Antalya, eden najbolj turistično obleganih turških obmorskih krajev, te dni bolj sameva. Foto: Reuters
Antalya, eden najbolj turistično obleganih turških obmorskih krajev, te dni bolj sameva. Foto: Reuters

S turškega ministrstva za turizem so namreč sporočili, da je državo prejšnji mesec obiskalo 28 odstotkov manj tujih gostov kot aprila lani. Padec je več kot še enkrat večji kot v marcu.

Med tujimi turisti še vedno prevladujejo Nemci, vendar pa se je njihovo število v letu dni zmanjšalo za 35 odstotkov. Število Rusov, ki so nekdaj največ prispevali v turistično blagajno te sredozemske države, je upadlo celo za 79 odstotkov. Občutno se je zmanjšal tudi obisk iz vseh največjih evropskih držav, pa tudi iz ZDA, Japonske in Avstralije.

Aprilski padec števila tujih turistov je največji po letu 1999, ko je prepovedana kurdska delavska stranka (PKK) po aretaciji njenega voditelja Abdulaha Öcalana izvedla vrsto bombnih napadov.

Strah pred terorističnimi napadi
Skrajna skupina Islamska država je letos v Istanbulu izvedla že dva samomorilska bombna napada, k padcu zaupanja tujih turistov je prispeval tudi obnovljeni konflikt s kurdskimi skrajneži na jugovzhodu Turčije, potem ko je lani propadel mirovni proces.

V zadnjem času so bili turisti večkrat cilj napadalcev. Tako se je januarja samomorilski napadalec v Istanbulu razstrelil pred skupino nemških turistov, umrlo je dvanajst ljudi. Marca so umrli trije Izraelci in Iračan, ko je napadalec eksploziv zanetil sredi priljubljene nakupovalne četrti v Istanbulu. Poleg tega sta se Turčija in Rusija novembra lani zapletli v diplomatski spor, potem ko je Ankara v bližini meje s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo.