V teh dneh se najbolj veselijo v tistih zdraviliščih, ki imajo največ zunanjih bazenskih termalnih površin. Foto: BoBo
V teh dneh se najbolj veselijo v tistih zdraviliščih, ki imajo največ zunanjih bazenskih termalnih površin. Foto: BoBo
Terme Čatež
V Termah Čatež imajo največ povpraševanja v zadnjem hipu in pričakujejo, da bo podobno tudi v poletnih mesecih, zato je zasedenost med poletjem težko napovedovati. Foto: BoBo

Slovenska naravna zdravilišča so imela v prvih letošnjih mesecih za devet odstotkov več gostov in za dva odstotka več prenočitev kot lani, je poudaril direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Pričakovanja zdravilišč pred poletno sezono so tako optimistična.

Čeprav so zdraviliške dejavnosti dejansko privlačne vse leto, imajo slovenska naravna zdravilišča največ gostov prav v poletnih mesecih, od junija do avgusta. V tem času ustvarijo od 35 do 40 odstotkov vseh prenočitev. Zaradi dnevnih gostov, ki tudi obiskujejo kopališča, pa je sorazmerno enak delež tudi pri prihodkih, ocenjuje Altbauer in dodaja, da podatkov ne beležijo posebej za poletje, zato podaja zgolj oceno.

Tako kot vsako leto so tudi letos slovenska naravna zdravilišča poskrbela za številne privlačne vsebine, povezane predvsem s termalnimi kopališči, ko so njihovi animacijski programi prilagojeni predvsem družinam z otroki.

V Termah Čatež so letos tako v hotelih kot tudi v kampu dosegli ponovno rast števila prenočitev gostov iz sosednje Italije, sicer pa si letos več gostov obetajo tudi iz Nizozemske. V Termah Čatež imajo največ povpraševanja v zadnjem hipu in pričakujejo, da bo podobno tudi v poletnih mesecih, zato je zasedenost med poletjem težko napovedovati.

Priljubljenost rezervacij v zadnjem hipu opažajo tudi v družbi Sava Turizem, kjer letos opažajo povečanje hotelskih in apartmajskih prenočitev na prioritetnih trgih. V termah in zdravilišču Save Turizma spodbujajo gibanje otrok in aktivno počitnikovanje, zato temu prilagajajo tudi programe.

Kot pravijo, odlične rezultate v prvih štirih mesecev letos imajo v Termah Dobrna, saj so tam dosegli skupno rast prenočitev za kar 26 odstotkov in zasedenost zmogljivosti v hotelih Vita, Higiea in Park kar 65 odstotkov. Rast števila prenočitev pri domačih gostih je bila več kot 33-odstotna. Iz Term Dobrna tudi za poletje prihajajo dobre napovedi.

Potem ko so imeli na začetku leta nižjo zasedenost kot v primerjalnem obdobju leto prej, so v Termah Krka napovedi glede poletne sezone optimistične. Opažajo več rezervacij za vsa tri zdravilišča - Dolenjske in Šmarješke Toplice ter za obmorski Strunjan - se pa gostje raje odločajo za krajša bivanja, kaže za zdaj. V Termah Krka vsekakor pričakujejo toplejše in bolj sončno poletje, kot je bilo lani.

Tudi v Thermani Laško letos opažajo rast. Še vedno med njihove najmočnejše trge poleg domačega sodita avstrijski in italijanski trg. Vse močnejši je v poletnem času tudi obisk belgijskih in nizozemskih družin. Za letošnje poletje pa imajo napovedan tudi viden delež kitajskih gostov.

Optimistično v poletje zrejo tudi v drugih zdraviliščih, med drugim v Termah Olimia, kjer letos prav tako dosegajo trend rasti števila prenočitev. V Termah Zreče pa imajo med drugim med gosti letos več vrhunskih športnikov kot lani, uspešni pa so tudi na področju mladinskega in poslovnega turizma.

Lani so slovenska naravna zdravilišča od junija do avgusta med tujimi gosti gostila največ italijanskih, sledili so gostje iz Avstrije, Nizozemske, Nemčije in Hrvaške.