Letošnje poletje bo največ Slovencev dopust preživelo na hrvaški obali. Foto: EPA
Letošnje poletje bo največ Slovencev dopust preživelo na hrvaški obali. Foto: EPA

Podatki slovenskih turističnih agencij so pokazali, da Slovenci radi dopustujemo v Grčiji in Turčiji, klasična poletna turistična destinacija pa brez konkurence ostaja Hrvaška.

Precej potnikov se bo to leto podalo na Bali in na obale egiptovskega Rdečega morja. Veliko zanimanja je tudi za skandinavsko turo, v sklopu katere potniki obiščejo nekatere najlepše kotičke Skandinavije, so za STA pojasnili pri turistični agenciji Kompas.

V turistični agenciji Mholidays prav tako opažajo, da Slovenci poletne dopuste še vedno največkrat izkoristijo za počitnice na obali Jadrana in Sredozemlja. Pogosto pa potujejo tudi na t. i. čarterske destinacije v Sredozemlju, kot so Turčija, Grčija in Španija.

V zadnjih letih se dolžina počitnikovanja nekoliko spreminja. Pri agencijah opažajo, da si veliko ljudi poleti privošči ene daljše počitnice v tujini, podaljšane konce tedna pa izkoristijo za oddih v Sloveniji. Povprečna dolžina poletnega dopusta je teden dni, je pa vedno več povpraševanja po krajših terminih, še ugotavljajo.