Varnostna cona naj bi pregnala premične stojnice s spominki in v rimske legionarje preoblečene može. Foto: EPA
Varnostna cona naj bi pregnala premične stojnice s spominki in v rimske legionarje preoblečene može. Foto: EPA

Ta bo tako vse turiste, ki si bodo ogledali Kolosej, zaščitila pred padajočim kamenjem. V razdalji od šest do 15 metov od rimskega amfiteatra bodo postavili železne količke in zavarovali dohode v amfiteater, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V preteklih mesecih je s pročelja Koloseja odpadlo več fragmentov. Že pred časom načrtovana prenova tega rimskega spomenika naj bi se začela v decembru.

"To je bila nujna odločitev, da bi se tako izognili nevarnosti odpadajočega kamenja," je sporočilo za javnost službe za arheologijo v Rimu povzel rimski časopis La Repubblica in še: "Kot številni rimski spomeniki je tudi Kolosej krhek."

"Rdeča cona" pa bo imela tudi pozitiven stranski učinek, saj bo tako iz neposredne bližine Koloseja pregnala premične stojnice s spominki in v rimske legionarje preoblečene moške. Gladiatorji in centurioni, ki v kostumih pozirajo v okolici Koloseja, so že leta 2003 protestirali zaradi prepovedi njihovega "delovanja" na območju ene največjih svetovnih zgodovinskih znamenitosti, zdaj pa jim je, kot je videti, "dokončno odzvonilo".

Kolosej bodo letos temeljito restavrirali po več kot 70 letih. Čeprav bo delo potekalo na več delih objekta sočasno, pa znamenitost ne bo zaprta za obiskovalce. V sklopu prenove bodo posodobili tudi razsvetljavo, še piše dpa.