Družine z otroki bodo počitnikovale tudi na Jadranu in v Sloveniji, predvsem v hotelih v Istri in Kvarnerju ter termah v Sloveniji. Foto: BoBo
Družine z otroki bodo počitnikovale tudi na Jadranu in v Sloveniji, predvsem v hotelih v Istri in Kvarnerju ter termah v Sloveniji. Foto: BoBo

Največ šolarjev se bo s starši odpravilo na smučanje doma ali v tujino, priljubljene pa so tudi počitnice v toplih krajih. Pri teh prevladujeta Maroko in Egipt. Družine se odločajo tudi za bližnje kraje, kot so hoteli v Istri in Kvarnerju ter domače terme, so sporočili iz največjih turističnih agencij po Sloveniji.

Pri Kompasu opažajo nadaljevanje tega, da se potniki raje odločajo za krajša potovanja in potujejo večkrat letno. To so opazili predvsem pri prodaji smučarskih paketov, kjer so se zelo hitro zapolnile zmogljivosti, ki so ponujale bivanje, krajše od sedem dni. Pri tem se največ gostov zanima za smuko doma ter v Italiji in Avstriji, so sporočili iz turistične agencije Palma.

Med toplimi kraji so priljubljeni Egipt, Maroko in Tenerife, pri potovanjih pa prevladujejo evropske prestolnice (London, Pariz, Barcelona, Madrid, Carigrad, Lizbona, Paga in Benetke). Vse bolj priljubljena med družinami so tudi križarjenja, cenovno zelo dostopna. Pri križarjenjih je zanimanje predvsem za programe po Sredozemlju, pri individualnih potovanjih pa Maldivi, Mauritius, Kuba, Dominikanska republika in Sejšeli.

V Mercatorjevi potovalni agenciji M holidays pojasnjujejo, da je število rezervacij za čas počitnic na ravni enakega obdobja lani, pri čemer imajo več rezervacij za pakete ob slovenskem morju in v termah. V prvem tednu počitnic je večina zdravilišč že skoraj zasedena, medtem ko je v drugem tednu zasedenost nekoliko nižja. V zdraviliščih pričakujejo, da se bo zasedenost tudi v drugem tednu dvignila, saj je vse več rezervacij v zadnjem hipu. V večini term so med zimskimi počitnicami pripravili tudi posebne ponudbe z brezplačnim bivanjem za otroke.