo v malce bolj neprijaznem podnebju ... ali idiličnih karibskih - družba Vladi Private Islands s sedežem v Hamburgu prodaja vse.

"Kupite si otok za božič"
Velik uspeh je doživela njihova zadnja oglaševalska kampanja, v kateri v posebni predbožični akciji (pretežno Američanom) ponujajo otoke (večina jih leži v morju okoli Nove Škotske na jugovzhodu Kanade) že za 43.000 dolarjev oz. 34.000 evrov, povprečna cena pa znaša okoli 120.000 dolarjev (slabih 100.000 evrov).

Precejšnje povpraševanje pa je ob karibskih otokih tudi po grških, ki se lahko pohvalijo z neokrnjeno naravo, čistim morjem, predvsem pa s precej nižjo ceno. Približno šest hektarjev in pol velik otok Mali Lesbos, kakšnih 200 metrov oddaljen od svojega večjega brata, namreč stane "le" 800.000 evrov. In čeprav zaplata zemlje ne ponuja ravno urejene infrastrukture (na njem ni hiše, ceste, vodododa, elektrike), pa bodo kupci zagotovo lahko uživali v prvinski naravi.

Cene padle za okoli tretjino
Tudi sicer se zadnja leta proda največ grških otokov, medtem piše britanski časnik Independent - po pojasnilih Farhada Vladija, lastnika družbe Vladi Private Islands, so namreč cene grških otokov v zadnjih petih letih padle tudi za več kot 30 odstotkov. "Ljudje imajo vse manj prihodkov in iščejo druge vire, na primer prodajo svojega premoženja," pravi.

Dodaja, da so se tako bogati kot malo revnejši naveličali čakati, da bodo cene nepremičnin začele rasti, in zdaj zemljo množično prodajajo. Še dodatno "spodbudo" k prodaji je dodal novi nepremičninski davek, ki so ga Atene predstavile letos, po drugi strani, pa so grške oblasti davek ob prodaji nepremičnin znižale za skoraj 70 odstotkov.

Scorpios prodan za 120 milijonov
Pred kratkim so tako lastnika zamenjali nekateri že kar sloviti grški otoki - otok Scorpios, ki je bil nekoč dom superbogatega grškega ladjarja Aristotela Onassisa, je za 120 milijonov evrov kupila 25-letna Ekaterina Ribolovleva, hči ruskega milijarderja Dmitrija, ki je že zgodaj pokazala, da je po očetu podedovala poslovno žilico, in se ukvarja tudi s preprodajo nepremičnin.