Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi, zagotavljajo organizatorji. Foto: Spletna stran prireditve
Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi, zagotavljajo organizatorji. Foto: Spletna stran prireditve
Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma. Foto: Spletna stran prireditve

Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z više ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo": vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini.

Več podrobnosti o prireditvi preberite na uradni spletni strani.
Turistično društvo Bohinj letošnji 55. kravji bal v Bohinju prireja od 16. do 18. septembra na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu.

Veselo in poučno bo kar tri dni
V Bohinju bo veselo že v petek, 16. septembra, ko vabijo na Planšarski dan. Začel se bo ob 16.00 z ogledom Bohinjske sirarne, nadaljeval pa pod kozolcem v Studorju, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali Srenjske predice, ki bodo prikazale to staro obrt in vaške skeče, poskusili bodo lahko domače maslo ali sir. V sodelovanju z muzeji v Bohinju bo poskrbljeno za brezplačen ogled Oplenove hiše.

V soboto, 17. septembra, vabijo na drugi rekreativni kolesarski maraton v Bohinju. Daljša proga ima okrog 60 kilometrov, krajša pa okrog 30 kilometrov. Za vse spremljevalce bo organiziran pohod k slapu Savica. Na progi organizator zagotavlja postanke. Štart daljšega maratona je ob 9.30, krajšega pa ob 10.00. Prijave sprejemajo od 7.00, predprijave pa do četrtka, 15. septembra.

Tradicionalni Kravji bal se prične v nedeljo, 18. septembra, ob 10.00 na prireditvenem prostoru v Ukancu. V bogatem spremljevalnem programu bodo nastopili odrasla in otroška Folklorna skupina Bohinj, Folklorna skupina KUD Triglav Srednja vas, Godba Bohinj, citrarka Tjaša Repinc, ljudski pevci iz Repišča v Halozah in Poljanski orgličarji. Za celodnevno zabavo bo skrbel ansambel Gregorji, za popestritev skupina Disco Kreiners, za humor pa Kondi Pižorn.