Vse več je gostincev, ki jedi z beluši vključujejo v svojo sezonsko ponudbo. Foto: BoBo
Vse več je gostincev, ki jedi z beluši vključujejo v svojo sezonsko ponudbo. Foto: BoBo

Imajo poseben okus, pravijo, da lepo čistijo telo.

Miro Tomšič

Deževno vreme v preteklem tednu je divjim belušem dobro delo, na račun letošnje spomladanske suše pa je marsikateri prodajalec dvignil ceno, pravi lastnik restavracije Istrska klet na Pomjanu Miro Tomšič. Tu vsako leto zadnji dan v aprilu spečejo največjo fritajo oziroma ocvrta jajca z divjimi beluši.

Beluši, ki dobro uspevajo na južnih legah, ob zidovih, na obronkih gozdov ali zapuščenih teras, se trenutno prodajajo po od 20 do 40 evrov za kilogram, na tržnicah pa so šopki lahko še dražji. Pred leti, ko so na Pomjanu začeli peči fritajo, so bili na prodaj po štiri evre za kilogram, pove Tomšič. Dvig cene je po njegovem povzročila tudi njihova čedalje večja priljubljenost. "Imajo poseben okus, pravijo, da lepo čistijo telo. Včasih so jih poznali samo domačini, zdaj jih prihajajo pobirat tudi iz Ljubljane in Maribora," dodaja.

Ni bojazni, da bi rastlino iztrebili
Koliko divjih belušev na leto poberejo v slovenski Istri, ni znano. Tomšič jih v restavraciji na sezono porabi okrog 40 kilogramov. Kot pojasnjuje Jana Bolčič iz Kmetijske svetovalne službe v Kopru, pa za zdaj ni bojazni, da bi s pretiranim obiranjem poganjkov rastlino iztrebili.

V slovenski Istri je po njenih podatkih sicer štiri oziroma pet pridelovalcev gojenih špargljev, ki na nekaj manj kot treh hektarjih letno pridelajo okrog deset ton te rastline. Nasadi so večinoma ob dolini reke Dragonje, pomladna suša pa jim ni škodovala, saj imajo večinoma urejeno namakanje.

Belušem je v Istri posvečen festival
Šparglji oz. beluši so v tem mesecu na tematskih menijih številnih lokalnih gostincev, sodelujočih v projektu treh obalnih občin Gastronomski zakladi Istre. Jedem z beluši so posvečeni štirje vodeni kulinarični večeri, ki se v aprilu ob četrtkih dogajajo v okviru projekta. Gostinci se bodo na Špargafestu oziroma festivalu špargljev 23. aprila v restavraciji hotela Riviera v Portorožu pomerili za nagrado najšpargljev krožnik slovenske Istre.

Špargafest bo med drugim postregel še s Praznikom šparinge 28. aprila v Gračišču. Končal se bo na Pomjanu s peko tradicionalne fritaje. Letos bo po Tomšičevih besedah v njej okrog 30 kilogramov belušev in 2012 jajc. Prihodnje leto, ko se bodo poskusili uvrstiti v Guinnessovo knjigo rekordov, pa bo še enkrat večja.

Imajo poseben okus, pravijo, da lepo čistijo telo.

Miro Tomšič