V preteklosti so bili hoteli ob Bohinjskem jezeru nosilci turističnega razvoja. Foto: BoBo
V preteklosti so bili hoteli ob Bohinjskem jezeru nosilci turističnega razvoja. Foto: BoBo

Lokalna skupnost bo stala ob strani vsaki pobudi, ki lahko privede do končne rešitve.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus
Išče se najemnik ali pa partner za investiranje in pozneje morda celo nakup hotela Ski na Voglu, hotelov Bohinj in Zlatorog ter kampa. Foto: BoBo

Če nekdo obišče hotel Zlatorog in z njim ni zadovoljen, se potem nepravično širi negativen glas o Bohinju.

Boštjan Čokl, Bohinj Park Hotel
Gostje so postali zahtevni, zato bo v propadajoče hotele treba vložiti več milijonov evrov in jih v celoti obnoviti. Foto: BoBo

Po sestanku z bohinjskimi turističnimi delavci in gospodarstveniki konec prejšnjega tedna so lastnika hotelov pozvali na pogovor o možnostih najema ali odkupa.

Bohinjski župan Franc Kramar je od podjetij Alpinum in Dunis kot lastnikov hotelov ob Bohinjskem jezeru dobil pobudo za iskanje najemnika oziroma za kakšno drug obliko sodelovanja s partnerji v občini. Tako naj bi želeli pridobiti najemnika ali pa partnerja za investiranje ter pozneje morda celo nakup hotela Ski na Voglu, hotelov Bohinj in Zlatorog ter kampa.

Želeli bi dobiti najemnika z območja občine, saj najemniki od drugod, s katerimi so do zdaj sodelovali, niso bili povezani s krajem in se niso vključevali v razvojne projekte občine. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je imel z zadnjimi tremi najemniki, ki so upravljali hotele zadnjih pet let, izredno slabe izkušnje, saj so za seboj pustili le še večje opustošenje.

Normalno delovanje šele v treh do petih letih
Danes so hoteli, ki so pred desetimi leti ustvarjali po 80.000 nočitev letno, zdaj pa le še 30.000, v zelo slabem stanju. Zato Langus ocenjuje, da bi tudi ob takojšnji rešitvi lastništva in ob takojšnjem začetku vlaganj normalno začeli delovati šele v treh ali celo petih letih. "Lokalna skupnost bo stala ob strani vsaki pobudi, ki lahko privede do končne rešitve," je poudaril Langus, ki meni, da je bil že skrajni čas, da so se lastniki zganili.

Kramar je bil nad korektno ponudbo lastnikov, ki jih že dolgo opozarja na propadanje hotelov, prijetno presenečen. "Odgovorili smo jim, da se s predlogom absolutno strinjamo, in jih prosili, naj nam pošljejo oblikovan razpis za objavo v Bohinjskih novicah," je pojasnil Kramar, ki je hkrati sklical tudi sestanek z bohinjskimi gospodarstveniki in turističnimi delavci.

Na omenjenem sestanku so ugotovili, da o pobudi le težko razpravljajo, saj ne vedo, pod kakšnimi pogoji, na kakšen način in za koliko časa bi bili lastniki hotele pripravljeni dati v najem in ali bi pozneje omogočili tudi njihov odkup. Zato so lastnike oziroma družino Pačnik ali njihove predstavnike pozvali na osebni pogovor o možnostih sodelovanja.

Kramar, ki je v preteklih mesecih razmišljal tudi o tem, da bi občina v sodelovanju z bohinjskim gospodarstvom odkupila hotele, se boji, da v času gospodarske krize veliko zanimanja potencialnih investitorjev ne bo. Najemodajalec bi verjetno moral odložiti plačevanje najemnine za leto ali dve, zagotoviti dolgoročni najem in morda tudi možnost odkupa z upoštevanjem najemnine kot kupnine.

Vse te podrobnosti je treba doreči v osebnem razgovoru z lastniki, sta prepričana Kramar in Langus. "Zdaj imamo upanje, da bomo skupaj le našli rešitev, ki pa je najprej povezana z lastništvom in velikimi finančnimi sredstvi," je dejal Langus in spomnil, da ta problematika propadanja hotelov na elitnih lokacijah duši Bohinj. V preteklosti pa so bili ti hoteli nosilci turističnega razvoja.

Danes mečejo slabo luč na preostale bohinjske turistične ponudnike. "Če nekdo obišče hotel Zlatorog in z njim ni zadovoljen, se potem nepravično širi negativen glas o Bohinju," opozarja Boštjan Čokl, ki je v Bohinjski Bistrici vzpostavil uspešen Bohinj Park Hotel, idej o združitvi bohinjskega gospodarstva za odkup hotelov pa ne more komentirati.

Za obnovo potrebnih več milijonov evrov
Gostje so postali zahtevni, zato bo v propadajoče hotele treba vložiti več milijonov evrov in jih v celoti obnoviti, meni Čokl. Z vsakim letom propadanja bodo stroški za obnovo še naraščali.

V Ski hotelu, ki je do nadaljnjega zaprt, je že prejšnjo zimo popokala instalacija. Vprašanje pa je, kakšne posledice so letošnje nizke temperature pustile na drugih hotelih, ki so bili prav tako pozimi zaprti.

Lokalna skupnost bo stala ob strani vsaki pobudi, ki lahko privede do končne rešitve.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus

Če nekdo obišče hotel Zlatorog in z njim ni zadovoljen, se potem nepravično širi negativen glas o Bohinju.

Boštjan Čokl, Bohinj Park Hotel