Že povsem brez poškodb je bila hoja po mostu prava preizkušnja za pogum ... Foto: Guliver/Getty Images
Že povsem brez poškodb je bila hoja po mostu prava preizkušnja za pogum ... Foto: Guliver/Getty Images
Stekleni most
... takole počen pa je še bolj pognal strah v kosti. Foto: AP

Most s steklenim dnom leži v narodnem parku Šinudžaj, dolg je 300 metrov in se razteza 180 metrov visoko nad sotesko. Odprli so ga 20. septembra.

Novost je med prazniki - Kitajci so pretekle dni imeli proste dneve zaradi dneva državnosti - v pokrajino Hunan privabila množico ljudi, ki so želeli preizkusiti svoj pogum in se sprehoditi čez most. A v ponedeljek je nenadoma močno zaropotalo, nato pa so steklene plošče počile v več tisoč koščkov.

Veliko jih je bilo prav takrat na mostu
Poškodovani del mostu je dolg nekaj metrov, in čeprav so pristojni zatrdili, da kljub počenemu steklu ni nobene nevarnosti za obiskovalce, saj je dno sestavljeno iz treh plasti stekla, so oblasti preventivno most vseeno zaprle. Ko so se pojavile prve razpoke, je mnoge obiskovalce, ki so se takrat zadrževali na mostu, zajela panika, zato so začeli kričati ter brezglavo teči in porivati ljudi pred seboj, naj se čim prej umaknejo, da bi znova stopili na trdna tla.

Pristojni bodo skušali čim prej ugotoviti vzrok poškodbe. Domnevajo, da je razpoke povzročil "neznan oster predmet", a v isti sapi so zatrdili, da most zdrži težo več kot 800 kilogramov na kvadratni meter.

Steklene poti v slikovitih pokrajinah so na Kitajskem zelo priljubljene. Najdaljši in najvišji je tako stekleni most v provinci Hunan. Dolg je 430 metrov in se razteza 300 metrov nad dnom kanjona.